Ένταση Ιράν - Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση σιίτη ιερωμένου

«Λάδι στη φωτιά» του πολέμου και των ανταγωνισμών στην κρίσιμη γεωστρατηγική περιοχή του πλανήτη, τη Μέση Ανατολή, ήρθε να ρίξει η εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία 47 «τρομοκρατών», μεταξύ των οποίων και του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, που είχε ταυτιστεί με την αμφισβήτηση του καθεστώτος της δυναστείας των αλ-Σαούντ.

Να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι από τους εκτελεσμένους ήταν μέλη της «Αλ Κάιντα» που δημιούργησε ο Σαουδάραβας και γόνος μεγαλοαστικής οικογένειας Οσάμα Μπιν Λάντεν, ενώ η εκτέλεση του σιίτη κληρικού που είχε ζήσει 10 χρόνια στο Ιράν, μελετώντας θεολογία, προκαλεί ένταση στις ενδοαστικές κόντρες στην περιοχή, που έχουν και το περίβλημα των θρησκευτικών αντιθέσεων.

Ο σεΐχης Νιμρ αλ-Νιμρ, 56 ετών,  είχε καταδικασθεί σε θάνατο τον Οκτώβρη του 2014 από δικαστήριο του Ριάντ για «τρομοκρατία», «προτροπή σε στάση κατά του καθεστώτος», «ανυπακοή στο μονάρχη» και «κατοχή όπλων». Η σύλληψή του, τον Ιούλη του 2012, είχε ήδη προκαλέσει βίαιες διαδηλώσεις.

Οι καταδικασμένοι, 45 Σαουδάραβες, ένας Αιγύπτιος και ένας πολίτης του Τσαντ, οι οποίοι είχαν δικασθεί για διάφορες υποθέσεις, εκτελέσθηκαν με σπαθί ή με σφαίρες σε 12 πόλεις του βασιλείου. Οι περισσότεροι ήταν τζιχαντιστές της οργάνωσης «Αλ Κάιντα».

Μετά την εκτέλεση του σεΐχη Νιμρ, μερικές εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες διαδήλωσαν στη Σαουδική Αραβία, στην πόλη Κατίφ όπου κατοικούν κυρίως σιίτες, κρατώντας φωτογραφίες του σιίτη ιερωμένου.

Διαδηλώσεις στο Ιράν

Οι ισχυρότερες διαμαρτυρίες για την εκτέλεση προήλθαν από το Ιράν, τη μεγάλη δύναμη του σιιτικού κόσμου, που προειδοποίησε ότι το Ριάντ θα πληρώσει «υψηλό τίμημα» για την εκτέλεση του σεΐχη.

Διαδηλωτές έριξαν χθες βράδυ βόμβες μολότοφ εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα να πιάσει φωτιά ένα μέρος του κτιρίου, στο οποίο οι διαδηλωτές κατάφεραν να διεισδύσουν πριν απωθηθούν από την αστυνομία.

Στο Μασχάντ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράν, διαδηλωτές επιτέθηκαν και έβαλαν φωτιά στο σαουδαραβικό προξενείο.

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, με μήνυμά του στο διαδίκτυο απέτισε φόρο τιμής στο σεΐχη Νιμρ αλ-Νιμρ. «Η έγερση δεν μπορεί να κατασταλεί» γράφει, ενώ στην ιστοσελίδα του έχει αναρτηθεί επίσης εικόνα-κολάζ που ταυτίζει τη Σαουδική Αραβία με την οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος», αντιπάλους τους.

Η Σαουδική Αραβία «θα πληρώσει υψηλό τίμημα για τις πολιτικές της αυτές», προειδοποίησε σήμερα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Σκληρή εκδίκηση θα πλήξει τους αλ-Σαούντ στο προσεχές μέλλον και θα προκαλέσει την πτώση αυτού του φιλοτρομοκρατικού, αντιισλαμικού καθεστώτος», αναφέρεται σε ανακοίνωση των Φρουρών της Επανάστασης. Από την πλευρά της, η φοιτητική πτέρυγα της πολιτοφυλακής Μπασιτζί, που συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης, το επίλεκτο σώμα των ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, κάλεσε σε διαδήλωση αύριο το απόγευμα μπροστά από την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη.

Η Σαουδική Αραβία κάλεσε τον πρεσβευτή του Ιράν στο Ριάντ για να διαμαρτυρηθεί για τις «επιθετικές» δηλώσεις της Τεχεράνης. Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών είχε καλέσει μερικές ώρες νωρίτερα τον πρεσβευτή του Ιράν για να διαμαρτυρηθεί για «τις επιθετικές δηλώσεις» της Τεχεράνης, εκτιμώντας ότι αποτελούν «κατάφωρη ανάμιξη στις υποθέσεις του βασιλείου». Λίγο αργότερα, το Ριάντ κατηγόρησε το Ιράν ότι «διαμαρτύρεται για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» την ώρα που η Τεχεράνη πραγματοποιεί εκτελέσεις «χωρίς σαφές νομικό πλαίσιο» και είναι «η τελευταία που μπορεί να κατηγορεί άλλους ότι υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Στο Ιράκ

Στο Ιράκ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν την οργή τους στην ιερή πόλη των σιιτών Κερμπάλα.

Ο σιίτης πρωθυπουργός του Ιράκ, Χαϊντέρ αλ Αμπάντι, καταδίκασε χθες την εκτέλεση του αλ-Νιμρ, ενώ θρησκευτικοί ηγέτες και πολιτικά στελέχη τον κάλεσαν να διακόψει τις σχέσεις με το Ριάντ και να εγκαταλείψει τις πρόσφατες προσπάθειες με στόχο την επαναπροσέγγιση των δύο χωρών.

Η Σαουδική Αραβία άνοιξε την περασμένη εβδομάδα -μετά από 25 χρόνια- την πρεσβεία της στη Βαγδάτη, όμως η εκτέλεση οδήγησε σε παροτρύνσεις να παραμείνει κλειστή, ενώ ο Αμπάντι προειδοποίησε ότι η εκτέλεση θα έχει συνέπειες στην ασφάλεια της περιοχής.

«Καλώ την κυβέρνηση να αποφύγει να ανοίξει την πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας», δήλωσε ο εξέχων σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ με ανακοίνωση του, καλώντας σε διαδηλώσεις στη χώρα και σε όλες τις χώρες του Κόλπου για να καταδικασθεί η εκτέλεση.

Η ένοπλη οργάνωση Ασάιμπ Αχλ Αλ Χακ, που θεωρείται ότι υποστηρίζεται από το Ιράν, κατηγόρησε τη Σαουδική Αραβία ότι επιζητεί να τροφοδοτήσει τη διαμάχη σουνιτών - σιιτών.

Ο Κασίμ αλ Αράτζι, ηγέτης της οργάνωσης Μπαντρ, μιας άλλης παραστρατιωτικής σιιτικής οργάνωσης με πολιτική πτέρυγα, που φέρεται να συνδέεται με το Ιράν, κάλεσε την κυβέρνηση να διακόψει άμεσα τις διπλωματικές σχέσεις. Όπως ανέφερε, η εκτέλεση του αλ-Νιμρ «άνοιξε τις πύλες της κολάσεως».

Ο Χουμάμ Χαμούντι, πολιτικό στέλεχος των σιιτών και μέλος του πανίσχυρου κόμματος Ισλαμικό Ανώτατο Συμβούλιο του Ιράκ, προειδοποίησε πως η εκτέλεση του Νιμρ θα ενδυναμώσει το «Ισλαμικό Κράτος», επιτείνοντας τη σεχταριστική διαμάχη μεταξύ σουνιτών και σιιτών.

ΗΠΑ και ΕΕ «ανησυχούν» 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε χθες, Σάββατο, ότι είναι «βαθιά απογοητευμένος» από τις εκτελέσεις και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση.

Αυτοί που εκτελέστηκαν «είχαν καταδικασθεί έπειτα από δίκες που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες για τη φύση των κατηγοριών και για την αμεροληψία της διαδικασίας», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του Μπαν.

Ο Μπαν είχε θέσει το ζήτημα της υπόθεσης του Νιμρ στους Σαουδάραβες ηγέτες σε αρκετές ευκαιρίες και είχε καλέσει τη Σαουδική Αραβία να μετατρέψει όλες τις θανατικές καταδίκες που είχε επιβάλει, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ανησυχία της ότι οι «κοινοτικές εντάσεις» στη Σαουδική Αραβία μπορεί να ενταθούν «σε μια περίοδο που επείγει να κατευνασθούν».

Για την επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ,  Φεντερίκα Μογκερίνι, «η υπόθεση αυτή έχει το δυναμικό να πυροδοτήσει ακόμη λίγο περισσότερο τις θρησκευτικές εντάσεις που ήδη προκαλούν πολλές ζημιές στην περιοχή»




αναδημοσίευση από 902.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54