Πολιτική θύελλα στη Βρετανία μετά τις μεθοδεύσεις Τζόνσον

Καζάνι που βράζει η Βρετανία - Ένα εκατομμύριο υπογραφές εναντίον της απόφασης του πρωθυπουργού να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής - Πιέζει ο χρόνος για να εμποδιστεί Brexit χωρίς συμφωνία - Πρώτο θέμα στα διεθνή πρωτοσέλιδα οι αντιδημοκρατικές κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον.

Καζάνι που βράζει η Βρετανία μετά την απόφαση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον -και την έγκρισή της από τη βασίλισσα Ελισάβετ- να αναστείλει για πέντε εβδομάδες τις εργασίες της Βουλής με προφανή στόχο να μην μπορούν οι βουλευτές να μπλοκάρουν ενδεχόμενο Brexit χωρίς συμφωνία.

Ένα διαδικτυακό αίτημα κατά της απόφασης του πρωθυπουργού, το οποίο δημοσιεύεται στη σελίδα του κοινοβουλίου, συγκέντρωσε περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές μέσα σε λίγες ώρες, ξεπερνώντας κατά πολύ το όριο των 100.000 υπογραφών που απαιτούνταν για να διεξαχθεί συζήτηση για το θέμα.

Ωστόσο, οι συζητήσεις αυτές φαντάζουν μάλλον ακαδημαϊκές, ενώ τον πρωθυπουργό δεν φαίνεται να πτοούν ούτε οι μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του. Άλλωστε, ο φανατικός μπρεξιστής είναι αποφασισμένος να παραμείνει στην καρέκλα, ακόμα και ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές μετά το Brexit (1-5 Νοεμβρίου) σε περίπτωση που τελεσφορήσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησής του.

AP Photo/Vudi Xhymshiti

Επομένως οι μόνοι που μπορούν να αποτρέψουν τα σχέδια του Τζόνσον είναι οι βουλευτές, οι οποίοι θα πρέπει να αναλάβουν δράση την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε σήμερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ

«Πολλοί συνάδελφοί μου θα προτιμούσαν να περιμένουν και να κινηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό πλέον δεν είναι εφικτό. Θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι όταν το κοινοβούλιο ξαναρχίσει τις εργασίες του την ερχόμενη εβδομάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Χάμοντ σε δημοσιογράφους.

Το Εργατικό Κόμμα θα ζητήσει επείγουσα συζήτηση την ερχόμενη εβδομάδα, δήλωσε (Sky News) ο σκιώδης υπουργός Εμπορίου Μπάρι Γκάρντινερ και εξήγησε: «Τη Δευτέρα θα εισαγάγουμε ψήφισμα στο πλαίσιο μιας Standing Order 24 και αυτό θα σημαίνει ότι θα επιχειρήσουμε να έχουμε μια επείγουσα συζήτηση».

Xθες οι ηγέτες των αντιπολιτευόμενων κομμάτων συμφώνησαν να προωθήσουν μια νομοθετική πρωτοβουλία για να αναγκάσουν τον Τζόνσον να ζητήσει από τις Βρυξέλλες αναβολή του Brexit, ενώ ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι θα καταθέσει πρόταση μομφής όταν κρίνει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή.

Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση που θα τηρήσουν οι βουλευτές των Συντηρητικών που διαφωνούν με το Brexit χωρίς συμφωνία, δεδομένου ότι η κυβέρνηση διαθέτει οριακή πλειοψηφία μόλις μίας έδρας στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σε προκλητικό τόνο απευθύνθηκε σήμερα στους βουλευτές ο υπουργός της κυβέρνησης που είναι αρμόδιος για τις σχέσεις με το Κοινοβούλιο, Τζέικομπ Ρις-Μογκ. «Όλοι αυτοί οι άνθρωποι που θρηνούν και τρίζουν τα δόντια γνωρίζουν ότι υπάρχουν δύο τρόποι για να κάνουν αυτό που θέλουν να κάνουν. Ο ένας είναι η αλλαγή της κυβέρνησης και ο άλλος η αλλαγή του νόμου. Εάν κάνουν ένα από τα δύο αυτά, τότε θα έχουν αποτέλεσμα. Εάν δεν έχουν το θάρρος ή την αποφασιστικότητα να κάνουν κάποιο από τα δύο, τότε θα φύγουμε στις 31 Οκτωβρίου κατ' εφαρμογήν του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος», δήλωσε στο BBC.

Έτσι, περισσότερα από τρία χρόνια μετά το δημοψήφισμα στο οποίο το 52% των Βρετανών τάχθηκε υπέρ του Brexit και το 48% κατά, είναι ακόμη ασαφές υπό ποιους όρους θα αποχωρήσει η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία από την Ένωση στην οποία εντάχθηκε το 1973. Και όπως ήταν αναμενόμενο, το θέμα του Brexit μονοπωλεί σήμερα στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54