Σύνοδος για το κλίμα | AP Photo/Christophe Ena, Pool

Διάσκεψη για το κλίμα στο Παρίσι... φρούριο

Υπό υψηλή ασφάλεια πραγματοποιείται η Διεθνής Διάσκεψη του Παρισιού για το Κλίμα (COP21), η οποία ξεκινάει σήμερα μέσα στη βαριά ατμόσφαιρα που δημιούργησαν το σοκ των τρομοκρατικών επιθέσεων και η επιβολή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία.

Εκατόν πενήντα ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συμμετέχουν στη σημερινή εναρκτήρια σύνοδο κορυφής. Από αύριο 10.000 μέλη από αντιπροσωπείες 195 χωρών θα επιδιώξουν να δώσουν μέχρι τη λήξη της διάσκεψης, στις 11 Δεκεμβρίου, «πολιτική ώθηση» στην προσπάθεια για την επίτευξη μιας «φιλόδοξης και δεσμευτικής» συμφωνίας, όπως ελπίζει ο Γάλλος πρόεδρος Ολάντ.

Πρόκειται για μια σύνοδος που φιλοδοξεί να καταλήξει σε μια ιστορική συμφωνία για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι συνέπειες της οποίας είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικές.

Ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί κατά την έναρξη μιας τελετής, γύρω στις 12:00 (ώρα Ελλάδας), στη μνήμη των θυμάτων των επιθέσεων του Παρισιού, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 130 άνθρωποι.

Οι πρωτιές

Οι πρωτιές δεν λείπουν από αυτή τη COP21, που θα φιλοξενήσει 10.000 αντιπροσώπους, παρατηρητές και δημοσιογράφους: είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη για το κλίμα, η μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχηγών κρατών υπό τον ΟΗΕ εκτός Γενικής Συνέλευσης, η μεγαλύτερη διπλωματική συνάντηση που οργανώθηκε ποτέ στο Παρίσι.

Αντικείμενο αυτών των δυο εβδομάδων: η επεξεργασία της πρώτης συμφωνίας που θα δεσμεύει το σύνολο της διεθνούς κοινότητας να μειώσει τις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ώστε να περιοριστεί στους 2 βαθμούς Κελσίου η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη σε σχέση με την προ-βιομηχανική εποχή.

Η διαπίστωση είναι εκεί: ο κόσμος έχει υπερθερμανθεί, ως αποτέλεσμα των εκπομπών αερίων που προκαλεί η καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά και οι μέθοδοι αγροτικής παραγωγής και η αποψίλωση των δασών που γίνεται πιο έντονη κάθε χρόνο.

Από το Πακιστάν μέχρι τα νησιά του Ειρηνικού, από την Καλιφόρνια μέχρι τους αμπελώνες του Μπορντό στη Γαλλία, η απορρύθμιση του κλίματος συγκλονίζει ολόκληρες περιοχές: ξηρασία, ακτές που «καταβροχθίζει» η θάλασσα, κοραλλιογενείς ύφαλοι που διαβρώνονται από την οξίνιση των ωκεανών...

Εκτός από τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας της Γης στους 2 βαθμούς Κελσίου, οι επιστήμονες φοβούνται μια ραγδαία ανάπτυξη που δημιουργεί έναν κόσμο όλο και περισσότερο εχθρικό: κυκλώνες κάθε τόσο, πτώση των αγροτικών αποδόσεων, βύθιση περιοχών στη Νέα Υόρκη (Ηνωμένες Πολιτείες), στη Μομπάι (Ινδία)...

Ενόψει της διάσκεψης του Παρισιού 183 χώρες (από τις 195) έχουν δημοσιοποιήσει σχέδια για τη μείωση των εκπομπών τους, μία απροσδόκητη συμμετοχή που ωστόσο δεν απομακρύνει τον κίνδυνο η αύξηση της θερμοκρασίας να κινηθεί τελικά γύρω στους 3 βαθμούς Κελσίου.

Η γαλλική πρωτεύουσα ζει στους ρυθμούς της COP21: θα ισχύσουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ενώ η πόλη θα επιτηρείται από 6.300 αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Οι κάτοικοι έχουν κληθεί να παραμείνουν στα σπίτια τους από τον φόβο ενός «εμφράγματος» στα δημόσια μέσα μεταφοράς.

Τρεις ημέρες στον δρόμο για το περιβάλλον

Εκατομμύρια άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους των μεγαλουπόλεων του πλανήτη τις τελευταίες ημέρες για να διαμαρτυρηθούν για τη κλιματική αλλαγή με το βλέμμα στραμμένο στην Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ η οποία πραγματοποιείται στο Παρίσι.

Οι συγκεντρώσεις είχαν απαγορευτεί σήμερα, μερικές εκατοντάδες όμως προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν πορεία και συγκρούστηκαν με την αστυνομία, που θέλησε να τους διαλύσει με δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου.

Έκλεισαν οι γύρω δρόμοι, και ορισμένες στάσεις του μετρό και μετά από λίγη ώρα το πλήθος διαλύθηκε και έγιναν και μερικές συλλήψεις.

Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο

Από την Παρασκευή δεκάδες διαδηλώσεις οργανώθηκαν παντού στον κόσμο για να ασκηθεί πίεση στις χώρες να λάβουν αυστηρά μέτρα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή στη Νέα Υόρκη, τη Σεούλ, το Ρίο ντε Τζανέιρο, και το Μεξικό. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Αυστραλία. Στα βορειοανατολικά της χώρας περίπου 5.000 πολίτες μετείχαν στο Μπρισμπέιν σε μια ανοικτή πορεία από Αβορίγινες και κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού, που πλήττονται ιδιαίτερα από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Πορείες για το κλίμα έγιναν το Σαββατοκύριακο στο Μπανγκλαντές και τη Νέα Ζηλανδία, τη Μπογκοτά, το Νέο Δελχί, το Τόκιο, το Λονδίνο και το Σάο Πάολο.

Σχεδόν 3.000 άνθρωποι πραγματοποίησαν το Σάββατο πορεία στις Φιλιππίνες, που πλήττονται συχνά από κυκλώνες οι οποίοι αποδίδονται στην απορρύθμιση του κλίματος. «Προστατέψτε το κοινό μας σπίτι», έγραφαν τα πανό.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στο Λονδίνο

Η πορεία για την κλιματική αλλαγή στο Λονδίνο εξελίσσεται σε μια από τις μεγαλύτερες, καθώς δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους σε μια πορεία με συνθήματα, μηνύματα και πολλά χρώματα.

Στο κοινό απευθύνθηκε και ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος δήλωσε «Κάνε τους να καταλάβουν πως εάν είναι να κληροδοτήσουμε στις επόμενες γενιές έναν κόσμο γεμάτο πλημμύρες, περιβαλλοντική καταστροφή, έναν κόσμο που τα παιδιά μας δεν μπορούν να ζήσουν ή να φάνε σωστά, τότε θα πρέπει να μην κάνουν τίποτα και να επιτρέψουν να συνεχιστεί η μόλυνση αυτού του πλανήτη».

«Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή πρέπει πρώτα να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια ανισότητα, πρέπει να δείξουμε ότι χτυπώντας την απειλή της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν θα βελτιώσουμε μόνο τις προοπτικές των παιδιών μας, αλλά θα βελτιώσουμε τις ζωές από εδώ και στο εξής» συμπλήρωσε.

Ακτιβιστές γέμισαν την Place de la Republique με παπούτσια

Μπορεί οι διαδηλώσεις στους δρόμους του Παρισιού λόγω των μέτρων μετά τις επιθέσεις να έχουν απαγορευτεί, αλλά οι Γάλλοι βρήκαν άλλο εναλλακτικό τρόπο: μια «εικονική» πορεία με χιλιάδες παπούτσια στην πλατεία της Δημοκρατίας. Τα παπούτσια τους «κατέθεσαν» μεταξύ άλλων ο Πάπας και ο Γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Πορεία προς τη Βουλή στην Αθήνα

Πλήθος διαδηλωτών συμμετείχε στην πορεία προς τη Βουλή, που ξεκίνησε μετά τις 12.00 από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο πλαίσιο της παγκόσμιας κινητοποίησης ενάντια στην κλιματική αλλαγή μία μέρα πριν ξεκινήσει στο Παρίσι η Διεθνής Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP 21).

Η διαμαρτυρία στην Αθήνα διοργανώθηκε από το κίνημα Avaaz, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις Greenpeace και WWF Ελλάς. Μεταξύ άλλων, οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν σ' αυτήν την παγκόσμια δράση, ενόψει της έναρξης των εργασιών της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι.







efsyn.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54