Η Τουρκία κατέρριψε το ρωσικό αεροπλάνο για να σύρει το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ βαθύτερα στο συριακό τέλμα

του Μάικ Χουίτνι

Την Τρίτη 24/11, η Τουρκία κατέρριψε ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος που διεξήγαγε επιχειρήσεις εναντίον τχιζαντιστών στη βόρεια Συρία. Η κατάρριψη του μαχητικού αεριωθούμενου Su-24 αποτελεί μέρος του γενικότερου σχεδίου της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ανατρέψει την κοσμική κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Άσαντ και να ιδρύσει “ασφαλείς ζώνες” στη συριακή πλευρά των τουρκο-συριακών συνόρων. Ο Ερντογάν χρειάζεται τις “ασφαλείς ζώνες” για να εξασφαλίσει άσυλο τους εξτρεμιστές μαχητές που αποτελούν τους πεζικάριους στον πόλεμό του εναντίον της Συρίας . Η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους είναι μια απελπισμένη προσπάθεια εκ μέρους του Ερντογάν να προκαλέσει μια τέτοια αντίδραση από τη Ρωσία ώστε να εμπλέξει είτε το ΝΑΤΟ είτε τις ΗΠΑ βαθύτερα στη σύγκρουση που διεξάγεται επί τεσσεράμισι χρόνια και έχει οδηγήσει στο θάνατο 250.000 ανθρώπους.

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Ομπάμα , που εξόπλισε και εκπαίδευσε με μεγάλη προθυμία τζιχαντιστικές οργανώσεις για να διεξάγει τον πόλεμο εναντίον του Άσαντ στη Συρία, ο Ερντογάν είναι αληθινός πιστός, ένας αφοσιωμένος ισλαμιστής που έχει κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να υπονομεύσει τη δημοκρατία στην Τουρκία, να εγκαθιδρύσει ενός ανδρός Αρχή, να αποδομήσει την ανεξάρτητη δικαιοσύνη , να φιμώσει τον Τύπο και να εγκαθιδρύσει ένα συντηρητικό και αδιάλλακτο ισλαμικό κράτος. Ο Ερντογάν είναι αυτό που πολλοί θα αποκαλούσαν “φανατικό”, ένας άνθρωπος που πιστεύει ότι η υποστήριξή του προς τις ετερόκλιτες και άγριες τρομοκρατικές ομάδες που αποδεκάτισαν τη Συρία, ερείπωσαν τις υποδομές της και εκτόπισαν το μισό πληθυσμό της, είναι “έργο του Θεού”. Δεν θα πρέπει να ξεγελιέται κανείς, η τουρκική κυβέρνηση είναι το σύγχρονο χαλιφάτο. Το γεγονός ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της ντύνονται με καλοραμμένα κοστούμια και όχι με τις μαύρες στολές είναι απλώς ένας τρόπος για να αποσπούν την προσοχή από τον ακραίο φανατισμό τους και τη μυστική υποστήριξη προς τους φονταμενταλιστές αγρίους.

Στις εφτά εβδομάδες που η Ρωσία διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία, σχεδόν όλα όσα είχε κερδίσει ο συνασπισμός ΗΠΑ-Τουρκίας-Σαουδικής Αραβίας-Κατάρ εξανεμίστηκαν. Η αποφασιστική μάχη έλαβε χώρα πριν από μία εβδομάδα στην αεροπορική βάση Κουέρις, ανατολικά του Χαλεπίου. Ήταν το γεγονός που ανέτρεψε τη φορά των πολεμικών πραγμάτων, αν και η επικείμενη πτώση του Χαλεπίου μοιραία θα έχει πολύ μεγαλύτερη δημοσιότητα. Είναι πλέον φανερό ότι ο συνασπισμός στον οποίο μετέχει η Ρωσία κερδίζει τον πόλεμο , ακύρωσε την αμερικανική προσπάθεια απομάκρυνσης του Άσαντ, και το μεγαλύτερο μέρος των ξένων μισθοφόρων είτε θα χαθεί στις μάχες είτε θα αιχμαλωτιστεί. Η κυβέρνηση Ομπάμα συνειδητοποιεί ότι η τρέχουσα φάση του πολέμου δεν παρέχει ελπίδες και έχει αρχίσει να εφαρμόζει ένα λιγότερο φιλόδοξο σχέδιο, να ελέγξει περιοχές στην ανατολική Συρία που είναι κρίσιμες για τις μελλοντικές διαδρομές των αγωγών. Αντίθετα, η τουρκική κυβέρνηση είναι παντελώς απρόθυμη να δεχθεί το γεγονός ότι το σχέδιό της απέτυχε, γι' αυτό και έβαλε σε εφαρμογή αυτή τη ριψοκίνδυνη στρατηγική να σύρει είτε το ΝΑΤΟ είτε τις ΗΠΑ βαθύτερα στη σύγκρουση. Μπορεί κανείς να διαπιστώσει πώς εξελίσσονται τα πράγματα από το παρακάτω απόσπασμα ενός ρεπορτάζ της Τρίτης [24/11, http://southfront.org/international-military-review-syria-iraq-battlespace-nov-24-2015/] που αφορά το πεδίο της μάχης :

“Οι συριακές δυνάμεις υποστηριζόμενες από ρωσικά αεροπλάνα απώθησαν ομάδες πολεμιστών από 200 χλμ γης στην παράκτια επαρχία της Λατάκειας , ανέφεραν στρατιωτικές πηγές τη Δευτέρα. Την Κυριακή, ο συριακός στρατός και λαϊκές δυνάμεις εκδίωξαν τους τρομοκράτες και προέλασαν σε περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα. Οι αναφορές από τις χερσαίες επιχειρήσεις λένε ότι ο συριακός στρατός ανέλαβε τον έλεγχο των υψωμάτων Zahia, 2 χλμ. από τα κοινά σύνορα με την Τουρκία”.

Τα πράγματα έχουν ως εξής: ο υπό την Ρωσία συνασπισμός πλησιάζει στα συρο-τουρκικά σύνορα, πράγμα που βάζει τέλος στο όνειρο του Ερντογάν να ανατρέψει τον Άσαντ ή να συνεχίσει να υποδαυλίζει τον πόλεμο εξασφαλίζοντας ασφαλείς περιοχές για τις τρομοκρατικές ομάδες μέσα στο έδαφος της Συρίας. Γι' αυτό καταρρίφθηκε το Su-24. Πρόκειται για μια απέλπιδα προσπάθεια να σωθεί μια αποτυχημένη στρατηγική ανατροπής της κοσμικής κυβέρνησης στη Συρία και αντικατάστασής της με φιλικούς ισλαμιστές εξτρεμιστές που συμμερίζονται την κοσμοθεώρηση του Ερντογάν.

Οι αναγνώστες θα πρέπει να αφιερώσουν ένα λεπτό και να εξετάσουν το βίντεο όπου οι “μετριοπαθείς” θεριστές κεφαλών τους οποίους υποστηρίζουν οι ΗΠΑ στη Συρία δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στη μετριοπαθή μεταχείριση των αιχμαλώτων. Ο Ρώσος πιλότος που λέγεται πως αιχμαλωτίστηκε από αυτούς τους “μαχητές της ελευθερίας” πυροβολήθηκε δύο φορές στο στήθος και μετά του έσκισαν τα ρούχα ώστε να φωτογραφηθεί, μετριοπαθώς. Αυτούς θα ήθελαν οι Αμερικανοί να δουν κυβερνήτες στη Δαμασκό, διότι όπως όλοι γνωρίζουν ο “Άσαντ έχει χάσει τη νομιμοποίηση”.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, παρακολουθώ να εξελίσσεται με ταχύ ρυθμό το σχέδιο της τουρκικής κυβέρνησης να δημιουργήσει μια ψευδή κατάσταση, ώστε να ανατραπεί η πρόσφατη απόφαση του Ομπάμα να μη στείλει χερσαίες δυνάμεις στην πολεμική ζώνη. Την Κυριακή, οι τουρκικές εφημερίδες ανέφεραν ότι 1.500 Σύροι Τουρκομάνοι/Τουρκμένιοι πέρασαν τα σύνορα προς Τουρκία αναζητώντας ασφάλεια. Η εξήγηση που δόθηκε ήταν πως τα ρωσικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν περιοχές όπου δεν υπάρχει το Ισλαμικό Κράτος. Είναι αλήθεια, το Ισλαμικό Κράτος δεν βρίσκεται σ' αυτά τα τουρκομάνικα συνοριακά χωριά, εκεί υπάρχουν οι βάρβαροι που βλέπει κανείς στο προαναφερθέν βίντεο. Οι άνδρες αυτοί ανήκουν σε ομάδες τζιχαντιστών που χρηματοδοτήθηκαν , εξοπλίστηκαν και εκπαιδεύτηκαν από την Τουρκία και τις ΗΠΑ προκειμένου να ανατρέψουν τον Άσαντ. [...] Ιδού ένα ρεπορτάζ [23/11] της μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικής εφημερίδας Hurriyet:

“Σύμφωνα με πηγές του πρωθυπουργικού γραφείου, η Τουρκία ζήτησε να συνέλθει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να συζητήσει τις επιθέσεις κατά των Τουρκομάνων στη γειτονική Συρία, ενώ ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου λέει πως η κυβέρνησή του 'δεν θα διστάσει' να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα στο συριακό έδαφος για να προστατεύσει τους Τουρκομάνους…

Η Τουρκία συνομιλεί με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία για το βομβαρδισμό των χωριών και έστειλε επιστολή στη Βρετανία, που προεδρεύει, την τρέχουσα περίοδο, στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητώντας να τεθεί το θέμα αυτό, αναφέρουν πηγές του γραφείου του Νταβούτογλου, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, στις 23/11…

Μιλώντας σε δημοσιογράφους αργά στις 22 Νοεμβρίου, ο Νταβούτογλου υπενθύμισε ότι το Σαββατοκύριακο βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατηγό Hulusi Akar και με τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών (MİT) Hakan Fidan σχετικά με τις υποτιθέμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στα τουρκμενικά χωριά κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα. Παράλληλα, διάφορες πηγές ανέφεραν στο Ρόιτερς ότι ο Νταβούτογλου συμβουλεύτηκε τους Akar και Fidan για τις σχετικές με το θέμα στρατιωτικές πληροφορίες.

“Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν λάβει οδηγίες να προβούν σε αντίποινα σε οποιαδήποτε εξέλιξη που θα δημιουργούσε απειλή για την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας”, είπε ο πρωθυπουργός. “Εάν πραγματοποιηθεί επίθεση που θα προκαλέσει έντονη εισροή προσφύγων στην Τουρκία, θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα τόσο μέσα στη Συρία όσο και στην Τουρκία”, πρόσθεσε.

“Κοιτάξτε το υπόβαθρο αυτών των επιθέσεων -- σε μια περιοχή όπου είναι απόλυτα σαφές ότι δεν υπάρχει στοιχείο του Deash (ISIS), όπου δεν υπάρχει τρομοκρατικό στοιχείο, πρώτα έρχονται τα ρωσικά αεροπλάνα και μετά με την υποστήριξη ξένων μαχητών.

“Θα λάβουμε και τα απαραίτητα διπλωματικά μέτρα για την προστασία των αδελφών μας στον τόπο που διαμένουν και για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους εν όψει οποιασδήποτε απειλής”, δήλωσε επίσης ”. (Turkey urges UN to act to protect Turkmens in Syria, Hurriyet)

Λέει την αλήθεια ο Τούρκος πρωθυπουργός, όταν ισχυρίζεται ότι τα ρωσικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν Τουρκμένιους αμάχους αναγκάζοντάς τους να φύγουν από τον τόπο τους; Όχι, δεν λέει την αλήθεια, σύμφωνα με τον ηγέτη των Τουρκμένιων Ali Türkmani. Ιδού τι είπε:

“ Καλλιεργείται η αντίληψη ότι η επιχείρηση διεξάγεται εξαιτίας των Τουρκμένιων”, είπε ο Türkmani στην καθημερινή εφημερίδα BirGün, στις 22 Νοεμβρίου. “Το καθεστώς θα προσπαθήσει, φυσικά, να διατηρήσει την εδαφική ακεραιότητά του. Έτσι, απειλές από την Αλ-Νούσρα και τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό αποτελούν στόχο [των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών]. Δεν είναι σωστό να λέγεται ότι αποτελούν στόχο οι Τουρκμένιοι”. (Hurriyet, ό.π.)

Οι άμαχοι, λοιπόν, δεν αποτελούν στόχο, αλλά η τουρκική κυβέρνηση προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά οργανώσεις τρομοκρατικές , όπως αποδεικνύει ένα άρθρο της καθημερινής τουρκικής εφημερίδας Zaman :

“ Στις αρχές του περασμένου έτους, η τουρκική χωροφυλακή, εκτελώντας οδηγίες εισαγγελέα, σταμάτησε αρκετά φορτηγά με προορισμό τη Συρία. Αποδείχθηκε ότι περιείχαν οπλισμό.
Η κυβέρνηση του AKP επί μήνες ισχυριζόταν ότι τα φορτηγά περιείχαν ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην Cumhuriyet, τον Μάιο του περασμένου έτους, αποκάλυψε ότι τα φορτηγά περιείχαν όπλα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ένα από τα πολλά, περιείχε 1.000 βλήματα πυροβολικού, 50.000 σφαίρες για αυτόματα όπλα, 30.000 σφαίρες για βαριά πολυβόλα και 1.000 βλήματα όλμων.

Η κυβέρνηση κατηγορήθηκε ότι στέλνει όπλα σε ριζοσπαστικές ισλαμικές ομάδες στη Συρία, αλλά ο Νταβούτογλου δήλωσε κατηγορηματικά, τον Ιούνιο, ότι τα φορτηγά προορίζονταν για τους Τουρκμένιους. Σε αντίθεση με τις δηλώσεις αυτές, οι Τουρκμένιοι, προηγουμένως, είχαν αρνηθεί ότι παρέλαβαν όπλα από την Τουρκία” (Turkey calls on UN Security Council to convene for Turkmens in Syria, Today’s Zaman).

Ποιο είναι, λοιπόν, το σχέδιο; Τι προσπαθεί να κάνει η Τουρκία;

Πρώτα απ' όλα, προσπαθεί να δημιουργήσει μια “ασφαλή ζώνη” μέσα σε συριακό έδαφος ώστε να συνεχίσει να σπέρνει τρόμο μέσα στη Συρία. Ένα απόσπασμα από την [άκρως φιλοκυβερνητική] εφημερίδα Sabah δείχνει πώς Τουρκμένιοι φανατικοί, σύμμαχοι της Άγκυρας καταλαμβάνουν χωριά για να δημιουργήσουν “ασφαλή ζώνη”:

“Συριακές ομάδες της αντιπολίτευσης, με την υποστήριξη τουρκικών και αμερικανικών αεροσκαφών, κατέλαβαν δύο τουρκμενικές πόλεις στη βόρεια Συρία, νωρίς το Σάββατο, ανέφερε το πρακτορείο Ανατολή ... Η επιχείρηση υποστηρίχτηκε από έξι τουρκικά F-16, τέσσερα αμερικανικά S F-15, στην επίθεση έλαβε μέρος και ένα AC-130 μαζί με τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Οι δυνάμεις ασφαλείας πρόσθεσαν ότι αυτή η επιτυχία στη μάχη κατά του DAESH μπορεί να οριστεί ως πρώτο βήμα για τη δημιουργία μιας ελεύθερης από το DAESH ζώνη στη βόρεια Συρία….

Μιλώντας για τη στάση της Τουρκίας όσον αφορά τις πρόσφατες εξελίξεις στη βόρεια Συρία, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε σε ζωντανή μετάδοση την Τετάρτη ότι η δημιουργία ζωνών απαγόρευσης πτήσεων και ασφαλών ζωνών είναι κρίσιμο ζήτημα για την επίλυση της συριακής κρίσης... Ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να διεξάγει αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις μέχρι να επιτευχθούν συγκεκριμένα αποτελέσματα και να αποκατασταθεί η ειρήνη ”. (First step for the safe zone in N. Syria: opposition groups take two Turkmen towns from DAESH, Daily Sabah)

Το πώς θα ονομαστούν αυτές οι ζώνες, ελεύθερες από το Ισλαμικό Κράτος ή αλλιώς, δεν έχει καμιά σημασία. Το γεγονός είναι ότι η Τουρκία (με την αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ) προσπαθεί να προσαρτήσει συριακό έδαφος για τους δικούς της ανόσιους σκοπούς. Αυτό είναι πεντακάθαρο.

Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους Su-24 ταιριάζει θαυμάσια στον τρόπο με τον οποίο η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει την ένταση στα σύνορα , χρησιμοποιώντας του τζιχαντιστές συμμάχους της για να καταλαμβάνουν συριακά εδάφη και προσπαθώντας να προκαλέσει βίαιη αντίδραση που θα οδηγήσει σε ευρύτερη ανάμειξη του ΝΑΤΟ ή των ΗΠΑ. Αμφιβάλλω αν ο Πούτιν είναι τόσο αφελής ώστε να καταπιεί το δόλωμα και να αντιδράσει υπερβολικά σ' αυτή την καταφανή πρόκληση της Άγκυρας. Το τίμημα αυτής της πρόκλησης θα πληρωθεί κάποια άλλη στιγμή που αυτός θα επιλέξει.

Πηγή: http://www.counterpunch.org/2015/11/24/turkey-downs-russian-jet-to-draw-nato-and-us-deeper-into-syrian-quagmire/

Μετάφραση: Αριάδνη Αλαβάνου
από το sxedio-b.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54