Δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον ξένο Τύπο, αλλά και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που τονίζουν ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, βάζοντας έτσι τέλος στα σενάρια περί Grexit και στην καταστροφολογία  του Αντώνη Σαμαρά και της συγκυβέρνησης.

Η Άγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λονδίνο, δήλωσε: «Πιστεύω πως κάποιος πρέπει να πει στον κόσμο και στις αγορές ότι εγώ, η Γερμανίδα καγκελάριος και η γερμανική κυβέρνηση, ανέκαθεν επιδιώκαμε μια πολιτική υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».

Πιερ Μοσκοβισί: «..όποια και αν είναι η επιλογή τους, θα την σεβαστούμε. Δεν είναι η θέση μας να επιλέξουμε ή να εξοστρακίσουμε τον ηγέτη μιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Reuters:ΑμοιβαίααποδεκτόσυμβιβασμόΑθήνας-Βερολίνουπροβλέπειανώνυμοςγερμανόςαξιωματούχος: «This is not about the survival of the euro zone, but finding a politically acceptable compromise».

Die Zeit: «Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για την γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα - παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα».

Bloomberg: «Στην πραγματικότητα, η Γερμανία δεν έχει κανένα όφελος στο να διακινδυνεύσει τη διάλυση του ενιαίου νομίσματα που ένα Grexit θα μπορούσε να επιφέρει».

Bloomberg editorial: «Όπου πάει η Ελλάδα θα πάει και το ευρώ». «Όμως, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια θα είναι η μετάδοση, καθώς και άλλα ευάλωτα κράτη-μέλη μπορεί να αποχωρήσουν».

Καρλ Άιγκινγκερ (διευθυντής του Αυστριακού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών): «Η συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι «τελείως περιττή» και ζημιώνει την Ελλάδα και την Ευρώπη, υπονομεύοντας και το κύρος του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τονίζεται.

Με τις επίσημες προβλέψεις των πιστωτών δεν πρόκειται να συρρικνωθεί το δημόσιο χρέος της Ελλάδας, εκτιμά ο Guntram Wolff (επικεφαλής αναλυτής του ινστιτούτου Bruegel, τον οποίο επικαλείται η αυστριακή εφημερίδα Der Standard), ο οποίος θεωρεί ότι η αποπληρωμή του χρέους πρέπει να συνδεθεί με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: αν η οικονομία δεν αναπτυχθεί τόσο γρήγορα όσο αναμένεται, τότε θα πρέπει να υπάρξει ένα «αυτόματο» κούρεμα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του οικονομικού αναλυτή της ING Carsten Brzeski στην euobserver «η μείωση κατά το ήμισυ του κρατικού χρέους έχει κάποια λογική». Ωστόσο, συμπληρώνει «Όλα εξαρτώνται από το αν η αναδιάρθρωση θα αφορά μόνο την Ελλάδα ή και άλλες υπερχρεωμένες χώρες». Η «διάσκεψη για το χρέος» του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί εν τέλει να μην είναι τόσο εξωπραγματική όσο ακούγεται, καταλήγει ο αρθρογράφος του euobserver, Benjamin Fox.

Έκκληση υποστήριξης του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, υπογράφουν πάνω από 120 Ιταλοί, αριστεροί και κεντροαριστεροί πολιτικοί, διανοούμενοι, καλλιτέχνες και συγγραφείς. Ανάμεσά τους, τρεις βουλευτές της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος του Ματέο Ρέντσι, ο επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία Νίκι Βέντολα, ο ηθοποιός Τόνι Σερβίλο, πρωταγωνιστής του βραβευμένου με Όσκαρ έργου «Η τέλεια ομορφιά», ο συγγραφέας Αντρέα Καμιλέρι, η διευθύντρια της αριστερής εφημερίδας Ιλ Μανιφέστο Νόρμα Ραντζέρι, ο συνταγματολόγος Στέφανο Ροντοτά, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Λουτσιάνα Καστελίνα και η τραγουδίστρια Φιορέλα Μανόια.«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα: να μείνει στην Ευρώπη για να αλλάξει την Ευρώπη» αναφέρεται στην έκκληση, η οποία έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο Cambia la Grecia Cambia l Europa. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι «η αλλαγή κυβέρνησης στην Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει μια αρχή για να επανιδρυθεί η Ευρώπη, βάσει των αξιών των δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».

Μία ομάδα ισπανών πολιτικών και διανοούμενων υπέγραψε ένα κείμενο-μανιφέστο για να εκφράσει την αλληλεγγύη του με τον ελληνικό λαό και την στήριξή τους στην παράταξη του Σύριζα, του Αλέξη Τσίπρα, μπροστά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα. Υπογράφουν μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του Guanyem (πολιτική πλατφόρμα για τις δημοτικές εκλογές στην Βαρκελώνη) Άντα Κολάου, οι ευρωβουλευτίνες των Podemos Τερέσα Ροντρίγκεθ και Λόλα Σάντσεθ, ο εκπρόσωπος του Συνδικάτου Εργαζομένων της Ανδαλουσίας (SAT) Ντιέγκο Κανιαμέρο, ο βουλευτής της CUP (Υποψήφιοι Λαϊκής Ενότητας) Νταβίντι Φερνάντεθ και ο γαλικιανός πολιτικός και πανεπιστημιακός Χοσέ Μανουέλ Μπέιρας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54