Αφήνοντας στους λύκους τη φύλαξη των προβάτων

Ο πατέρας του 20χρονου καμικάζι της πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης στο Σουρούτς είχε ενημερώσει τις τουρκικές αρχές ασφαλείας ότι ο γιος του είχε ενταχθεί στους τζιχαντιστές του λεγόμενου ισλαμικού κράτους ενώ τόσο η αστυνομία όσο και οι μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) γνώριζαν ότι είχε συναντηθεί με τον δράστη της βομβιστικής επίθεσης στην προεκλογική συγκέντρωση του HDP στο Ντιγιαρμπακίρ και το όνομα μαζί με τη φωτογραφία του βρίσκονταν στις λίστες των υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες.

Από τη Μαρία Λίλα

Ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2013 είχαν δημοσιοποιηθεί στοιχεία από τον τόπο καταγωγής του δράστη, την πόλη Αντιγιαμάν στον τουρκικό νότο. «Η πόλη Αντιγιαμάν είναι ανάστατη» έγραφε τότε η τοπική εφημερίδα «Ραντικάλ» (Radikal) «επειδή φεύγουν οι νέοι από την πόλη με προορισμό τη Συρία.

Ένας καταστηματάρχης δήλωσε πως άκουσε για μισθοφορικές στρατολογήσεις νέων ενώ άλλοι μιλούν για οργανωμένη συμμορία που απαγάγει ή παίρνει με τη βία νέους για τη Συρία».

Όμως τόσο ο κυβερνήτης της Αντιγιαμάν όσο και ο επικεφαλής της αστυνομίας της πόλης αρνήθηκαν τότε να κάνουν δηλώσεις και όπως γράφει η «Χουριέτ» (Hurriyet) σήμερα ήταν φυσικό και επόμενο καθώς ήταν η περίοδος που ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου, από τη θέση του πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, αντίστοιχα, ονειρεύονταν την ημέρα που όλοι μαζί οι πιστοί μουσουλμάνοι θα προσεύχονταν στο τζαμί Ουμαγιάντ της Δαμασκού.

Όταν η τουρκική κυβέρνηση επισήμως συντασσόταν με τους τζιχαντιστές στον εμφύλιο της Συρίας δεν περίμενε κανείς ότι θα υπήρχαν αντιδράσεις ή μέτρα απέναντι στις αθρόες στρατολογήσεις νέων της χώρας και μάλιστα με σημαντικά χρηματικά ανταλλάγματα.

Jabhat al-Nusra Syrian rebels


Τα σύνορα με τη Συρία ήταν μια διαρκώς ανοιχτή δίοδος του μισθοφορικού στρατού των τζιχαντιστών.

Ελεύθερα μπαινόβγαιναν για προμήθειες, ιατρική περίθαλψη και στρατολογήσεις ακόμη και μέσα στους καταυλισμούς των προσφύγων ενώ δεν έλειπε το πλιάτσικο της ανθρωπιστικής βοήθειας που πρόσφεραν διεθνείς οργανώσεις.

Μετά το μακελειό στη Σουρούτς , την περασμένη Δευτέρα, που σκότωσε 32 ακτιβιστές και τραυμάτισε πάνω από 100, ο Τούρκος πρωθυπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο ασφαλείας διαμηνύοντας την πρόθεση του να κηρύξει αγώνα πάταξης των τζιχαντιστών του ισλαμικού κράτους με πρώτο στόχο τη διάλυση του οικονομικού δικτύου που έχουν στήσει μέσα στη χώρα, κάτω από τη βιτρίνα οργανώσεων, εταιριών και ομίλων.

n_85735_1


Θα ακολουθήσει η δίωξη των μεσαίων στελεχών του ισλαμικού κράτους, που λειτουργούν κάτω από θρησκευτικό μανδύα, ερμηνεύοντας το κοράνι και κηρύσσοντας την επιβολή της σαρίας μεταξύ των μουσουλμάνων.

Μια πρώτη ανάγνωση των εξαγγελιών Νταβούτογλου δείχνει σαν να συζητήθηκαν για πρώτη φορά από την Άγκυρα οι κίνδυνοι από την ανεξέλεγκτη δράση του ισλαμικού κράτους.

Αν τα ίδια μέτρα και η πρόθεση πάταξης των τζιχαντιστών είχαν ανακοινωθεί, ένα χρόνο νωρίτερα, πολλοί εκτιμούν ότι ίσως να μην είχαν πραγματοποιηθεί οι πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Σουρούτς και το Ντιγιαρμπακίρ.

CKYZQYYUAAAyOKM

Χθες το βράδυ, ουσιαστικά, ο Μπαράκ Ομπάμα …τράβηξε το αυτί του Τούρκου ομολόγου του ζητώντας από τον Ταγίπ Ερντογάν σκλήρυνση της στάσης του απέναντι  στο ισλαμικό κράτος με πρώτο βήμα την κατασκευή τείχους  μήκους 150 χιλιομέτρων σε τμήμα της συνοριακής γραμμής μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.







πηγή: insideoutborders
Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26/07/2015 - 16:41