Δήλωση – καταπέλτης 180 διανοουμένων κατά του Ερντογάν

του Θωμά Σίδερη
Η δήλωση έχει τίτλο “Ο Χίτλερ το 2015” και συνυπογράφεται από πλήθος βετεράνων δημοσιογράφων, πολιτικών και συγγραφέων μεταξύ άλλων από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Ertuğrul Günay και τους διευθυντές των εφημερίδων Zaman και Cumhuriyet.

Αφορμή για τη δήλωση αυτή η ολομέτωπη επίθεση του καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει τα τελευταία χρόνια ο Ερντογάν στα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. Αποκορύφωμα του ασφυκτικού ελέγχου που ασκεί το τουρκικό κράτος σε εκδότες, ιδιοκτήτες τηλεοπτικών σταθμών και δημοσιογράφων που δεν συμπορεύονται με τις προθέσεις και τα επιχειρήματα του Τούρκου Προέδρου ήταν η έφοδος ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων στον όμιλο εταιρειών Koza İpek Holding, ο οποίος διαχειρίζεται πολλά μέσα ενημέρωσης μεταξύ των οποίων τις εφημερίδες Bugun και Millet.

  H εφημερίδα Bugun αποκάλυψε στο φύλλο της 1ης Σεπτεμβρίου 2015 την παροχή πολεμικού υλικού στους τζιχαντιστές υπό τα απαθή βλέμματα των τελωνειακών στην ακριτική περιοχή του Ακτσάκαλε, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο έρχεται να προστεθεί σε μια σωρεία άλλων ντοκουμέντων που αποκαλύπτουν τον σκοτεινό ρόλο του καθεστώτος Ερντογάν στην γιγάντωση του ISIS στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

“Η αυλαία του παιχνιδιού έχει ανοίξει”, αναφέρουν στη δήλωσή τους οι διανοούμενοι, “μετά την διάψευση των ελπίδων του Τούρκου Προέδρου να γίνει ο απόλυτος κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού, ιδιαίτερα μάλιστα μετ΄πα την αποκάλυψη από τον τύπο των τεράστιων σκανδάλων διαφθοράς κυβερνητικών στελεχών του AKP. Ο Ερντογάν παίζει τα τελευταία του χαρτιά”.

Στη δήλωση γίνεται ακόμα αναφορά στη γνωστή ρήση, που αποδίδεται στον Γερμανό λουθηρανό πάστορα Μάρτιν Νίμελερ, και πραγματεύεται την αδράνεια των Γερμανών συμπατριωτών του έναντι των μεθόδων του ναζιστικού τυραννικού καθεστώτος και συγκεκριμένα των εκκαθαρίσεων στοχευμένων πολιτικών, εθνικών, θρησκευτικών και κοινωνικών ομάδων ανθρώπων, που πραγματοποιήθηκαν από το καθεστώς. Η αναφορά αυτή γίνεται για τους Τούρκους πολίτες που αδιαφορούν για τις μεθόδους που χρησιμοποιεί το καθεστώς Ερντογάν.

Η ρήση του Νίμελερ, όπως αναφέρεται στη δήλωση των 180 Τούρκων διανοουμένων, αποδίδεται ως εξής:

“Όταν οι Ναζί πήραν τους κομμουνιστές, εσιώπησα, δεν ήμουν δα κομμουνιστής. Όταν έκλεισαν μέσα τους σοσιαλδημοκράτες, εσιώπησα, δεν ήμουν δα σοσιαλδημοκράτης. Όταν πήραν τους συνδικαλιστές, εσιώπησα, δεν ήμουν δα συνδικαλιστής. Όταν πήραν εμένα, δεν υπήρχε κανείς πλέον, που να μπορούσε να διαμαρτυρηθεί”.




treno.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 03/09/2015 - 16:21