Π. Ρουμελιώτης, στην Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους: Εγκληματικά λάθη και σκοπιμότητες στο πρώτο Μνημόνιο - Ευθύνες στον Προβόπουλο (βίντεο)

Σε δημόσια ακρόαση του πρώην εκπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ, Παναγιώτη Ρουμελιώτη, προβαίνει σήμερα Δευτέρα, στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, η Επιτροπή Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

Δύο μόνο χαρακτηριστικά στοιχεία από τη μέχρι στιγμής εξέτασή του:
  • Εάν είχε αποφασιστεί αναδιάρθρωση του χρέους το 2010, το «κούρεμα» που θα χρειαζόταν θα ήταν μόνον 30%.
  • Οι καθυστερήσεις άφησαν χρόνο στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα «τοξικά» ελληνικά ομόλογα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μείωσαν την έκθεση τους στο χρέος από τα 76 δις ευρώ που ήταν στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 σε 38 δις ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου του 2011.
 
 


Όπως τόνισε «υπάρχουν ευθύνες των εταίρων μας» επειδή α) «άργησαν να κάνουν αναδιάρθρωση του χρέους. Και εμείς έπρεπε να το είχαμε διεκδικήσει εξαρχής» και β) στην αρχή επέβαλαν υπέρμετρα υψηλά επιτόκια δανεισμού στο 5,3% έχοντας μία «τιμωρητική στάση». 

«Έκαναν λάθος υπολογισμούς» και «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις», σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι «οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο τη χώρα μας που δεν έκανε αυτά που έπρεπε, αλλά και τους εταίρους».

Υποστήριξε ότι είναι λάθος η επιμονή θεσμών για περαιτέρω μείωση σε συντάξεις και μισθούς.

«Οι συντάξεις έχουν μειωθεί κατά 40%. Πόσο να αντέξει άλλο ο Έλληνας συνταξιούχος» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η επικείμενη συμφωνία πρέπει απαραίτητα να περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους, λύση για το δημοσιονομικό κενό και επενδυτικό πρόγραμμα.

«Διαφορετικά» είπε «αν οι ευρωπαίοι εταίροι συνεχίσουν να εθελοτυφλούν αυτό θα βλάψει την Ελλάδα αλλά και την ευρωπαική οικονομία».

Ο πρώην εκπρόσωπος της χώρας στο ΔΝΤ προχώρησε σε ανάλυση όσα έγιναν κατά την διάρκεια της μνημονιακής περιόδου.

Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν σφάλμα που δεν προχώρησε η αναδιάρθρωση του χρέους κατά το πρώτο μνημόνιο και υπονόησε σαφώς ότι αυτό έγινε για να μην πληγούν οι γαλλογερμανικές τράπεζες οι οποίες κατείχαν μεγάλο ποσοστό ελληνικών ομολόγων.

Αποκάλυψε ότι υπήρξαν συναντήσεις σε ξενοδοχεία μεταξύ εκπροσώπων του ΔΝΤ και Γερμανών και Γάλλων τραπεζιτών με στόχο να σχεδιαστεί ο τρόπος θωράκισης των δικών τους τραπεζικών ιδρυμάτων. Η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα- ανέφερε- να ξεφορτωθούν οι τράπεζες αυτές ομόλογα ύψους 40 δις ευρώ. Απέδωσε δε ευθύνες για την κατάληξη αυτή στον τότε διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργο Προβόπουλο.

«Η πολιτική της ΤτΕ ήταν ευθυγραμμισμένη με την ΕΚΤ. Ο κ. Τρισέ μετέδωσε το φόβο διακοπής της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών για να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του χρέους» δήλωσε και επέμεινε ότι ο κ. Προβόπουλος «δεν στήριξε τα συμφέροντα της ελληνικής οικονομίας. Θα περίμενα μεγαλύτερη αυτοσυγκράτηση σε αναπαραγωγή απόψεων που ούτε ο ίδιος ο Τρισέ δεν είχε κάνει δημοσίως» κατέληξε.

πηγή : left.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54