Φωτογραφία αρχείου

"Liberation": Ζούμε σε μια γερμανική Ευρώπη

Η Γερμανία της καγκελαρίου Μέρκελ κυριαρχεί σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση τόσο από οικονομικής και δημογραφικής άποψης, όσο και από πλευράς πολιτικής "βαρύτητας", καθώς ήταν εκείνη που επέμεινε στα σχέδια λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες του Νότου, ενώ επίσης επιβάλλει σήμερα την πολιτική της Ε.Ε. έναντι της Ουκρανίας και της Ρωσίας. 

 
 
Αυτό έγραψε την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα Liberation σε πολυσέλιδο αφιέρωμά της για τη γαλλογερμανική συνεργασία, επισημαίνοντας πως η Γερμανίδα καγκελάριος οφείλει την ηγεμονία της στην Ευρώπη τόσο στη δημοτικότητα που απολαμβάνει στην πατρίδα της όσο και στον δυναμισμό της πολιτικής της.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, «το κέντρο βάρους της Ευρώπης έχει μετατοπιστεί από τις Βρυξέλλες στο Βερολίνο και αυτό είναι ακόμη εμφανέστερο αν ληφθεί υπόψη ότι η ισορροπία στον γαλλογερμανικό άξονα έχει διαταραχθεί λόγω της αποδυνάμωσης του προέδρου Ολάντ και του ότι η γαλλική οικονομία παρουσιάζει προβλήματα».

«Είναι δύσκολο να πουλήσεις στο εξωτερικό μια πολιτική που δεν λειτουργεί στη χώρα σου. Δεν υπάρχει φυσικά ένα γερμανικό μοντέλο που μπορεί να εξαχθεί στη Γαλλία ή σε άλλες χώρες. Αν όμως το Παρίσι και η υπόλοιπη Ένωση θέλουν μια διαφορετική Ευρώπη, πρέπει να συνεργαστούν με την καγκελάριο, όχι να την απομονώσουν», αναφέρεται επίσης στο σχόλιο της Liberation.

Πηγή:avgi.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22/05/2014 - 03:31