Με Εντολή Ερντογάν Έφοδος Στον Ειδησεογραφικό Όμιλο Ιπέκ

του Θωμά Σίδερη
Ολομέτωπη επίθεση του Ερντογάν σε μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία. Ελεγκτές από την υπηρεσία φορολογικών εγκλημάτων του υπουργείου Οικονομικών εισέβαλαν το πρωί της 1ης Σεπτεμβρίου στην έδρα του IPEK MEDIA GROUP στην Άγκυρα με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων και μία τετρασέλιδη εισαγγελική παραγγελία προκειμένου -όπως ισχυρίστηκαν- να πραγματοποιήσουν φορολογικούς ελέγχους. 


Στον συγκεκριμένο ειδησεογραφικό όμιλο ανήκουν οι εφημερίδες Milet και Bugun, οι τηλεοπτικοί σταθμοί Bugun TV και Canal Turk (με συνεχή ροή ενημέρωσης) καθώς και η ιστοσελίδα bgnnews.com.

Αφορμή για την εισβολή των ελεγκτών και της αστυνομίας ήταν η δημοσίευση από την εφημερίδα Bugun ντοκουμέντων που αφορούν στην παροχή οπλισμού από το καθεστώς Ερντογάν προς τους τζιχαντιστές. Οι φωτογραφίες – ντοκουμέντα δείχνουν την παράδοση όπλων και άλλου πολεμικού υλικού στους τζιχανστιστές ενώ οι τελωνειακοί παρακολουθούν απαθείς.

Ο αρχισυντάκτης της Bugun Erhan Başyurt  δήλωσε νωρίς το πρωί στο twitter: “Αστυνομική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ως στόχο να εκφοβίσει τους δημοσιογράφους του İpek Media Group και να μας κάνει να σιωπήσουμε. Ντροπή! Πρόκειται για μια επιδρομή εναντίον των μέσων μαζικής ενημέρωσης και της δημοσιογραφικής ομάδας, τη μέρα που αποκαλύψαμε την παράδοση των όπλων στους τρομοκράτες του ISIS”.

Ο Ακίν Ιπέκ, ιδιοκτήτης του ομίλου ΜΜΕ αλλά και ιδιοκτήτης μεγάλου ιδιωτικού πανεπιστημίου στην Άγκυρα, κατήγγειλε την αστυνομία για έφοδο στο σπίτι του.

Ο κυβερνητικός πληροφοριοδότης και εξαιρετικά ενεργός χρήστης του Twitter με το ψευδώνυμο Fuat Avni εδώ και ένα μήνα είχε προειδοποιήσει με αλλεπάλληλα tweets τις προηγούμενες ημέρες για την επίθεση αυτή των ελεγκτικών μηχανισμών και της αστυνομίας.

Η επιχείρηση εναντίον του IPEK MEDIA GROUP έρχεται λίγους μήνες μετά την επίθεση της τουρκικής αστυνομίας στον ειδησεογραφικό όμιλο ZAMAN και στο γκρουπ τηλεοπτικών καναλιών Samanyolu με συλλήψεις και φυλακίσεις στελεχών του. Ένα σχέδιο που εξυφάνθηκε στην Άγκυρα με έμπνευση του Τούρκου προέδρου προκειμένου να ελέγξει τα μέσα ενημέρωσης και να φιμώσει κάθε διαφορετική φωνή.

Άμεση αντίδραση των δημοσιογράφων

O Eμράχ Ουλκέρ, αρχισυντάκτης διεθνών θεμάτων της εφημερίδας Bugun, δηλώνει σχετικά για την έφοδο της αστυνομίας αλλά και για την προσπάθεια του Ερντογάν να ελέγξει το Συμβούλιο Δημοσιογράφων της Τουρκίας:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΕΜΡΑΧ ΟΥΛΚΕΡ

Με τη σειρά της, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Τουρκίας Pinar Turenc, καλούμενη να σχολιάσει την έφοδο της αστυνομίας στον όμιλο Ιπέκ, μίλησε ξεκάθαρα για προσπάθεια εκφοβισμού του τύπου. “Τα δεκάδες αυτοκίνητα της αστυνομίας έξω από την έδρα του ομίλου δεν είναι τίποτε άλλο παρά επίδειξη δύναμης και ισχύος από το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) των Ερντογάν και Νταβούτογλου”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Επεσήμανε ακόμα ότι οι επιθέσεις εναντίον μέσων ενημέρωσης δεν έχει θέση σε μια δημοκρατική χώρα, ούτε η καταπάτηση του δικαιώματος; των πολιτών στην ελεύθερη και αδέσμευτη ενημέρωση.

Στο μεταξύ, δέκα αρθρογράφοι άφησαν σήμερα κενές τις στήλες τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την έφοδο της αστυνομίας στον όμιλο Ιπέκ. Μεταξύ αυτών και η αριστερή εφημερίδα Sozcu.

unnamed



treno.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54