«Καυτά» θέματα στην ατζέντα των G20

Η κλιματική αλλαγή δεν είναι το μόνο ζήτημα στο οποίο διαφωνούν οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, οι οποίοι θα λάβουν μέρος στη σύνοδο των G20 που ξεκινάει σήμερα Παρασκευή στην Οσάκα της Ιαπωνίας. 

Από τα κυρίαρχα θέματα είναι ο εμπορικός πόλεμος των ΗΠΑ με την Κίνα, με τους προέδρους των δύο κρατών (Ντόναλντ Τραμπ και Σι Τζινπίνγκ) να προσέρχονται από τελείως διαφορετικές «αφετηρίες». 

Ο Κινέζος πρόεδρος φέρεται να ζητά την επίλυση της εμπορικής διένεξης, με παράλληλη άρση των πιέσεων και των κυρώσεων που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Τραμπ αναμένεται να τραβήξει -όπως πάντα- τον δικό του δρόμο, δίνοντας μάλιστα σχετικό δείγμα των προθέσεών του πριν πατήσει το πόδι του στην Οσάκα, καθώς δήλωσε ότι η Κίνα είναι «ώριμη» για νέους δασμούς.

Από τα πυρά του δεν ξέφυγαν η Γερμανία (επειδή πληρώνει δισεκατομμύρια στη Ρωσία για ενέργεια και ελάχιστα για το ΝΑΤΟ), αλλά και η Ινδία (που έβαλε δασμούς σε 28 αμερικανικά προϊόντα). 

Το Ιράν και οι άλλοι...

Στην Οσάκα αναμένεται να συζητηθεί και η διένεξη των ΗΠΑ με το Ιράν, τη στιγμή που είναι άγνωστο για πόσο καιρό ακόμα θα κρατηθεί «ζωντανή» η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. 

Σημειώνεται ότι εκπρόσωποι του Ιράν θα συνομιλήσουν με ομολόγους τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και την Κίνα, με την Τεχεράνη να εξετάζει το ενδεχόμενο τερματισμού της συμφωνίας, εάν δεν ικανοποιηθούν οι δικές της προσδοκίες. 

Για το θέμα αυτό, αναμένονται «νουθεσίες» προς τον Τραμπ από ηγέτες ευρωπαϊκών χωρών που θα συναντηθούν μαζί του, όπως είναι οι πρόεδροι Ρωσίας και Γαλλίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, αντίστοιχα.

Η σύνοδος στην Οσάκα προσφέρει τη δυνατότητα συζήτησης κι άλλων σημαντικών θεμάτων, όπως είναι το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, οι σχέσεις ΗΠΑ με Τουρκία, καθώς και η διαδοχή αξιωματούχων σε θέσεις-κλειδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως είναι η αντικατάσταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.



πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54