Συρία: Συνεχίζονται οι καταστροφές αρχαιολογικών μνημείων

Δίχως έλεος συνεχίζεται η καταστροφή των αρχαιολογικών μνημείων και θησαυρών της Συρίας, με το πιο πρόσφατο περιστατικό να αφορά το αρχαίο τείχος του Χαλεπίου.

Όπως ανέφεραν χθες τα κρατικά μέσα ενημέρωσης και ακτιβιστές της περιοχής, τμήμα του τείχους της αρχαίας πόλης καταστράφηκε από έκρηξη που σημειώθηκε σε σήραγγα κάτω από την πόλη.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστήριξε πως η ζημιά προκλήθηκε όταν οι κυβερνητικές δυνάμεις ανατίναξαν σήραγγα που είχαν σκάψει οι αντάρτες κάτω από την πόλη, ενώ το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε πως τη σήραγγα ανατίναξαν οι αντάρτες.

Τμήμα του τείχους έχει μετατραπεί σε ερείπια, σύμφωνα με πλάνα που ανέβηκαν στο Διαδίκτυο από το Halab News Network, το οποίο διαχειρίζονται ακτιβιστές. Η παλιά πόλη του Χαλεπιού προστέθηκε το 2013 στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που τελούν υπό απειλή.

Το Χαλέπι ήταν η πιο πολυπληθής πόλη της Συρίας προτού ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος. "Χωρίζεται" πλέον σε περιοχές που ελέγχονται είτε από την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ είτε από τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες.






πηγή: avgi.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54