Πολίτες οργανώσεις και περιβαλλοντολόγοι της Βραζιλίας κατηγορούν τον Ζαΐρ Μπολσονάρο κι εκείνος τις ΜΚΟ για την καταστροφή του Αμαζονίου

Την ώρα που πολίτες, οργανώσεις και περιβαλλοντολόγοι της Βραζιλίας κατηγορούν τον Ζαΐρ Μπολσονάρο για την καταστροφή του Αμαζονίου, του μεγαλύτερο πνεύμονα οξυγόνου στον κόσμο, εκείνος επιρρίπτει τις ευθύνες στις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Το κέντρο διαστημικής έρευνας της χώρας έχει καταγράψει μέχρι στιγμής φέτος 72.843 πυρκαγιές, αριθμό-ρεκόρ στο τροπικό δάσος. Η δραματική αύξηση οφείλεται εν μέρει στην ξηρασία, αλλά και στην αύξηση της αποψίλωσης των δασών, αποτέλεσμα της αντιπεριβαλλοντικής κεντρικής πολίτικης.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος ισχυρίστηκε χθες πως η κυβέρνησή του εργάζεται για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές, τις οποίες βάζουν φωτιές οι ΜΚΟ για να πλήξουν την εικόνα της, επειδή τους έκοψε τη χρηματοδότηση! «Όλα δείχνουν» ότι ΜΚΟ πηγαίνουν στον Αμαζόνιο «για να βάλουν φωτιές», δήλωσε κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ζωντανής συνομιλίας του μέσω Facebook με τους πολίτες. 

Όταν ρωτήθηκε αν έχει στοιχεία για να στηρίξει τα λεγόμενά του, απάντησε ότι δεν διαθέτει «κάποιο γραπτό σχέδιο» και πρόσθεσε ότι «έτσι γίνεται».  «Υπάρχει έγκλημα», επεσήμανε ο υποστήριξε για να βρει μάλιστα και το κίνητρο. «Λείπουν χρήματα από αυτούς τους ανθρώπους» είπε.

Ωστόσο, ειδικοί για το κλίμα απέρριψαν τους ισχυρισμούς του Μπολσονάρο που στόχο έχει να αποκρύψει το γεγονός ότι έχει καταργήσει πολλά μέτρα προστασίας του Αμαζόνιου, ζωτικής σημασίας ανάχωμα στην κλιματική αλλαγή.

«Είναι μια αρρωστημένη δήλωση, μια λυπηρή δήλωση», δήλωσε ο Μάρσιο Αστρίνι της Greenpeace Βραζιλίας. Ο γερουσιαστής Νίλτο Τάτο, επικεφαλής της περιβαλλοντικής επιτροπής της κάτω βουλής, δήλωσε ότι η «εκπληκτική» επίθεση του Μπολσονάρο εναντίον των ΜΚΟ έχει στόχο να «ρίξει στάχτη στα μάτια» προκειμένου να αποκρύψει το γεγονός ότι η κυβέρνησή του καταργεί 30 χρόνια νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όταν ρωτήθηκε για την επέκταση των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών, ο Μπολσονάρου απέρριψε τις επικρίσεις, λέγοντας ότι αυτή την περίοδο του έτους οι αγρότες βάζουν φωτιά για να καθαρίσουν τα χωράφια. «Με αποκαλούσαν λοχαγό αλυσοπρίονο. Τώρα είμαι ο Νέρωνας που βάζει φωτιά στον Αμαζόνιο», σχολίασε.

Ο περιβαλλοντολόγος Κάρλος Νόμπρε εξήγησε ότι οι αγρότες που επιθυμούν να καθαρίσουν περιοχές προκειμένου να τις μετατρέψουν σε βοσκοτόπια περιμένουν την περίοδο της ξηρασίας για να βάλουν φωτιές. Απέδωσε μάλιστα τη μεγάλη αύξηση των πυρκαγιών της φετινής χρονιάς στην παράνομη αποψίλωση, καθώς οι μετεωρολογικές συνθήκες στη Βραζιλία δεν ήταν ασυνήθιστα ξηρές.

«Οι ΜΚΟ που εργάζονται στον Αμαζόνιο δεν χρησιμοποιούν φωτιές στη γεωργία. Αντίθετα, ενθαρρύνουν τις γεωργικές κοινότητες να αποφεύγουν τις φωτιές», επεσήμανε ο Νόμπρε, ερευνητής στο πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο.

Σημειώνεται πως ο Μπολσονάρο επιτέθηκε χθες και στη Συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή, εξηγώντας ότι αν ήταν τόσο καλή, οι ΗΠΑ θα είναι παραμείνει σε αυτή. Αλλά πρόσθεσε ότι προς το παρόν η Βραζιλία δεν θα αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Νωρίτερα τον Αύγουστο η Νορβηγία και η Γερμανία ανέστειλαν τη χρηματοδότηση έργων που έχουν στόχο τον περιορισμό της αποψίλωσης στη Βραζιλία, αφού ανησύχησαν από την αυξανόμενη αποψίλωση υπό την κυβέρνηση Μπολσονάρου.

Ο Μπολσονάρο -που δεν βλέπει ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή- επιθυμεί να ανοίξει περισσότερο τον Αμαζόνιο στη γεωργία και τις εξορύξεις και έχει απαντήσει στις χώρες που έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αυξανόμενη αποψίλωση του τροπικού δάσους να «κοιτάνε τη δουλειά τους».

                   Οι καπνοί από τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έφτασαν προχθές στο Σάο Πάολο.



πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54