Παρά τη δεδομένη επιθυμία του Βρετανού πρωθυπουργού για παραμονή της χώρας του εντός της Ε.Ε., η πλειοψηφία του λαού φαίνεται πως ρέπει προς την αντίθετη κατεύθυνση

Πιο πιθανό από ποτέ το Brexit

«Οποιαδήποτε μορφή κρίσης εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης ενισχύει τους ευρωσκεπτικιστές». Αυτό επισήμανε στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Kings College του Λονδίνου, Αναντ Μένον, όταν τον ρωτήσαμε κατά πόσον η οικονομική κρίση στην Ελλάδα μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Μάλιστα, όπως υπογράμμισε, «ο τρόπος με τον οποίο οι Ευρωπαίοι διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση της Ελλάδος, ειδικά τους τελευταίους μήνες, και το γεγονός ότι δεν επέτρεψαν σε μια αριστερή κυβέρνηση να εφαρμόσει πολιτικές κατά της λιτότητας έχει κάνει ακόμη και οικονομολόγους αριστερών πεποιθήσεων, που πάντα υποστήριζαν την ενωμένη Ευρώπη και ήταν υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ενωση, να έχουν στρέψει τώρα την πλάτη τους σ’ αυτήν».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση που μας έδωσε ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Οικονομικής και Κοινωνικής Ερευνας, Τζόναθαν Πόρτες. «Δεν είναι μόνον οι αριστεροί.

Κι άλλοι επιφανείς οικονομολόγοι βρήκαν πολύ δύσκολο να υπερασπιστούν την Ε.Ε. και τις επιλογές των ανθρώπων που σχεδιάζουν την πολιτική της, με δεδομένο ότι το πρόγραμμα που ακολουθούν εδώ και πέντε χρόνια φαίνεται να είναι λανθασμένο».

Η αλήθεια είναι πως πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι για πρώτη φορά οι υποστηρικτές του Brexit είναι περισσότεροι απ’ όσους επιθυμούν την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Ετσι, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της «Mail on Sunday», το 43,5% των ερωτηθέντων τάχθηκε υπέρ της εξόδου από την Ενωση ενώ το 40% κατά.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως το 22% όσων είπαν «ναι» στην παραμονή είναι έτοιμο να αλλάξει άποψη αν «η μεταναστευτική κρίση συνεχιστεί και επιδεινωθεί εντός της Ε.Ε.».

Παρ’ όλο που ο Βρετανός πρωθυπουργός εδώ και πολύ καιρό έχει ανοιχτά ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., με την προϋπόθεση ότι θα αλλάξουν οι σχέσεις Λονδίνου – Βρυξελλών, δεν φαίνεται η πρόσφατη μεταναστευτική κρίση να τον βοηθάει.

Από τη μια υπάρχουν διαμαρτυρίες στο εσωτερικό της χώρας για την πολιτική που ακολουθεί και από την άλλη πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν εκφράσει την έντονη δυσαρέσκειά τους για την ελλιπή συμβολή της Μεγάλης Βρετανίας στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μεγάλο αίνιγμα αποτελεί επίσης ο χρόνος διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Ο Κάμερον έχει δεσμευτεί ότι θα το πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος του 2017.

Πρόσφατες διαρροές προς τον βρετανικό Τύπο υποστήριζαν ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός σκέφτεται αυτό να γίνει ακόμη και ώς τον Ιούλιο του 2016 καθώς «δεν θέλει να διαιωνίζεται το κλίμα ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του δημοψηφίσματος».


Ισαάκ Καριπίδης



efsyn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54