ΟΗΕ: Τα παιδιά στις εμπόλεμες ζώνες πολεμούν, βιάζονται και δολοφονούνται

Τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στις συγκρούσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με σχέδιο έκθεσης του ΟΗΕ που δόθηκε στη δημοσιότητα και επισημαίνει, ιδιαίτερα, τον εφιάλτη που βιώνουν τα παιδιά στην Υεμένη από τον στρατιωτικό συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας.

Το σχέδιο της ετήσιας έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών για τις επιπτώσεις των ένοπλων συγκρούσεων στα παιδιά απαριθμεί τις χώρες και τις οντότητες που κατηγορούνται για στρατολόγηση στρατιωτών παιδιών και χρήση των παιδιών ως όπλων πολέμου.

«Ανησυχώ ιδιαίτερα για την κλίμακα και τη σοβαρότητα των παραβιάσεων που διαπράχθηκαν εναντίον παιδιών το 2016, οι οποίες περιλάμβαναν ανησυχητικά επίπεδα θανάτωσης και ακρωτηριασμού, στρατολόγησης και χρήσης παιδιών ως όπλων όπως και άρνηση της πρόσβασης σε ανθρωπιστική βοήθεια» αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο έχει στην κατοχή του το προσχέδιο.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε επίσης ότι οι ανήλικοι συχνά πέφτουν θύματα σεξουαλικής βίας και απαγωγής.2015_07_afr_south_sudan_dsc_5478_532

Η έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει 4.000 εξακριβωμένες περιπτώσεις βιασμού παιδιών πέρυσι από κυβερνητικά στρατεύματα σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο και πάνω από 11.500 βιασμούς από μη κυβερνητικές ένοπλες ομάδες.

Κάλεσε τους εμπλεκόμενους σε συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο να κάνουν περισσότερα για να προστατεύσουν τα παιδιά, ξεχωρίζοντας τη δυσχερή κατάσταση των ανηλίκων της Υεμένης, όπου ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας δρα εξ ονόματος της κυβέρνησης της χώρας, στρατολογώντας παιδιά, όταν δεν βομβαρδίζει σχολεία και νοσοκομεία.

Ο στρατιωτικός συνασπισμός υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας ήταν υπεύθυνος για ένα «απαράδεκτα υψηλό» ποσοστό 51% των παιδικών θανάτων και τραυματισμών στην Υεμένη το περασμένο έτος, σύμφωνα με το σχέδιο έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών που δημοσίευσε το Reuters την περασμένη Πέμπτη.

Refugee-children-toxic-stress-Syria-3

Το σχέδιο έκθεσης για τα παιδιά και τις ένοπλες συγκρούσεις, το οποίο πρέπει ακόμη να εγκριθεί από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και υπόκειται σε αλλαγές, κατηγορεί το συνασπισμό της Σαουδικής Αραβίας για περισσότερα από 680 νεκρά παιδιά και τα τρία τέταρτα των επιθέσεων σε σχολεία και νοσοκομεία στην Υεμένη.

Περισσότεροι από 8.400 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 47.700 έχουν τραυματιστεί από τότε που παρενέβη η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της. Τα Ηνωμένα Έθνη χαρακτηρίζουν την Υεμένη «τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο», χαρακτηρισμό που είχε αποσπάσει και η Συρία τα προηγούμενα χρόνια.

yemen-children-1459307316

Ιδίως όμως τα παιδιά είναι πάντα τα πρώτα που επηρεάζονται από τη σύγκρουση, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Οι ένοπλες συγκρούσεις επηρεάζουν τη ζωή τους με πολλούς τρόπους και ακόμη και αν δεν σκοτωθούν ή τραυματιστούν, μπορεί να μείνουν ορφανά, να απαχθούν, να βιαστούν και να υποστούν βαθιές συναισθηματικές πληγές και τραύματα από την άμεση έκθεση στη βία.

images (24)

Ένα στα τέσσερα παιδιά που βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη δεν μπορεί να πάει σχολείο.

Αυτό αντιπροσωπεύει σήμερα 25 εκατομμύρια παιδιά, παγκοσμίως ενώ το πλήθος των παιδιών που ζει σε συνθήκες σύγκρουσης υπολογίζεται σε 250 εκατομμύρια, ή αλλιώς ένα στα 9 παιδιά.

5-opinionrapem

Εκατοντάδες χιλιάδες κορίτσια και αγόρια βρίσκονται αντιμέτωπα με πολέμους σε τουλάχιστον 17 χώρες σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

1268aa42054dd3381814ba977e01517cb591f167-570

Υπάρχουν παιδιά που χρησιμοποιούνται ως στρατιώτες και λαμβάνουν άμεσο μέρος στις εχθροπραξίες, ενώ άλλα χρησιμοποιούνται σε υποστηρικτικούς ρόλους (π.χ. μάγειρες, αχθοφόροι, αγγελιοφόροι ή κατάσκοποι) ή για σεξουαλικούς σκοπούς.

Τα περισσότερα έχουν απαχθεί και ο Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) τονίζει ότι η χρήση παιδιών σε ένοπλες συγκρούσεις είναι η χειρότερη μορφή παιδικής εργασίας και συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και έγκλημα πολέμου.


Αναδημοσίευση από το insideoutborders.com
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54