Συμφωνία για Brexit μέχρι 18 Οκτωβρίου θέλει τώρα o Μπόρις Τζόνσον

Δύσκολη Δευτέρα για τον Μπόρις Τζόνσον που επισκέπτεται το Δουβλίνο για να επιστρέψει στο Λονδίνο και να ζητήσει για δεύτερη φορά σήμερα ψηφοφορία για πρόωρες κάλπες, ενώ αναμένει την έγκριση της βασίλισσας στο νομοσχέδιο για «μπλόκο» ενός άτακτου Brexit.

Συμφωνία για το Brexit μέχρι τις 18 Οκτωβρίου υποστήριξε ότι επιθυμεί ο Βρετανός πρωθυπουργός διαμηνύοντας πως δεν πτοείται από τις απόπειρες του Κοινοβουλίου να παρεμποδιστεί μια έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία.

Μιλώντας από το Δουβλίνο όπου συνάντησε τον Ιρλανδό ομόλογό του, Λίο Βαράντκαρ, ο Μπόρις Τζόνσον είπε πως κομίζει «ιδέες προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα του λεγόμενου backstop, όπως ονομάζεται το δίχτυ ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα, αλλά ότι σήμερα δεν αναμένεται σημαντική πρόοδος σε αυτό.

«Έχω ένα μήνυμα που θέλω να σου μεταφέρω σήμερα, Λίο, ότι θέλω να βρω μια συμφωνία, θέλω να πετύχω μια συμφωνία», πρόσθεσε. «Όπως εσύ, έχω εξετάσει προσεκτικά την περίπτωση μη συμφωνίας, έχω αξιολογήσει τις επιπτώσεις για τη χώρα μας και για τη δική σας».

«Και ναι, φυσικά, μπορούμε να τα καταφέρουμε, το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε σίγουρα να τα βγάλει πέρα αλλά να μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτή η έκβαση θα ήταν μια αποτυχία πολιτικής ικανότητας για την οποία θα ήμασταν όλοι υπεύθυνοι», είπε.

«Άρα, για χάρη των επιχειρήσεων, των αγροτών και των εκατομμυρίων ανθρώπων που βασίζονται σε εμάς να χρησιμοποιήσουμε τη φαντασία μας και τη δημιουργικότητα μας για να το πετύχουμε αυτό, θέλω να ξέρετε ότι προτιμώ κατηγορηματικά να βρούμε μια συμφωνία».

Το ιρλανδικό «δίχτυ ασφαλείας», το λεγόμενο backstop, «παραμένει ένα σημαντικό στοιχείο της συμφωνίας αποχώρησης έως ότου βρεθεί μια εναλλακτική», είπε νωρίτερα ο Βαράντκαρ υποδεχόμενος τον Τζόνσον. 

Συμπλήρωσε πως η Ε.Ε. δεν έχει λάβει «έως σήμερα» καμία «ρεαλιστική» πρόταση από το Λονδίνο στις διαπραγματεύσεις του Brexit.  «Είμαστε ανοικτοί σε εναλλακτικές αλλά αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές … Δεν έχουμε λάβει καμία πρόταση αυτού του είδους έως σήμερα», σημείωσε.

Επιμένει σε πρόωρες εκλογές 

Στη συνέχεια της ημέρας, μετά την επιστροφή του από την Ιρλανδία, ο Τζόνσον αναμένεται να ζητήσει από το κοινοβούλιο της χώρας του ψηφοφορία για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στις 15 Οκτωβρίου.

Αλλά είναι σχεδόν βέβαιο πως και αυτή τη φορά οι βουλευτές θα απορρίψουν την πρότασή του, αφού την Παρασκευή συμφώνησαν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης την Παρασκευή στη συγκρότηση κοινού μετώπου εναντίον της.

Ακόμη, σήμερα ο Τζόνσον περιμένει τη σύμφωνη γνώμη της βασίλισσας Ελισάβετ στο νομοσχέδιο, το οποίο διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει άτακτο Brexit και το οποίο πέρασε προχθές από τη Βουλή των Λόρδων, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους.

Σχέδια για νομικό αποκλεισμό αναβολής του Brexit

Χθες βράδυ η Telegraph, επικαλούμενη χθεσινή σύσκεψη του επιτελείου του πρωθυπουργού, η κυβέρνησή του καταρτίζει σχεδιασμούς για να αποκλειστεί νομικά κάθε αναβολή του Brexit.

Στόχος της συνάντησης ήταν η κατάρτιση στρατηγικής για να αντικρουστεί η προσπάθεια μελών του κοινοβουλίου να αναβληθεί για τρεις μήνες η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που δεν υπάρξει νέα συμφωνία για τους όρους του διαζυγίου, κατά το ρεπορτάζ της εφημερίδας, που πρόσκειται στους Τόρις.

Ένα από τα υπό εξέταση κυβερνητικά σχέδια προβλέπει ότι ο Τζόνσον θα συνοδεύσει το αίτημα για την αναβολή της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας με επιστολή στην οποία θα διευκρινίζει πως η κυβέρνησή του δεν θέλει η αποχώρηση να καθυστερήσει πέραν της 31ης Οκτωβρίου, αναφέρει το δημοσίευμα.





πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54