Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας δέχθηκε τα πυρά τόσο του προέδρου της Βουλής όσο και του πρώην υπουργού Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ AP Photo/Jon Super

«Μπλόκο» στο άτακτο Brexit του Τζόνσον ετοιμάζει ο πρόεδρος της Βουλής

Για καταστροφική στρατηγική κατηγορεί τον Τζόνσον ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ

Οι βουλευτές μπορούν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, πράγμα που φαίνεται ότι προωθεί ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του βρετανικού κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου. Όπως είπε, δεν θα επιτρέψει να διακοπούν οι εργασίες της Βουλής, ώστε να περάσει το άτακτο Brexit.

Την ίδια στιγμή, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, είπε ότι το άτακτο Brexit είναι «προδοσία» τόσο του λαού όσο και του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κοινοβούλιο μπορεί να το αποτρέψει.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Telegraph, ο Τζον Μπέρκοου, ο οποίος εφαρμόζοντας με αυστηρότητα τον κανονισμό του Κοινοβουλίου εμπόδισε την Τερέζα Μέι να περάσει τη συμφωνία της για το Brexit διά της πλαγίας, δήλωσε στο Εδιμβούργο ότι οι βουλευτές μπορούν να εμποδίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία στα τέλη Οκτωβρίου και πως ο ίδιος θα αντιταχθεί, «με όλες μου τις δυνάμεις», όπως είπε, σε οποιαδήποτε απόπειρα να διακοπούν οι εργασίες του κοινοβουλίου.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση στην οποία το κοινοβούλιο θα έχει κλείσει -είμαστε δημοκρατική κοινωνία», τόνισε ο Μπέρκοου και συμπλήρωσε ότι «το Κοινοβούλιο θα ακουστεί και, σε ό,τι με αφορά, κανένας δεν θα καταφέρει να το εμποδίσει αυτό».

«Αυτό που κατηγορηματικά υποστηρίζω είναι πως η Βουλή των Κοινοτήτων πρέπει να έχει λόγο. Και αν υπάρξει προσπάθεια να παρακαμφθεί ή -Θεός φυλάξοι- να κλείσει το κοινοβούλιο, αυτό είναι ανάθεμα για μένα και θα πολεμήσω με όλες μου τις δυνάμεις για να μην συμβεί», επισήμανε.

Χάμοντ: «Προδοσία»

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε πως είναι πεπεισμένος ότι το κοινοβούλιο μπορεί να μπλοκάρει ένα Brexit χωρίς συμφωνία, στην περίπτωση που πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν εκλεγεί και περιστοιχίζουν τον Τζόνσον, προσπαθήσουν να επιτύχουν μια τέτοια έκβαση.

Σύμφωνα με τον Φίλιπ Χάμοντ, το αίτημα για αφαίρεση της δικλίδας ασφαλείας (backstop) που έχει προβλεφθεί για τα σύνορα στην Ιρλανδία, είναι μέρος μιας καταστροφικής στρατηγικής που προωθούν σύμβουλοι γύρω από τον Τζόνσον και η οποία θέτει το Ηνωμένο Βασίλειο σε μια «αναπόφευκτη» πορεία προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Φίλιπ Χάμοντ

AP Photo/Kirsty Wigglesworth, FILE

«Το να θέσουμε τον πήχη των διαπραγματεύσεων τόσο ψηλά ώστε να φύγουμε αναπόφευκτα χωρίς συμφωνία θα ήταν προδοσία», δήλωσε ο Χάμοντ στο ραδιόφωνο του BBC, χαρακτηρίζοντας το αίτημα «τακτική ναυαγίου» απ' αυτούς που «κινούν τα νήματα» γύρω από τον Τζόνσον στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Επίσης υπογράμμισε πως οποιαδήποτε απόπειρα να παρακαμφθεί το κοινοβούλιο θα οδηγούσε το Ηνωμένο Βασίλειο σε συνταγματική κρίση.

«Πρέπει να ακούσει το κοινοβούλιο και το κοινοβούλιο είναι σαφώς αντίθετο σε μια έξοδο χωρίς συμφωνία», δήλωσε. «Είμαι πεπεισμένος πως το κοινοβούλιο έχει τα μέσα για να εκφράσει αυτή την άποψη».

Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ότι «διακινεί μύθους», όπως ότι ο βρετανικός λαός ψήφισε υπέρ του Brexit χωρίς συμφωνία, και ότι η άτακτη έξοδος «δεν θα έχει συνέπειες».

«Δεν υπάρχει εντολή εξόδου χωρίς συμφωνία. Είναι παράλογο να υπονοείται ότι το 52% των Βρετανών που ψήφισαν υπέρ της εξόδου από τη Ε.Ε., όλοι αυτοί, ψήφισαν για έξοδο χωρίς συμφωνία. Αυτό δεν αναφερόταν καν στην προεκλογική εκστρατεία από τους ηγέτες που στήριξαν το Brexit».

Και κατέληξε λέγοντας ότι το άτακτο Brexit «θα προκαλέσει μεγάλη ζημία στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην οικονομία του, και εν δυνάμει ανεπανόρθωτη βλάβη στην ενότητα της χώρας».






ΠΗΓΉ ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54