Μαρξισμός 2014: Tετραήμερο εκδηλώσεων 26 - 29 Ιουνίου στην ΑΣΟΕΕ

Το τετραήμερο πολιτικών συζητήσεων για πολλές θεματικές ενότητες, διοργανώνει και αυτή τη χρονιά στην ΑΣΟΕΕ, το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, που είναι συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το αναλυτικό πρόγραμμα μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ, ενώ όπως αναφέρουν οι διοργανωτές:



"Η ιστορία μας λένε, γράφεται από τους μεγάλους άντρες. Η πραγματικότητα όμως είναι πως την ιστορία τη γράφει η ταξική πάλη ανάμεσα στους εκμεταλλευτές και τους εκμεταλλευόμενους, τους καταπιεστές και τους καταπιεζόμενους. Τη γράφουν οι απλοί άνθρωποι, άντρες και γυναίκες, που παλεύουν για να αλλάξουν τις ζωές τους στην προσπάθειά τους να αλλάξουν την κοινωνία.

Στις σημερινές συνθήκες, αυτό είναι πιο φανερό από ποτέ. Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο παλεύουν ενάντια στη βαρβαρότητα της κρίσης. Από το κυνήγι του κέρδους στο Μουντιάλ της Βραζιλίας, μέχρι τους εργαζόμενους στη χώρα μας που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και τη διάλυση της παιδείας, της υγείας, της ασφάλισης. Αυτοί οι αγώνες έχουν την τιμητική τους στο φεστιβάλ Μαρξισμός 2014 που θα γίνει 26- 29 Ιούνη στην ΑΣΟΕΕ.

Από την πρώτη μέρα με τη συζήτηση: “Η εργατική αντίσταση θα νικήσει”, όπου θα βρίσκονται αγωνιστές από την ΕΡΤ, τους σχολικούς φύλακες, τα νοσοκομεία και το μετρό, μέχρι το κλείσιμο του φεστιβάλ την Κυριακή. Στη συζήτηση για την αντικαπιταλιστική προοπτική θα περέμβουν αγωνιστές από τη Γενική Ανακύκλωση, τις καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών, τους δασκάλους και από τα κινήματα στις γειτονιές.

Αυτοί οι αγώνες είναι ήδη σε εξέλιξη και παίζουν κρίσιμο ρόλο στην κόντρα με την κυβέρνηση η οποία πρόσφατα ανασχηματίστηκε χρησιμοποιώντας το πιο ακροδεξιό της οπλοστάσιο. Μια κυβέρνηση που γίνεται όλο και πιο αδύναμη και χρειάζεται να κλιμακώσουμε απεργιακά για να της δώσουμε το τελικό χτύπημα!

Πολιτική συζήτηση

Μέσα σε κάθε αγώνα που δίνει η εργατική τάξη, μικρό ή μεγάλο, αναδεικνύεται η ανάγκη για πολιτική συζήτηση. Από το πώς αυτός θα οργανωθεί για να νικήσει μέχρι το ποια μπορεί να είναι η συνολικότερη εναλλακτική προοπτική και το πώς μπορεί η συλλογική δράση των εργατών να την πραγματοποιήσει.

Σε αυτή τη διαδικασία, τη διαμόρφωση δηλαδή της θεωρίας αλλά και της σύνδεσής της με την καθημερινή πρακτική, συνέβαλαν πολλοί επαναστάτες του προηγούμενου αιώνα, δίνοντάς μας ένα τεράστιο οπλοστάσιο θεωρίας που η μελέτη της μπορεί να βοηθήσει καθοριστικά στη διαμόρφωση των ιδεών ολόκληρου του δυναμικού των νέων αγωνιστών.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει μια σειρά από συζητήσεις γύρω από το έργο και τη δράση των μεγάλων επαναστατών.

Ο θεματικός κύκλος “Η κοινωνία αλλάζει με επαναστάσεις”, ανοίγει την Παρασκευή 27 Ιούνη το πρωί στις 10πμ, με τη συζήτηση: ο Ένγκελς και το 1848 και ομιλητή τον Παντελή Παναγιωτακόπουλο.

Η συμβολή του Φρίντριχ Ένγκελς στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, το βιβλίο του “Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους”, και μια σειρά άλλα κείμενά του, τον κατατάσσουν δίκαια στους μεγάλους επαναστάτες.

Την ίδια μέρα, στις 2.30μμ ακολουθεί η συζήτηση για τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, την επαναστάτρια που πρωτοστάτησε στην γερμανική επανάσταση του 1918 δίνοντας την κόντρα μέσα στο ίδιο της το κόμμα για τον αντιιμπεριαλισμό και την επαναστατική στρατηγική. Την εισήγηση θα κάνει ο Στέλιος Μιχαηλίδης.

Το Σάββατο 28 Ιούνη στις 12μεσ, με εισηγήτρια τη Φύλλια Πολίτη, γίνεται η συζήτηση για τον Αντόνιο Γκράμσι, τον Ιταλό επαναστάτη που ακόμα και μέσα από τη φυλακή του Μουσολίνι, συνέχισε τη μάχη για τον διεθνιστικό προσανατολισμό των Κομμουνιστικών Κομμάτων.

Η μάχη των επαναστατών στη Ρωσία από τον Φλεβάρη του 1917 μέχρι τον Οκτώβρη και την επανάσταση, αλλά και την παρέμβαση του Λένιν μέσα στο κόμμα για να κερδηθούν οι μπολσεβίκοι σε αυτή την κατεύθυνση, θα συζητηθεί την ίδια μέρα, στις 2.30μμ: Λένιν- όλη η εξουσία στα σοβιέτ. Την εισήγηση θα κάνει η Θένια Ασλανίδη.

Αμέσως μετά, η παρουσίαση του έργου του Καρλ Λίμπκνεχτ- συντρόφου της Λούξεμπουργκ στο ΚΚΓ- γύρω από τα ζητήματα του μιλιταρισμού, με αφορμή το βιβλίο του “Μιλιταρισμός κι αντιμιλιταρισμός”, θα γίνει από τον Νεκτάριο Δαργάκη (το βιβλίο θα κυκλοφορήσει εκείνες τις μέρες σε νέα έκδοση από το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο. Περισσότερα στη σελίδα 15).

Κορυφαίο έργο

Ο Λέον Τρότσκι και η θεωρία της Διαρκούς Επανάστασης θα είναι το θέμα της συζήτησης που θα γίνει την Κυριακή 29 Ιούνη στις 12 το μεσημέρι, στην οποία ομιλητές θα είναι ο Μάνος Νικολάου και ο Νεκτάριος Χάινταρ. Πρόκειται ίσως για το κορυφαίο έργο του μεγάλου επαναστάτη που στο πλευρό του Λένιν καθόρισε την έκβαση της Ρώσικης επανάστασης.

Τέλος, η ενότητα αυτή των συζητήσεων κλείνει με την ομιλία του Κώστα Πίττα σε σχέση με το βιβλίο του Τόνυ Κλιφ - Κρατικός καπιταλισμός στη Ρωσία, που ανοίγει όλη τη συζήτηση για το τί συνέβη στη Ρωσία και από την εργατική επανάσταση φτάσαμε στη σταλινική αντεπανάσταση και την ήττα".

Καθεμιά από αυτές τις συζητήσεις αλλά και τα πολιτικά συμπεράσματα από όλες αυτές μαζί, αποτελούν απαραίτητη βοήθεια για τους αγώνες του σήμερα. Μη χάσετε καμία!
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54