Ντόμινο εξελίξεων στο Ιράκ

Εξελίξεις έχει προκαλέσει στο Ιράκ και στις χώρες της ευρύτερης Μέσης Ανατολής η κίνηση των ισλαμιστών του «Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε» να κηρύξουν την ίδρυση ισλαμικού χαλιφάτου από το Χαλέπι της Βόρειας Συρίας ως την επαρχία Ντιγιάλα του Ανατολικού Ιράκ και να μετονομαστεί η περιοχή σε «Ισλαμικό Κράτος».

Την Τετάρτη, ο εκτελών χρέη προέδρου του νέου ιρακινού κοινοβουλίου Μέχντι αλ Χάφιντ δήλωσε ότι η πρώτη σύνοδος του σώματος ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρξει συμφωνία για το νέο πρόεδρό του, αφού οξύνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα σε πολιτικούς και κόμματα που έχουν επιρροή στις περιοχές που κατοικούν σιίτες με τις άλλες που κατοικούν σουνίτες, όπως και στις ήδη κατειλημμένες από τους ένοπλους ισλαμιστές.

Ο πρόεδρος της αυτόνομης περιφέρειας του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί εξέφρασε την επιθυμία να διεξαχθεί δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία. Το Ιράκ «είναι ουσιαστικά διαιρεμένο. Πρέπει να μείνουμε σ' αυτή την τραγική κατάσταση που ζει η χώρα;», αναρωτήθηκε ο Μπαρζανί. «Θα οργανώσουμε ένα δημοψήφισμα στο Κουρδιστάν, θα σεβαστούμε την απόφαση του λαού μας και δεσμευόμαστε απ' αυτή. Ελπίζουμε ότι άλλοι θα ενεργήσουν με τον ίδιο τρόπο», δήλωσε. 

Η τουρκική κυβέρνηση αντιτάχθηκε χθες στο ενδεχόμενο ενός διαμελισμού του Ιράκ, υπογραμμίζοντας πως η χώρα πρέπει να παραμείνει ενωμένη, αφού γνωρίζει ότι ίσως αντιμετωπίσει εσωτερικό πρόβλημα, με τους περισσότερους από 15 εκατομμύρια Κούρδους που ζουν στην Τουρκία. Αντίθετα, την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν υποστηρίζει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που θεωρεί ότι έτσι προωθούνται τα συμφέροντα της χώρας του.

«Δε διαθέτουμε στρατεύματα ή τις ένοπλες δυνάμεις σε ιρακινό έδαφος. Δεν έχουμε σχέδια να στείλουμε στρατεύματα στο Ιράκ», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Μόσχα. «Το Ιράκ δεν έχει υποβάλει κάποιο αίτημα για να λάβει όπλα από εμάς, αλλά αν το πράξει, τότε εντός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου και των κανονισμών καθώς και των διμερών συμφωνιών, θα χορηγηθούν τα όπλα που απαιτούνται για τη διεξαγωγή μίας επιτυχημένης μάχης κατά της τρομοκρατίας», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «αυτό που συνέβη στο Ιράκ πρόσφατα είναι σαφώς αποτέλεσμα ξένης ανάμιξης, ένα σχέδιο των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί επιχειρούν να δημιουργήσουν μία δεύτερη Ουκρανία στο Ιράκ».

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02/07/2014 - 02:04