Το Ιράν κατέσχεσε δύο βρετανικά τάνκερ στον Περσικό

Δύο πετρελαιοφόρα φαίνεται ότι κρατούν οι Φρουροί της Επανάστασης, ένα βρετανικό και ένα βρετανικών συμφερόντων αλλά με λιβεριανή σημαία, πιθανότατα σε αντίποινα του ιρανικού που κρατούν οι αρχές του Γιβραλτάρ. Στο Λονδίνο είναι σε εξέλιξη έκτακτη σύσκεψη υπό την Τερέζα Μέι για να δουν πώς θα απελευθερωθούν τα δύο τάνκερ.

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι κρατούν το βρετανικό τάνκερ Stena Imperο στο Στενό του Ορμούζ, ενώ μέλη τους ανέβηκαν στο δεξαμενόπλοιο «για μη τήρηση του διεθνούς ναυτικού κώδικα», κατόπιν «αιτήματος των λιμενικών και ναυτιλιακών αρχών της επαρχίας Χορμοζγκάν».

Όπως μεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, που επικαλείται στρατιωτική πηγή, το βρετανικό δεξαμενόπλοιο είχε απενεργοποιήσει τον πομπό της θέσης του και αγνόησε προειδοποιήσεις από τις επίλεκτες ιρανικές δυνάμεις πριν «συλληφθεί από τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, μεταξύ των παραβιάσεων του βρετανικού τάνκερ ήταν ότι έπλεε σε λάθος κατεύθυνση σε οδό ναυσιπλοΐας και αγνόησε τις οδηγίες.

Ωστόσο, αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, ανακοίνωσε ότι εκτός από το Stena Impero, το Ιράν κρατά και δεύτερο πετρελαιοφόρο, λιβεριανής σημαίας αυτήν τη φορά. Το ιρανικό ημικρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, επικαλούμενο στρατιωτικές πηγές, διέψευσε πως το δεξαμενόπλοιο υπό λιβεριανή σημαία Mesdar κρατείται από τις αρχές. 

Ο Τζέρεμι Χαντ στην κυβερνητική σύσκεψη ανέφερε ότι θα αναζητήσουν λύσεις για το πώς θα απελευθερωθούν τα δύο δεξαμενόπλοια. Όπως είπε, τα πληρώματα είναι από διάφορες χώρες, αλλά μάλλον σε αυτά δεν υπάρχουν Βρετανοί πολίτες.

Το τάνκερ Stena Impero κατευθυνόταν προς τη Σαουδική Αραβία, όταν άλλαξε ξαφνικά πορεία και άρχισε να κινείται προς τα χωρικά ύδατα του Ιράν.

Όπως αναφέρουν οι βρετανικές αρχές, το τάνκερ πηγαίνει προς το νησί Κεσμ, όπου υπάρχει βάση των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, τα σκάφη του βρετανικού πολεμικού ναυτικού δεν έχουν συγκεντρώσει προς το παρόν περισσότερες πληροφορίες για το περιστατικό.

Η εταιρεία που διαχειρίζεται το βρετανικό δεξαμενόπλοιο Stena Impero, δεξαμενόπλοιο 30.000 τόνων, σχετικά καινούργιο που ανήκει στην εταιρεία Stena Bulk, ανακοίνωσε ότι δεν έχει κατορθώσει να επικοινωνήσει με το 23μελες πλήρωμά του, αφότου μικρά σκάφη και ένα ελικόπτερο άγνωστης ταυτότητας το προσέγγισαν και το συνέλαβαν στις 18.00 ώρα Ελλάδας κατά τη διέλευσή του από το Στενό του Ορμούζ.

Η Northern Marine Management, ιδιοκτησίας της Stena AB, ανέφερε ότι το τάνκερ κατευθύνεται βόρεια προς το Ιράν.

Το δεύτερο πλοίο είναι το Mesdar, που ανήκει στη βρετανική Norbulk Shipping UK και είχε προορισμό τη Ρας Τανούρα στη Σαουδική Αραβία. Το Stena Impero έχει πλήρωμα 23 άτομα, ενώ δεν είναι γνωστός ο αριθμός του πληρώματος στο Mesdar, που επίσης ξαφνικά άλλαξε πορεία με κατεύθυνση τις ακτές του Ιράν.

Ενημερώθηκε η Ουάσιγκτον

Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι η Ουάσινγκτον έχει λάβει γνώση των αναφορών ότι το Ιράν συνέλαβε βρετανικό δεξαμενόπλοιο και θα συνεργαστεί με τους συμμάχους και τους εταίρους της για να αμυνθεί ενάντια στο Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομίλησε με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασίλειου για το γεγονός και ανέφερε ότι ζήτησε από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Ραντ Πολ να εμπλακεί στις συνομιλίες με το Ιράν.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Γκάρετ Μαρκίς, «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να υπερασπιστούμε την ασφάλεια και τα συμφέροντά μας ενάντια στην κακόβουλη συμπεριφορά του Ιράν».

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Γκάρετ Μαρκίς, καταδίκασε «την κλιμάκωση της βίας» από την πλευρά της Τεχεράνης και τόνισε ότι «είναι η δεύτερη φορά σε λίγες εβδομάδες που το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει στόχος από την κλιμάκωση της βίας του ιρανικού καθεστώτος».

Το γεγονός έρχεται λίγες ώρες αφότου το Γιβραλτάρ, παρά τις διαπραγματεύσεις, ανακοίνωσε ότι δεν θα απελευθερώσει το ιρανικό τάνκερ Grace 1, που συνέλαβαν δυνάμεις του βρετανικού πολεμικού ναυτικού με την κατηγορία ότι παραβιάζει το εμπάργκο καυσίμων προς τη Συρία.

«Καβγάς» για το drone

Το νέο αυτό γεγονός καθίσταται πλέον ένα ακόμα επεισόδια της έντασης που κλιμακώνεται σε κύματα στον Περσικό Κόλπο.

Προηγήθηκε η αντιδικία ΗΠΑ-Ιράν για το αν αμερικανικό πολεμικό σκάφος κατέρριψε ιρανικό μη επανδρωμένο σκάφος. Σύμφωνα με τις ΗΠΑ, το USS Boxer κατέρριψε ιρανικό drone, το οποίο δεν υπάκουσε στις προειδοποιήσεις του αμερικανικού πολεμικού σκάφους.

Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι αν καταρρίφθηκε μη επανδρωμένο, αυτό ήταν αμερικανικό και έπεσε από φίλια πυρά. Μάλιστα, η ιρανική τηλεόραση μετέδωσε βίντεο που, όπως υποστηρίζει τράβηξε ιρανικό drone το οποίο παρακολουθούσε επί 3 ώρες το USS Boxer και ακόμη πέντε αμερικανικά πλοία, στο οποίο δεν υπάρχει καμία «πολεμική» δραστηριότητα. Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι όλα τα ιρανικά μη επανδρωμένα «επέστρεψαν κανονικά στις βάσεις τους».

Ωστόσο, Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μιλούν σε καθεστώς ανωνυμίας, αλλά και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζουν ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία» ότι το αμερικανικό πολεμικό κατέστρεψε ιρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο είχε φτάσει σε απόσταση 915 μέτρων από το USS Boxer.

Το ίδιο είπε και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, που ανέφερε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν ιρανικό drone και ότι το USS Boxer το κατέρριψε».

Βέβαια, ούτε ο Ντόναλντ Τραμπ ούτε οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας δεν έδωσαν λεπτομέρειες για το πώς κατερρίφθη το drone. Το μόνο που δήλωσαν οι αξιωματούχοι ήταν ότι στόχος του πολεμικού USS Boxer ήταν να μπλοκάρει τα συστήματα επικοινωνίας του ιρανικού αεροσκάφους, ώστε να συντριβεί μόνο του, παρά να το χτυπήσουν με πύραυλο.

Ανησυχεί η Ευρώπη

Αυτή η νέα κλιμάκωση πάντως προκαλεί ανησυχία, ειδικά στην Ευρώπη, με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, να καλεί τη διεθνή κοινότητα να «χρησιμοποιήσει τα διπλωματικά εργαλεία που έχει» για αποσοβηθεί περαιτέρω ένταση της κρίσης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Φλωρεντία, ο Μάας είπε ότι είναι «μεγάλος ο κίνδυνος κλιμάκωσης στο Ιράν και δεν θέλουμε να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση».



ΠΗΓΗ ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54