Εμπόριο, Brexit και Αμαζόνιος στο τραπέζι της G7

Ένα πλαίσιο ελάχιστης συνεννόησης στις διεθνείς σχέσεις προσπαθούν να βρουν οι ηγέτες των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου που συνέρχονται στο Μπιαρίτς της Γαλλίας, ενώ σε γειτονικές πόλεις είναι προγραμματισμένες οκτώ πορείες για να περικυκλώσουν συμβολικά τη G7.

Σήμερα θα επιχειρήσουν να καταλήξουν σε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στον Αμαζόνιο, αλλά επίσης, κάτι που αναμένεται να είναι πιο δύσκολο, για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που έχει πληγεί από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, στο χθεσινό δείπνο συμφώνησαν «να ενισχύσουν τον διάλογο και τον συντονισμό» για τις τρέχουσες κρίσεις με τη Ρωσία, η οποία αποκλείστηκε από την Ομάδα το 2014, αλλά τόνισαν ότι είναι πολύ νωρίς για να την επανεντάξουν σε αυτή.

Εξάλλου η G7 θα «επιφορτίσει» τον Γάλλο πρόεδρο «να συνομιλήσει και να απευθύνει μήνυμα προς το Ιράν», επεσήμανε πηγή από το Μέγαρο των Ηλυσίων. «Ως πρόεδρος της G7, ο πρόεδρος όντως επιφορτίστηκε να συζητήσει και να στείλει μήνυμα στις ιρανικές αρχές, βάσει των συνομιλιών που είχαμε χθες», εξήγησε.

Σύμφωνα με τη γαλλική πηγή, προτεραιότητα παραμένει να μην καταφέρει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποκλιμακωθεί η ένταση στον Κόλπο.

«Σύντομα εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανία»

Η ημέρα ξεκίνησε με τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Αμερικανού πρόεδρο, με τον δεύτερο να λέει στον πρώτο δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνάψει σύντομα μια μεγάλη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ προσθέτοντας ότι ο Τζόνσον είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να βγάλει τη Βρετανία από την Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο τελευταίος επεσήμανε ότι οι εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ θα είναι δύσκολες, αλλά τόνισε ότι υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες για τις βρετανικές επιχειρήσεις στην αμερικανική αγορά.

Παράλληλα, ο Τραμπ απέρριψε τις αναφορές του Τύπου περί εντάσεων μεταξύ των ηγετών της G7 που συναντώνται στη Μπιαρίτς της Γαλλίας, τονίζοντας ότι «όλοι τα πάνε καλά μεταξύ τους».

«Πριν φτάσω στη Γαλλία τα Ψευδή και Απεχθή Μέσα έλεγαν ότι οι σχέσεις με τις άλλες 6 χώρες της G7 είναι πολύ τεταμένες και ότι οι δύο ημέρες συναντήσεων θα είναι καταστροφικές», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ λίγη ώρα προτού συναντηθεί με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.

«Έχουμε πολύ καλές συναντήσεις, οι Ηγέτες τα πάνε πολύ καλά μεταξύ τους και η Χώρα μας, οικονομικά, τα πάει πολύ καλά—μιλάνε για αυτή σε όλο τον κόσμο!», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Σε μια σειρά άλλων αναρτήσεων μάλιστα ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εξήγησε ότι όταν δήλωσε ότι είναι «ο εκλεκτός» για να τα βάλει με την Κίνα, «ειρωνευόταν».

Σε πολυτελή ταράτσα η συνάντηση Μακρόν-Τραμπ

Στο μεταξύ Ευρωπαίοι και Ιάπωνες επιρρίπτουν μέρος της ευθύνης στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, ο οποίος επιδεινώθηκε περαιτέρω την Παρασκευή με την ανακοίνωση επιβολής νέων δασμών.

«Οι εμπορικές εντάσεις είναι κακές για όλο τον κόσμο», προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζοντας τη γενική ανησυχία. Για τον λόγο αυτό προσπάθησε να πείσει τον Τραμπ να μην επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές γαλλικών κρασιών ως αντίποινα για την απόφαση του Παρισιού να φορολογήσει τις μεγάλες, αμερικανικές, τεχνολογικές εταιρείες.

Στη διάρκεια γεύματος στην ταράτσα του πολυτελούς ξενοδοχείου Hotel du Palais χθες οι δύο άνδρες προσπάθησαν να βρουν κοινό τόπο με τη γαλλική προεδρία να αναφέρει πως συνέκλιναν για μεγάλα θέματα, όπως το εμπόριο, το Ιράν και οι φωτιές στον Αμαζόνιο.

Η συζήτηση «δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα καλό επίπεδο σύγκλισης στην G7, λαμβάνοντας διευκρινίσεις από τον Ντόναλντ Τραμπ» για τα βασικά ζητήματα, «περιλαμβανομένων των συμφωνιών και των διαφωνιών», ανακοίνωσε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Πολλά καλά πράγματα έρχονται για τις δύο χώρες μας. Σημαντικό Σαββατοκύριακο με άλλους παγκόσμιους ηγέτες», έγραψε στο Twitter από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πέρυσι ο Τραμπ αποχώρησε από τη σύνοδο της G7 στον Καναδά νωρίτερα και πήρε αποστάσεις από το τελικό ανακοινωθέν, στο οποίο αρχικά είχε συμφωνήσει. Προκειμένου να αποφευχθεί το ίδιο, φέτος ο Μακρόν αποφάσισε να καταργήσει το ανακοινωθέν, εκτιμώντας ότι δεν μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος.

Διαμάχη για το Brexit

Αν και η διατλαντική ρήξη είναι η πιο εμφανής, υπάρχουν βαθιοί διχασμοί και στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να κάνει το ντεμπούτο του στη G7 την ώρα που προσπαθεί να πείσει τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες να επαναδιαπραγματευθούν τη συμφωνία για το Brexit.

Ο Τζόνσον και ο Ντόναλντ Τουσκ αντιπαρατέθηκαν χθες ενόψει της σημερινής τους συνάντησης. «Εξακολουθώ να ελπίζω ότι ο πρωθυπουργός να μην θέλει να μείνει στην Ιστορία ως ο “κύριος Χωρίς Συμφωνία”», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Λίγο αργότερα ο Βρετανός πρωθυπουργός απάντησε ότι ο Τουσκ θα είναι αυτός που θα φέρει την ευθύνη, αν η χώρα του δεν καταφέρει να καταλήξει σε νέα συμφωνία για το διαζύγιό της από την Ε.Ε.

«Θα πω στους φίλους μας στην Ε.Ε. ότι, αν δεν θέλουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία, τότε θα πρέπει να απαλλαγούμε από το backstop. Αν ο Ντόναλντ Τουσκ δεν θέλει να μείνει στην ιστορία ως ο “κύριος Χωρίς Συμφωνία”, τότε ελπίζω ότι θα λάβει και εκείνος υπόψη του αυτό το ζήτημα», είπε.

Σύμφωνα με το Sky News, αναμένεται να πει στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι η χώρα του θα καταβάλει στην ΕΕ μόνο 9 εκ. Λίρες αντί για τις 39 εκ. λίρες που συμφώνησε η προκάτοχός του Τερέζα Μέι, στην περίπτωση άτακτου Brexit.

Η στάση αυτή του Βρετανού πρωθυπουργού είναι πιθανό να προκαλέσει ένταση με τους άλλους ηγέτες της ΕΕ. Τον Ιούνιο πηγή από το περιβάλλον του Μακρόν είχε δηλώσει ότι τυχόν άρνηση της Βρετανίας να πληρώσει «ισοδυναμεί με αδυναμία πληρωμής δημόσιου χρέους».





ΠΗΓΉ ΕΦ.ΣΥΝ
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54