Τα exit poll στη Γερμανία: Πρώτοι οι Χριστιανοδημοκράτες, ενισχυμένοι οι Σοσιαλδημοκράτες

Με ποσοστό 6,5% οι Γερμανοί ευρωσκεπτικιστές του AfD φαίνεται ότι τελικά θα περάσουν την πόρτα του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς τα exit poll επιβεβαιώνουν τις δημοσκοπήσεις. Η ατζέντα τους ήταν μονοθεματική -«όχι» στα προγράμματα ευρωδιασωσέων, ενώ μιλούν ακόμα και για επιστροφή στο μάρκο- και παρ' ολίγον να μπει στο Μπούντεσταγκ το Σεπτέμβριο με 4,7%. Την ίδια ώρα οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) του Μάρτιν Σουλτς, ένα από τα δύο φαβορί για την ηγεσία της Κομισιόν, εμφανίζονται ενισχυμένοι, μολονότι τίποτα δεν δείχνει ότι μπορεί να κλονίσει από την πρώτη θέση τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ.
Σύμφωνα λοιπόν με τα exit poll η εικόνα διαμορφώνεται ως εξής:
Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) στο 36%
οι συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες (SPD) στο 27,5%
Πράσινοι στο 11%-10,5%
Αριστερά (Linke) στο 8%-7,5%
AfD στο 6,5%
Φιλελεύθεροι (FDP) στο 3%.

Σύμφωνα λοιπόν με τα γερμανικά exit poll ενώ επιβεβαιώνεται η πρωτιά της Μέρκελ, τα ποσοστά της εμφανίζονται μειωμένα από το 2009 κατά 1,2 μονάδες, ενώ σημαντικά ενισχυμένοι με το 2009 εμφανίζονται οι Σοσιαλδημοκράτες, που βλέπουν τα ποσοστά τους να αυξάνονται κατά 6,7 μονάδες σε σύγκριση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Κορυφαίος υποψήφιος του SPD στη Γερμανία είναι ο Μάρτιν Σουλτς, ένα από τα δύο φαβορί για την ηγεσία της Κομισιόν.

Σε σχέση με τις, όχι ευθέως συγκρίσιμες, κοινοβουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τα ποσοστά των Χριστιανοδημοκρατών εμφανίζονται μειωμένα κατά πέντε μονάδες, των Σοσιαλδημοκρατών ενισχυμένα κατά δύο μονάδες, της Linke ελαφρά μειωμένα και των Πρασίνων ενισχυμένα κατά δύο μονάδες.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54