Ρωσικό Airbus συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά - Κανένας επιζών

Είκοσι τρία λεπτά μετά την απογείωσή του από το Σαρμ Ελ Σεΐχ της Αιγύπτου το Airbus A321 χάθηκε από τα ραντάρ ενώ πετούσε πάνω από τη Χερσόνησο του Σινά.

Το αεροσκάφος της ρωσικής εταιρείας Kogalymavia (κατασκευάστηκε το 1997) εκτελούσε την πτήση 9268 με προορισμό την Αγία Πετρούπολη και σ' αυτό επέβαιναν 224 άτομα (200 ενήλικες, 17 παιδιά -ηλικίας 2 έως 17 ετών- και 7μελές πλήρωμα), κυρίως Ρώσοι τουρίστες.

Μετά την αρχική είδηση ακολούθησαν συγκεχυμένες πληροφορίες για την τύχη του αεροπλάνου.

Σε απόγνωση συγγενείς των θυμάτων
Σε απόγνωση συγγενείς των θυμάτων | AP Photo/Dmitry Lovetsky

Επικεφαλής της αιγυπτιακής υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τα αεροπορικά δυστυχήματα δήλωσε ότι το αεροπλάνο με το οποίο χάθηκε η επαφή κατά το ταξίδι του προς τη Ρωσία εξήλθε με ασφάλεια από τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο και είχε επαφή με τις τουρκικές αρχές ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας.

Ωστόσο, τόσο το γραφείο του αιγυπτιακού πρωθυπουργικού γραφείου όσο και το Γαλλικό Πρακτορείο ανακοίνωσαν ότι το αεροσκάφος συνετρίβη.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Τα σωστικά συνεργεία εντόπισαν τελικά το αεροσκάφος στην περιοχή Χασάνα, νότια του Αρίς, στο Σινά. Την πληροφορία επιβεβαίωσε και το γραφείο του Αιγύπτιου πρωθυπουργού Σερίφ Ισμαήλ.

«Τα αεροσκάφη του στρατού βρήκαν τα συντρίμμια του αεροσκάφους (...) σε μια ορεινή περιοχή, 45 ασθενοφόρα εστάλησαν στη ζώνη», διευκρινίστηκε σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Φρούδες ελπίδες

Λίγο αργότερα έγινε γνωστή η είδηση ότι μέλη των σωστικών συνεργείων άκουσαν φωνές παγιδευμένων επιβατών από ένα τμήμα του αεροσκάφους.

«Υπάρχει ένα άλλο τμήμα του αεροσκάφους, με επιβάτες μέσα, και οι διασώστες προσπαθούν ακόμη να μπουν σε αυτό. Ελπίζουμε ότι θα βρούμε επιζώντες, ιδίως επειδή ακούστηκαν βογκητά από μέσα», είπε αξιωματούχος των αιγυπτιακών αρχών από το σημείο της συντριβής.

Άλλοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο, είπαν ότι ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια τα πρώτα «θύματα», χωρίς να διευκρινίζεται ωστόσο αν πρόκειται για νεκρούς ή για τραυματίες.

Ωστόσο, με νέα ανακοίνωση οι αιγυπτιακές αρχές γνωστοποίησαν ότι δεν επέζησε κανείς.

Το αεροσκάφος κόπηκε στα δύο (το πρώτο μέρος συνετρίβη και η ουρά κάηκε) και έχουν εντοπιστεί τουλάχιστον 100 σοροί (μεταξύ των οποίων και των 17 παιδιών), ενώ πολλοί επιβάτες, νεκροί, ήταν δεμένοι ακόμη με τις ζώνες στα καθίσματά τους.

«Το σκηνικό είναι τραγικό», είπαν διασώστες που έχουν εντοπίσει το μαύρο κουτί του αεροσκάφους που περιέχει τα δεδομένα της πτήσης.

Το αεροσκάφος που συνετρίβη, φωτογραφημένο στις 20 Οκτωβρίου 2015 στο αεροδρόμιο της Μό
Το αεροσκάφος που συνετρίβη, φωτογραφημένο στις 20 Οκτωβρίου 2015 στο αεροδρόμιο της Μό | AP Photo/Tatiana Belyakova

Η περιφέρεια του βόρειου Σινά, όπου συνετρίβη το Airbus, έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα νοσοκομεία διατάχθηκαν να είναι σε ετοιμότητα για να υποδεχτούν τα θύματα ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Al-Ahram.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις χάθηκε το σήμα του το αεροσκάφος έπεφτε 6.000 πόδια το λεπτό
-------
Σύμφωνα με αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης, που μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Novosti, λίγο μετά την απογείωση ο πιλότος επικοινώνησε με τον πύργο ελέγχου, ανέφερε τεχνικά προβλήματα και ζήτησε να αλλάξει το δρομολόγιό του και να προσγειωθεί στο Κάιρο. Μετά χάθηκε η επαφή του με το κέντρο ελέγχου.
---
Αιγυπτιακές πηγές αναφέρουν, επίσης, ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια αλλά για μηχανική βλάβη του αεροσκάφους, που απογειώθηκε στις 06:51 το πρωί και χάθηκε από τα ραντάρ στα 31.000 πόδια.

Στέλνει διασώστες η Μόσχα

Αφού εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την αποστολή ομάδων Ρώσων διασωστών στην περιοχή και κήρυξε την 1η Νοεμβρίου ημέρα εθνικού πένθους.

Σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία, που επικαλούνται το γραφείο Τύπου του Κρεμλίνου, ο πρόεδρος Πούτιν έδωσε εντολή στα υπουργεία Υγείας και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών να παράσχουν άμεση βοήθεια στους συγγενείς των θυμάτων.

Ρωσίδα γιατρός παρηγορεί συγγενή θύματος
Ρωσίδα γιατρός παρηγορεί συγγενή θύματος | AP Photo/Dmitry Lovetsky



Ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ εξέφρασε μέσω twitter τη βαθύτατη θλίψη του και κάλεσε τον υπουργό Μεταφορών να μεταβεί στο Κάιρο για να οργανώσει την επιχείρηση παροχής βοήθειας στα θύματα και τους οικείους τους.


Την ίδια ώρα η Επιτροπή Ερευνών της Ρωσίας ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της αεροπορικής εταιρείας Kogalymavia, στην οποία ανήκει το Airbus, με βάση ένα άρθρο που αφορά την «παραβίαση κανόνων πτήσης και προετοιμασίας των πτήσεων».

Δεν διευκρινίστηκε αν η Μόσχα θεωρεί υπαίτια την εταιρεία για τη συντριβή, ωστόσο ο υπουργός Πολιτικής Αεροπορίας της Αιγύπτου, Μοχάμεντ Χοσάμ Κεμάλ, τόνισε ότι ακόμη είναι «πάρα πολύ νωρίς για να καθοριστούν τα αίτια» της τραγωδίας.

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, κάθε επιβάτης είναι ασφαλισμένος σε εταιρεία για 25.000 λίρες.


πηγή: efsyn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54