"Μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων" λέει η Γαλλία για τις παρακολουθήσεις της NSA, διαψεύδουν μερικώς οι ΗΠΑ

Την έντονη αντίδραση της Γαλλίας έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις περί παρακολούθησης των επικοινωνιών του Φρανσουά Ολάντ και των δύο προκατόχων του, του Νικολά Σαρκοζί και του Ζακ Σιράκ, από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Για "μη αποδεκτή κατασκοπεία μεταξύ συμμάχων" κάνει λόγο η γαλλική κυβέρνηση, ενώ σε εξέλιξη είναι έκτακτη συνεδρίαση με τη συμμετοχή του Φρ. Ολάντ, για τη διαμόρφωση της επίσημης απάντησης της χώρας στο θέμα.

"Δεν είναι αποδεκτό μεταξύ συμμάχων", δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Στεφάν Λε Φολ, λίγη ώρα πριν από την έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Γάλλος πρόεδρος με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς, των υπουργών Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, καθώς και μελών της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών Πληροφοριών.

"Αυτό που συνέβη δεν είναι αποδεκτό, αλλά δεν θα προκαλέσει και κρίση", πάντως διευκρίνισε μιλώντας στο ενημερωτικό τηλεοπτικό δίκτυο I-Tele. "Φυσικά, θα ζητηθούν εξηγήσεις" από τις ΗΠΑ μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Άμυνας, πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, διαβεβαιώνοντας πως δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει. Ωστόσο, πρέπει να επισημανθεί ότι η διάψευση είναι μόνο μερική, αφού αφορά μόνο στον σημερινό Γάλλο πρόεδρο και όχι στους Σαρκοζί και Σιράκ.

"Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC). "Συνεργαζόμαστε στενά με την Γαλλία όσον αφορά όλα τα θέματα που έχουν διεθνή διάσταση και οι Γάλλοι είναι απαραίτητοι εταίροι", πρόσθεσε.

Αρχικά, η αμερικανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να σχολιάσει - ή να διαψεύσει - τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τουλάχιστον μεταξύ του 2006 και του 2012 τους τρεις τελευταίους κατά σειρά προέδρους της Γαλλίας.

"Γενικότερα δεν πραγματοποιούμε επιχειρήσεις παρακολούθησης στο εξωτερικό εκτός κι αν υπάρχει ένας συγκεκριμένος και έγκυρος στόχος εθνικής ασφάλειας", υπογράμμισε. "Αυτό εφαρμόζεται στους απλούς πολίτες και στους παγκόσμιους ηγέτες", κατέληξε.

Τις πληροφορίες για τις παρακολουθήσεις, που στηρίχθηκαν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks, δημοσίευσαν η εφημερίδα Libération και ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Mediapart. Οι υποκλοπές των επικοινωνιών των Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ αποτελούν την κύρια πληροφορία που δίνουν αυτά τα δύο μέσα ενημέρωσης, στηριζόμενα στα έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.

Επίσης το πιο πρόσφατο έγγραφο που αποκαλύπτεται και φέρει ημερομηνία 22 Μαΐου του 2012, δηλαδή μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Φρανσουά Ολάντ, γνωστοποιεί απόρρητες συναντήσεις που αποσκοπούσαν στο να συζητηθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε χθες το βράδυ ότι επίκεινται προσεχώς κι άλλες αποκαλύψεις.



πηγή: avgi.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54