Πολιτική και κυβερνητική κρίση στην Ιταλία μετά την πρόταση μομφής / Σαλβίνι κατά ντι Μάιο για σενάρια συνεργασίας με Ρέντσι

Βαθαίνει η πολιτική και κυβερνητική κρίση στην Ιταλία μετά την πρόταση μομφής που κατέθεσε σήμερα η Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι κατά του πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε.

Την προσεχή Δευτέρα, 12 Αυγούστου, στις 4 το απόγευμα (τοπική ώρα) η πρόεδρος της Γερουσίας έχει συγκαλέσει διάσκεψη των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων προκειμένου να συμφωνήσουν σε μια ημερομηνία για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

Αφορμή για την κίνηση του ακροδεξιού ηγέτη της Λέγκας, που βγήκε πολύ ενισχυμένος απ’ τις πρόσφατες ευρωεκλογές, ήταν η διαφωνία στο θέμα μιας υπερταχείας (TAV) που θα συνδέει το Τορίνο με τη Λιόν.

Στην πρόταση μομφής που κατέθεσε κατά του πρωθυπουργού, ζητώντας μάλιστα να τεθεί σε ψηφοφορία το συντομότερο δυνατόν, η Λέγκα σημειώνει επίσης πως ο Κόντε δεν βρισκόταν στην αίθουσα όταν συζητιόταν η κατασκευή του TAV και έτσι «δημιούργησε το παράδοξο της διάσπασης, όπως σε άλλα θέματα».

«Πολλοί κάνουν κακό στην Ιταλία, που αντιθέτως έχει ανάγκη να επιστρέψει στην ανάπτυξη και ως εκ τούτου να πάει άμεσα σε ψήφο. Όποιος χάνει χρόνο κάνει ζημιά στη χώρα και σκέφτεται μόνο την καρέκλα», αναφέρει το κόμμα του Σαλβίνι.

Ο ίδιος μάλιστα ο αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας έβαλε στο κάδρο σήμερα και τον πρώην πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, αφήνοντας υπόνοιες για συνεργασία Ρέντσι – ντι Μάιο.

«Ακούω παρόμοιους τόνους μεταξύ του Δημοκρατικού Κόμματος και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων. Θα ήταν αδιανόητη μια κυβέρνηση Ρέντσι – ντι Μάιο. Θα ήταν μια κυβέρνηση απαράδεκτη για τη δημοκρατία», δήλωσε ο Σαλβίνι, που μόλις χθες έλεγε πως δεν έχει κακό λόγο για τον κυβερνητικό του εταίρο.

Άμεση ήταν η απάντηση από τα Πέντε Αστέρια που χαρακτήρισαν fake news την ιστορία με Ρέντσι και Μάιο. «Αυτή η ιστορία είναι fake news του Σαλβίνι για να κρύψει την προδοσία στη συμφωνία της κυβέρνησης και στη χώρα», σημειώνει το συγκυβερνών κόμμα.

Μιλώντας πάντως στο Τέρμολι για νέες εκλογές ο Σαλβίνι εμφανίστηκε κάπως πιο προσεκτικός: «Τίποτα δεν έχει αποφασιστεί, αν θα κατέβουμε μόνοι. Έχουμε ένα όραμα για την Ιταλία για τα επόμενα πέντε χρόνια, στο οποίο θα προχωρήσουμε με όποιους το μοιράζονται μαζί μας».




ΠΗΓΉ ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54