Σε πολιτική δίνη η Ιταλία μετά την παραίτηση της κυβέρνησης Κόντε

Ξεκινούν την Δευτέρα οι διαβουλεύσεις για να βρεθεί λύση στην πολιτική κρίση της Ρώμης ύστερα από την παραίτηση του Τζουζέπε Κόντε. Σειρά συναντήσεων στο Προεδρικό Μέγαρο, συνεδριάζουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων.

Δεκτή έκανε ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα την παραίτηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού ρίχνοντας τίτλους τέλους στον συνασπισμό ένα χρόνο μετά τον σχηματισμό του.

Πριν ο Τζουζέπε Κόντε φτάσει στο προεδρικό μέγαρο ανακοίνωσε την απόφασή του από το βήμα της Γερουσίας επιρρίπτοντας την ευθύνη στον ανεύθυνο και «οπορτουνιστή», Ματέο Σαλβίνι, που όπως τόνισε έβαλε το κομματικό και προσωπικό του συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Στην ομιλία του ο απερχόμενος πρωθυπουργός κατηγόρησε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης ότι «θέτει σε πολύ σοβαρούς κινδύνους τη χώρα μας» κάνοντας λόγο για «πολιτική αβεβαιότητα και χρηματοπιστωτική αστάθεια» και για το γεγονός ότι ζητούσε εκλογές το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποσπάσει πλήρεις εξουσίες. 

«Βλέπω ότι ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δεν έχει το θάρρος να αναλάβει την ευθύνη των πράξεών του. Μην ανησυχείτε. Θα αναλάβω την ευθύνη ενώπιον της χώρας που μας παρακολουθεί», είπε.

Σαλβίνι: Θα το ξαναέκανα 

Στη δική του τοποθέτηση ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επικαλούμενος «την προστασία της Παρθένου Μαρίας» δήλωσε ότι θα «ξαναέκανε ακριβώς το ίδιο πράγμα» και επέκρινε τους πρώην συμμάχους στο Κινήμα Πέντε Αστέρων για την κατάρρευση της κυβέρνησης ξεχνώντας ότι ο ίδιος αποφάσισε να αποσυρθεί από τον συνασπισμό στις 8 Αυγούστου.

«Αν αυτή η κυβέρνηση παύει να λειτουργεί, αυτό οφείλεται σε αυτούς τους κυρίους που λένε πάντα όχι και μπλοκάρουν τα πάντα», ισχυρίστηκε κατηγορώντας επίσης τους άλλους κοινοβουλευτικούς ότι «φοβούνται τη λαϊκή ετυμηγορία».

Ο Σαλβίνι δήλωσε έτοιμος να διατηρήσει ζωντανή την κυβέρνηση συνασπισμού προκειμένου να εγκρίνει τον προϋπολογισμό του 2020 και να ψηφίσει μια μεταρρύθμιση του κοινοβουλίου πριν οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές.

«Θέλετε να περικοπεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών και μετά να πάμε σε εκλογές; Είμαστε έτοιμοι γι' αυτό. Αν πάλι θέλετε να παρουσιάσετε έναν γενναίο προϋπολογισμό, τότε είμαστε έτοιμοι και γι αυτό» πρόσθεσε.

Η Γερουσία δεν χρειάστηκε να συζητήσει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης από τον Σαλβίνι, ο οποίος σε μια κίνηση τακτικής την απέσυρε μετά την ομιλία του Κόντε, που ανέφερε πως αυτό δεν έχει σημασία.

Μαραθώνιος διαβουλεύσεων

Ο Ματαρέλα ζήτησε από τον Κόντε να παραμείνει στη θέση του και να εκτελεί τα καθήκοντά του όσο θα συνεχίζονται οι συζητήσεις οι διαβουλεύσεις που ξεκινούν την Δευτέρα για την εξεύρεση μιας λύσης στην πολιτική κρίση.

Αυτές περιλαμβάνουν τόσο συναντήσεις του προέδρου με τους ηγέτες των κομμάτων και τους θεσμικούς ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Βουλής και των αυτόνομων περιφερειών, όσο συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν αύριο το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Πέμπτης προκειμένου ο Ματαρέλα να διαπιστώσει αν υπάρχει πολιτική βούληση για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Σε αντίθετη περίπτωση, θα πρέπει να διαλύσει το κοινοβούλιο και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.




πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54