Ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η διαδικασία Σύστασης της Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους (ενημέρωση & video)

Ξεκίνησαν σήμερα 4 Απριλίου 2015 υπό την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου οι εργασίες για την Σύσταση Ειδικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων για τη διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, το Λογιστικό Έλεγχο του χρέους και την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια άλλων χωρών και Διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα χρέους, προς το σκοπό της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας, της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς κοινής γνώμης
(Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους)

Η εναρκτήρια διαδικασία, θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Απριλίου 2015.
 
Αναλυτικότερα ( έχοντας υπ’ όψιν τις διατάξεις των άρθρων 49, 162 παρ. 4 και 5 και 162 Α του Κανονισμού της Βουλής, (Μέρος Κοινοβουλευτικό, ΦΕΚ 106/Α/87) όπως ισχύουν, και τις διατάξεις των άρθρων 98 και 164Στ’ του Κανονισμού της Βουλής, (Μέρος Β’ ΦΕΚ 51/Α/1997) όπως ισχύoυν) ξεκινούν οι εργασίες για:

1. Τη σύσταση ειδικής διεθνούς διεπιστημονικής επιτροπής με την ονομασία «Ειδική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τη διερεύνηση της αλήθειας σχετικά με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, το Λογιστικό Έλεγχο του χρέους και την προαγωγή της διεθνούς συνεργασίας της Βουλής με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Κοινοβούλια άλλων χωρών και Διεθνείς Οργανισμούς σε θέματα χρέους, προς το σκοπό της ευαισθητοποίησης και ενεργοποίησης της κοινωνίας, της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς κοινής γνώμης (Επιτροπή Αλήθειας Δημόσιου Χρέους)». Η Επιτροπή θα διέπεται από τα άρθρα 49 Κανονισμού της Βουλής (Μέρος Κοινοβουλευτικό) και 98 του Β’ Μέρους του Κανονισμού της Βουλής.

2. Αντικείμενο της Επιτροπής αποτελεί η αναζήτηση, η συλλογή και επεξεργασία με οργανωμένο και επιστημονικό τρόπο, όλων των στοιχείων που συνδέονται με τη δημιουργία και τη διόγκωση του δημοσίου χρέους, με σκοπό τον προσδιορισμό του τμήματος ή του ποσοστού του χρέους για το οποίο θεμελιώνονται επιχειρήματα χαρακτηρισμού του ως επονείδιστου ή παράνομου ή απεχθούς ή αθέμιτου τόσο στη μνημονιακή περίοδο, ήτοι από το Μάιο του έτους 2010 έως τον Ιανουάριο 2015, όσο και στα προηγούμενα έτη. Επίσης, η έγκυρη ενημέρωση των Ελλήνων πολιτών, η τεκμηρίωση δημόσιων τοποθετήσεων, η ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, της διεθνούς κοινότητας, της διεθνούς κοινής γνώμης και η συγκρότηση επιχειρημάτων και αιτημάτων σχετικά με τη διαγραφή του.

3. Η Επιτροπή θα συγκροτηθεί και θα στελεχωθεί με ειδική πράξη της Προέδρου της Βουλής. Η συγκρότηση δύναται να τροποποιείται κατά τη διάρκεια των εργασιών λειτουργίας της Επιτροπής σύμφωνα με τις ανάγκες της Επιτροπής. Μέλη της Επιτροπής θα αποτελέσουν επιστήμονες εγνωσμένου κύρους με τεχνικές ή/και ειδικές γνώσεις σχετικά με το αντικείμενο της Επιτροπής και εν γένει πρόσωπα, τα οποία δύνανται να συμβάλουν στη διεκπεραίωση του έργου της Επιτροπής, καθώς επίσης επιστημονικό προσωπικό της Βουλής και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

4. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί με την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής που θα υποστηρίξει το έργο της με επιστημονικό και συστηματικό τρόπο και με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.  


 Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου

Ως "οφειλή αλήθειας και λογοδοσίας προς τον ελληνικό και την κοινωνία", παρουσίασε η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου την Επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους, ανοίγοντας σε σημερινή εκδήλωση στη Βουλή, τις διαδικασίες συγκρότησής της.

"Το χρέος δεν αποτελεί σημείο των καιρών, αλλά είναι αποτέλεσμα παραλείψεων, δανειακών συμβάσεων με δυσθεώρητα επιτόκια, συμβάσεων διαφθοράς που εκτίναξαν την οφειλή και που αποτυπώνονται σε πλήθος δικογραφιών που βρίσκονται στη Βουλή και Δικαιοσύνη. Το χρέος δεν είναι αδιαμφισβήτητο - και όσο δεν έχει αναλυθεί λογιστικά, παραμένει το ερώτημα ποιο ποσοστό ή τμήμα του είναι τυχόν νόμιμο και ποιο παράνομο, επαχθές και επονείδιστο" ανέφερε η Πρόεδρος της Βουλής. 




Παρόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας, Π. Παυλόπουλου, και του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα, ξεκίνησε τις εργασίες της η Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους της χώρας που συστάθηκε με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων.


Ο Π. Παυλόπουλος πήρε τον λόγο για ένα σύντομο χαιρετισμό μιλώντας για «χρέος απέναντι στον τόπο και στις γενιές που έρχονται» κι αναγνωρίζοντας ότι ο έλεγχος των αιτιών που δημιούργησαν το δημόσιο χρέος είναι δικαίωμα της Ελλάδας το οποίο δεν θίγει τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας, αλλά αντίθετα «υπερασπίζεται τις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι η Ε.Ε. δεν είναι ακόμα μια πλήρης κρατική οντότητα όπως απέδειξε και το Ευρωσύνταγμα και τόνισε ότι η συμμετοχή στην Ε.Ε. επιφέρει περιορισμούς στην εθνική κυριαρχία, αλλά αυτό συμβαίνει μόνο στο πρωτογενές ευρωπαϊκό δίκαιο. Ο Π. Παυλόπουλος σημείωσε ότι η χώρα έχει υποχρεώσεις επίτευξης δημοσιονομικών στόχων, αλλά και δικαιώματα, όπως στην περίπτωση της διερεύνησης των όρων και των προϋποθέσεων της δημιουργίας του χρέους «για να μην επαναληφθούν».

Μάλιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην περίπτωση του Γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο απεύθυνε προδικαστικό ερώτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο σχετικά με την απόφαση του προέδρου της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, για αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ στην δευτερογενή αγορά. Ο Π. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι το Γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο προσχώρησε σε αυτήν την ενέργεια εκτιμώντας ότι η δημοσιονομική κυριαρχία είναι στον σκληρό πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, δεδομένου ότι η Ε.Ε. δεν είναι ένα ενωμένο κράτος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε ότι οι εργασίες της Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους θα διεξαχθούν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, τονίζοντας και πάλι ότι η χώρα μας είναι «αυστηρά προσανατολισμένη» στην ευρωπαϊκή πορεία κι εκφράζοντας την ευχή η ευρωζώνη να εξελιχθεί σε μια πλήρη οικονομικονομισματική ζώνη.

Καταλήγοντας ο Π. Παυλόπουλος έδωσε συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία συγκρότησης της Επιτροπής κι ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο της.

Εισήγησή της  Σοφίας Σακοράφα

«Η νέα κυβέρνηση, η κυβέρνηση με κορμό την Αριστερά, απαντά στο λαϊκό κίνημα με το μόνο τρόπο που μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να υπάρξει και να πολιτευθεί: με την αποκάλυψη της αλήθειας» υπογράμμισε στην εισήγησή της η Σοφία Σακοράφα. «Απαντάμε στο λαό μας ότι θα μάθουμε την αλήθεια, θα εξετάσουμε πράξεις, σκοπιμότητες, πολιτικές επιλογές, παραλείψεις, λεόντειες συμβάσεις, που μας οδήγησαν στην καταστροφή» τόνισε ενώ χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως «μια ιστορική μέρα για το κίνημα, για το λαό μας».

Ομιλία Π. Καμμένου στην Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διαπίστωσε πως από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπήρξε δόλος κατά την εκτίναξη του ελλείμματος την διετία 2009-2101, με ενδεχόμενα κέρδη για μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Μεταξύ άλλων ο κ. υπουργός ανάφερε πως"Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, η Ζωή Γεωργαντά, ανακάλυψε πως στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος κατά 3,4 δισ. ευρώ μόνον μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς λογίσανε στο χρέος, εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραληφθεί."


Τουσέν: Τα δάνεια δεν είχαν σκοπό να σώσουν την Ελλάδα αλλά τις γαλλικές & γερμανικές τράπεζες 

Ο λογιστικός έλεγχος θα αναλύσει τη νομιμότητα της διαδικασίας του μνηνονίου, τόνισε ο καθηγητής. «Θα ερευνηθούν μεταξύ άλλων και οι όροι των δανείων»

Ο Βέλγος καθηγητής Ερίκ Τουσέν που στηρίζει την πρωτοβουλία της Βουλής για τη δημιουργία Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του χρέους, μίλησε σήμερα στη βουλή.

Ο Βέλγος καθηγητής είπε ότι στόχος της επιτροπής είναι να εξεταστεί ποιο από το τμήμα του ελληνικού χρέους είναι απεχθές και μη βιώσιμο. Αθέμιτο χρέος είπε ο καθηγητής είναι αυτό το κομμάτι του χρέους που δημιουργήθηκε χωρίς να λάβει υπόψη το δημόσιο συμφέρον αλλά για να στηρίξει μία μικρή προνομιούχα μειοψηφία. Το παράνομο χρέος είναι το χρέος που δημιουργήθηκε κατά παράβαση του συνταγματικού συστήματος. Το απεχθές είναι το χρέος που παραχωρήθηκε με όρους που παραβιάζουν θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Το μη βιώσιμο χρέος είναι το χρέος που μπορεί να πληρωθεί μόνο με δραματικές συνέπειες για τους πολίτες, όπως η υποβάθμιση των συνθηκών διαβίωσης, παιδείας, υγειονομικής περίθαλψης και αύξηση της ανεργίας.

Το ελληνικό χρέος πριν την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο το 2009 ήταν 113% του ΑΕΠ και με την παρέμβαση του ΔΝΤ και της Ευρώπης το χρέος έφθασε στο 175% του ΑΕΠ το 2014, είπε ο Βέλγος καθηγητής. Ο λογιστικός έλεγχος θα αναλύσει τη νομιμότητα της διαδικασίας του μνηνονίου, τόνισε ο καθηγητής. Θα ερευνηθούν μεταξύ άλλων και οι όροι των δανείων είπε ο καθηγητής.
«Όλα τα μέλη του ΔΝΤ γνώριζαν πως το δάνειο προς την Ελλάδα είχε σκοπό να σώσει τις Γαλλικές και Γερμανικές τράπεζες και όχι την Ελλάδα, είπε ο Ερίκ Τουσέν.


Ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος

"Δεν είναι απλώς μία Επιτροπή για τη διαλεύκανση ενός οικονομικού ζητήματος. Είναι μία επιτροπή αλήθειας"
"Είναι μια ιστορική στιγμή για την Ελληνική Δημοκρατία που θα ρίξει φως σε μια σκοτεινή σελίδα της ιστορίας μας" τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της Εξεταστικής Επιτροπής για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους.

"Δεν είναι απλώς μία Επιτροπή για τη διαλεύκανση ενός οικονομικού ζητήματος. Είναι μία επιτροπή αλήθειας" πρόσθεσε ο υπουργός σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το χρέος δεν έχει μόνο οικονομική δίασταση αλλά και πολιτική καθώς και νομική.

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε και σε μία γενική αρχή του Διεθνούς Δικαίου σύμφωνα με την οποία, σε περίπτωση που τα κράτη δεν μπορούν να εξυπηρετούν ταυτόχρονα τις απαιτήσεις των δανειστών και τις βασικές κοινωνικές λειτουργείες, έχουν υποχρέωση να δίνουν προβάδισμα στις τελευταίες.

Η Επιτροπή διέκοψε τις εργασίες για τις 6μμ

Δείτε τα βίντεο:
















πηγή video : avgi.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04/04/2015 - 17:40