Αντισυνταγματικά κρίθηκαν τέσσερα Νομοθετήματα στην Κύπρο

Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο της κυπριακής εφημερίδας "Φιλελεύθερος".

Λευκωσία: Αντισυνταγματικά έκρινε η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τα τέσσερα νομοθετήματα που ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων για το θέμα των εκποιήσεων ενυπόθηκων ακινήτων, για τα οποία έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την απόφαση, η Ολομέλεια του Ανωτάτου εντόπισε παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, καθώς και των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία του συμβάλλεσθαι και το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια σε κάποια από τα άρθρα των 4 νομοθετημάτων.

Να τονιστεί πως η απόφαση ήταν ομόφωνη.

Ανακοινώνοντας τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου για κάθε αναφορά ξεχωριστά, ο Πρόεδρός του Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκαν παραβιάσεις σε άρθρα που αποτελούν τον πυρήνα του κάθε νομοθετήματος δεν εξετάστηκε η αντισυνταγματικότητα άλλων άρθρων.

Διαβάστε τις αποφάσεις του Ανωτάτου και κάθε αναφορα:

1. Ο περί Απαλλαγής Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.

 

2. O περί της Αναστολής Είσπραξης Οφειλών, Προστασίας της Κύριας Κατοικίας και της Επαγγελματικής Στέγης και της Ρύθμισης Άλλων Συναφών Θεμάτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2014.

 

3. Ο περί Αναστολής της Ισχύος του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014, Νόμος του 2014.

 

4. Ο περί Απαλλαγής Ενυπόθηκου Οφειλέτη και Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.

 

Γεν. Εισαγγελέας: Βοηθείται η χώρα να προχωρήσει μπροστά

 

Με τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τις τέσσερις αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας βοηθείται η χώρα να προχωρήσει μπροστά χωρίς οποιαδήποτε εμπόδια, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι θα ενημερώσει καθηκόντως τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου.

 

Στις δηλώσεις του, εξερχόμενος του Ανωτάτου, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι η κυβέρνηση συμφωνούσε με κάποιες από τις πρόνοιες των νομοθετημάτων, προσθέτοντας ότι μερικές από αυτές «θα ενσωματωθούν τελικά είτε σε άλλα νομοσχέδια, είτε μέσα στον κυρίως νόμο με κάποια άλλη ευκαιρία».

 

Εντούτοις, σημείωσε, «ήταν η θέση μας ότι δεν είχαν γίνει με το σωστό τρόπο και κατόπιν εμπεριστατωμένης μελέτης έτσι ώστε να μην προσκρούουν σε διατάξεις του Συντάγματος». Γι' αυτό, πρόσθεσε, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προσβάλλει τη συνταγματικότητα των τεσσάρων αυτών νομοθετημάτων».

 

«Είναι η γνωμάτευση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ότι πράγματι και τα τέσσερα αυτά νομοθετήματα παρουσιάζουν προβλήματα συνταγματικής φύσεως, με αποτέλεσμα οι νόμοι στο σύνολο να μην μπορούν να σταθούν και επομένως εκπίπτουν, δηλαδή έρχονται σε τέλος», είπε.

 

Με αυτόν τον τρόπο, επεσήμανε ο κ. Κληρίδης, «βοηθείται η χώρα να προχωρήσει μπροστά χωρίς οποιαδήποτε πλέον εμπόδια».

 

Κληθείς να πει αν θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την απόφαση, είπε «καθηκόντως».

 

Σε ερώτηση αν είναι τελεσίδικη η απόφαση, ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ότι «στην Κύπρο δεν υπάρχει άλλο τριτοβάθμιο όργανο επομένως είναι τελεσίδικη».

 

Ο Γενικός Εισαγγελέας ανέφερε ακόμα ότι «η κυβέρνηση ήδη βρίσκεται στην διαδικασία ετοιμασίας νομοσχεδίων σε προχωρημένο στάδιο, έτσι ώστε να θεσπιστούν σε νόμους διάφορα μέτρα τα οποία εμπίπτουν μέσα στο λεγόμενο δίχτυ της αφερεγγυότητας και προχωρούν με κάθε σπουδή έτσι ώστε να ληφθούν κάποιες συνταγματικά κατοχυρωμένες πρόνοιες που θα απαμβλύνουν τα όποια προβλήματα μπορεί να δημιουργηθούν, είτε από το νόμο των εκποιήσεων, είτε άλλως πως».

 

Κληθείς να σχολιάσει τη θέση ότι προσχέδια των νομοσχεδίων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας προβλέπουν αυστηρά κριτήρια και διαγραφές χρεών για λίγους, είπε ότι «δεν θα προβώ σε σχόλιο επί της ουσίας».

 

Εκείνο όμως το οποίο μπορεί και πρέπει να πει κάποιος, σημείωσε, «είναι ότι οι γνωματεύσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που έχουν εκδοθεί σήμερα θα είναι και πρέπει να είναι οδηγός και φάρος έτσι ώστε να αποφευχθούν και στα νέα νομοθετήματα οποιαδήποτε ατοπήματα που θα δημιουργούν συνταγματικά προβλήματα και να είναι οι νόμοι που θα θεσπιστούν έγκυροι».

Κυβέρνηση: Έκκληση για συνεργασία με τα κόμματα

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποδεικνύει πόσο ορθά άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα συνταγματικά του δικαιώματα», σχολίασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος. 

 

Σε δηλώσεις του το μεσημέρι στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την ίδια ώρα θέλει να τονίσει ότι θεωρεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν αφήνει νικητές και ηττημένους. Αντίθετα, η απόφαση αποκαθιστά τη συνταγματική τάξη και την ίδια ώρα επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του τόσο αναγκαίου προγράμματος για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας».

 

«Αυτή η ώρα», συνέχισε «είναι η ώρα της ευθύνης, της συναίνεσης και της συνεργασίας κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων ώστε να διαμορφωθεί ένα ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και την κύρια κατοικία όσων χρειάζονται την προστασία της Πολιτείας». 

 

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/225960/antisyntagmatika-kai-ta-4-nomothetimata-gia-tis-ekpoiiseis#sthash.aagQnwEy.dpuf

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 31/10/2014 - 14:23