Σε δοκιμή νέου όπλου οφείλεται η διαρροή ραδιενέργειας στη Ρωσία

Οι ρωσικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η έκρηξη της 8ης Αυγούστου, στη διάρκεια της οποία προκλήθηκε έκλυση ραδιενέργειας, αλλά και ο θάνατος πέντε επιστημόνων, συνδέεται με τις δοκιμές «νέων όπλων».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ρωσικό οργανισμό πυρηνικής ενέργειας, που απέτισε φόρο τιμής στους νεκρούς του δυστυχήματος, θα συνεχιστεί η δουλειά «πάνω στους νέους τύπους όπλων, που σε κάθε περίπτωση θα συνεχιστεί μέχρι τέλους».

«Θα φέρουμε σε πέρας τα καθήκοντα που μας εμπιστεύθηκε η πατρίδα μας. Η ασφάλειά της θα είναι απόλυτα εγγυημένη», τόνισε ο γενικός διευθυντής του Ροσατόμ, Αλεξέι Λιχατσόφ, μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Από την πλευρά των ΗΠΑ εκφράστηκε η εκτίμηση ότι το δυστύχημα πιθανόν σημειώθηκε κατά τη διάρκεια δοκιμής του πυραύλου Κρουζ που ο ρωσικός στρατός έχει βαφτίσει «Μπουρεβέστνικ» (όνομα μεγάλου θαλασσοπουλιού), ενός από τα νέα, «ακατανίκητα» ρωσικά όπλα στην κατασκευή των οποίων αναφέρθηκε ο Βλαντίμιρ Πούτιν στις αρχές της χρονιάς.

Πέντε νεκροί και ραγδαία αύξηση ραδιενέργειας

Το ρωσικό επιτελείο αρχικά ανακοίνωσε τον θάνατο δύο «ειδικών», χωρίς να έχει γίνει ως τώρα σαφές εάν συγκαταλέγονται στους πέντε νεκρούς για τους οποίους έκανε λόγο ο ρωσικός οργανισμός πυρηνικής ενέργειας. Επίσης, άλλοι τρεις άνθρωποι έχουν υποστεί εγκαύματα. Η εταιρεία χαρακτήρισε «ήρωες και μέλη της επιστημονικής ελίτ» τους θανόντες.

Σύμφωνα με τον Ροσατόμ, τα στελέχη του παρείχαν τεχνική υποστήριξη ως προς την «πηγή ισοτοπικής ενέργειας» του πυραυλοκινητήρα που προκάλεσε την έκρηξη σε «θαλάσσια πλατφόρμα», με αποτέλεσμα πολλοί από τους παριστάμενους να πέσουν στη θάλασσα.

Αμέσως μετά την έκρηξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε να ανακοινώσει πως το δυστύχημα έγινε κατά τη διάρκεια δοκιμής «πυραυλοκινητήρα υγρού καυσίμου», χωρίς να διασαφηνίσει αν στο δυστύχημα ενεπλάκη πυρηνικό καύσιμο.

Και ενώ αρχικά διαβεβαίωνε πως δεν εκλύθηκαν «βλαβερές» ουσίες, «δεν υπήρξε καμία ραδιενεργή μόλυνση», η ρωσική μετεωρολογική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι στις 8 Αυγούστου, τα επίπεδα της ραδιενέργειας στο Σεβεροντβίσκ αυξήθηκαν από 4 μέχρι και 16 φορές.

Το υπουργείο Άμυνας είχε αρχικά ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας είχαν παραμείνει φυσιολογικά μετά το συμβάν της Πέμπτης, αλλά οι αρχές της ρώσικης πόλης γνωστοποίησαν πως υπήρξε άνοδος των επιπέδων της ραδιενέργειας για σύντομο χρονικό διάστημα.

Επίσης, η Greenpeace έχει ανακοινώσει πως τα επίπεδα της ραδιενέργειας αυξήθηκαν 20 φορές εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για την άνοδο.

Σύμφωνα με το newscientist, δεν υπάρχουν ενδείξεις εξάπλωσης της ακτινοβολίας εκτός της Ρωσίας. Ο Ράσιντ Άλιμοφ από την Greenpeace δήλωσε ότι δεν προς το παρόν δεν έχουν ανιχνευτεί ίχνη σε Νορβηγία και Φιλανδία αλλά ότι υποθετικά θα μπορούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη, ενώ ο Ουκρανός Ίβαν Κόβαλιτς είπε πως μόνο μικρές συγκεντρώσεις θα μπορούσαν να φτάσουν στη χώρα του.

Τοπικά μέσα μετέδωσαν το Σάββατο ότι κάτοικοι της πόλης με πληθυσμό 185.000 ατόμων εφοδιάστηκαν με ιώδιο που χρησιμοποιείται για την μείωση των επιδράσεων έκθεσης σε ακτινοβολία με πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξαντλήθηκε από τα ράφια λόγω των μαζικών αγορών.

Τραμπ: «Μαθαίνουμε πολλά»

Στο περιστατικό αναφέρθηκε ο Αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι η χώρα του «μαθαίνει πολλά» από την «δοκιμή πυραύλων, όπως το γεγονός ότι η Μόσχα διαθέτει περισσότερη προηγμένη τεχνολογία.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες μαθαίνουν πολλά από την αποτυχημένη πυραυλική δοκιμή στη Ρωσία», έγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ χθες στο Twitter αναφερόμενος σε ρωσικό πύραυλο με την κωδική ονομασία του NATO «Skyfall». «Έχουμε παρόμοια τεχνολογία, αν και πιο προηγμένη» διαμήνυσε.

«Αυτό είναι παράλογο. Δεν έχουμε κανένα πρόγραμμα ανάπτυξης πυραύλου Κρουζ με πυρηνική πρόωση», ανέτεινε, επίσης μέσω Twitter, ο Αμερικανός ειδικός σε θέματα πυρηνικών όπλων Τζο Σιρινκιόνι, διαψεύδοντάς τον.

«Είχαμε προσπαθήσει να αναπτύξουμε ένα, τη δεκαετία του 1960, αλλά [το σχέδιο] ήταν υπερβολικά παράφρον, υπερβολικά ανεφάρμοστο», πρόσθεσε ο Τζο Σιρινκιόνι, πρόεδρος του ιδρύματος Ploughshares Fund, το οποίο τάσσεται υπέρ της παγκόσμιας αποπυρηνικοποίησης.


πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54