ΠΥΡΡΕΙΟΣ ΝΙΚΗ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ, ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Του ΗΡΑΚΛΗ ΤΑΒΛΑΡΙΔΗ

ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΚΑΙ ΚΚ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟ 18,5%

Τα αστικά μέσα ενημέρωσης, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είχαν προεξοφλήσει ότι οι χθεσινές, βουλευτικές εκλογές στην Πορτογαλία θα ήταν ένας θρίαμβος του δεξιού πρωθυπουργού Πέδρο Πάσους Κοέλιου. Είχαν μάλιστα βιαστεί να μεταδώσουν το ηθικό δίδαγμα, προτού καν κλείσουν οι κάλπες: Ο πιο καλός μαθητής της Μέρκελ ανταμοίβεται! Να που μπορείς να εφαρμόζεις Μνημόνια και να επιβάλεις σκληρή λιτότητα για τέσσερα χρόνια και στο τέλος να κερδίζεις τις εκλογές!

Το αποτέλεσμα μάλλον δεν δικαιώνει αυτές τις προσδοκίες. Είναι αλήθεια ότι ο συνασπισμός του Κοέλιου (PSD-CD) ήρθε πρώτος με ποσοστό 38.4% και 99 έδρες, αλλά απέτυχε να εξασφαλίσει πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, σημειώνοντας μεγάλη αιμορραγία ψήφων: έχασε 12 εκατοστιαίες μονάδες (το 2011 είχε πάρει 50,4%) και 33 έδρες.

Κι αυτό, παρότι είχε απέναντί του, ως αξιωματική αντιπολίτευση, ένα παντελώς αναξιόπιστο Σοσιαλιστικό Κόμμα (32%). Ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα εκείνο που έβαλε την Πορτογαλία στα Μνημόνια, επί πρωθυπουργίας του φίλου του Γιώργου Παπανδρέου, Ζοζέ Σόκρατες, ο οποίος μπήκε φυλακή για φοροδιαφυγή, απάτη και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σήμερα τελεί υπό κατ' οίκον περιορισμό.
 

Δύο ήταν οι πραγματικοί νικητές των εκλογών: η αποχή και η Αριστερά. Η προσέλευση στις κάλπες έπεσε στο 56,9%, πράγμα που αποτελεί ιστορικό ναδίρ για τα χρόνια που ακολούθησαν τη δικτατορία Σαλαζάρ και αποτυπώνει απογοήτευση από το υπάρχον πολιτικό σύστημα, σε όλες τις εκφράσεις του. Όσο για την Αριστερά, την έκπληξη την έκανε το «Αριστερό Μπλοκ» που σχεδόν διπλασίασε τις ψήφους του (10,2% έναντι 5,2% το 2011). Σχεδόν στάσιμο έμεινε το ΚΚΠ με 8,2% (από 7,9).

Και τα δύο αριστερά κόμματα άσκησαν πολύ αυστηρή κριτική στη συνθηκολόγηση της κυβέρνησης Τσίπρα με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου. Το ΚΚΠ τάσσεται υπέρ της αποχώρησης της Πορτογαλίας από την ευρωζώνη με δημοψήφισμα, ενώ το Αριστερό Μπλοκ λέει ότι θα παλέψει για τον τερματισμό της λιτότητας εντός ευρωζώνης, αλλά δεν αποκλείει την έξοδο της Πορτογαλίας «αν αυτό της επιβληθεί» από τους ισχυρούς της Ε.Ε.
 

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να είναι περίοδος πολιτικής αστάθειας για την Πορτογαλία. Ο Κοέλιου θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας (φυσικά, οι Σοσιαλιστές του Αντόνιο Κόστα δεν θέλουν ούτε να ακούν για κυβέρνηση με την Αριστερά, και ευτυχώς που δεν θέλουν) αλλά θα χρειαστεί την ανοχή των Σοσιαλιστών για να περνάει δύσκολα νομοσχέδια. Κάτι τέτοιο απειλεί να εκθέσει ανοιχτά τους Σοσιαλιστές και να προσφέρει πεδίο δόξης λαμπρό στην Αριστερά, ιδίως αν τα δύο μεγάλα κόμματά της πετύχουν κάποιου είδους μετωπική συνεργασία.

Ασταθής θα παραμείνει και η οικονομική- κοινωνική πραγματικότητα, καθώς η πολυδιαφημισμένη ανάκαμψη είναι ωχρή και εύθραυστη, το 20% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και τα νέα παιδιά που μετανάστευσαν στο εξωτερικό δεν λένε να γυρίσουν σε μια αγορά εργασίας με επισφαλή απασχόληση και μισθούς πείνας



Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015




iskra.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54