Προειδοποιεί για «λουτρό αίματος» στο Κασμίρ ο πρωθυπουργός του Πακιστάν

Το ζήτημα του Κασμίρ και τους κινδύνους που ενέχει η απόφαση της Ινδίας να αναστείλει την αυτονομία της περιοχής, επισήμανε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Ιμράν Καν, πρωθυπουργός του Πακιστάν. Όπως είπε, οι ενέργειες της Ινδίας μπορούν να οδηγήσουν σε «λουτρό αίματος», ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο πυρηνικής σύγκρουσης, με διεθνείς επιπτώσεις.

Ο Ιμράν Καν στην ομιλία του κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «απαντήσει» στην καταστολή που έχει επιβάλει το Νέο Δελχί στη διαφιλονικούμενη από τις δύο χώρες περιοχή, λέγοντας ότι αν δεν σταματήσει, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πού θα οδηγήσει πιθανός πόλεμος μεταξύ δύο χωρών που κατέχουν πυρηνικά όπλα.

Τόνισε δε ότι αυτό δεν είναι απειλή, αλλά «μια πραγματική ανησυχία» και κάλεσε τον ΟΗΕ να ασκήσει πιέσεις στην Ινδία να σεβαστεί την ανακωχή στο Κασμίρ που κινδυνεύει.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, η παρουσία περίπου 900.000 Ινδών στρατιωτών στο Κασμίρ ενέχει τον κίνδυνο όταν αρθεί το καθεστώς της απαγόρευσης κυκλοφορίας να «ξεσηκωθούν οι κάτοικοι της περιοχής».

«Και τότε τι θα γίνει; Οι στρατιώτες θα ανοίξουν πυρ», συμπλήρωσε.

Σιωπή από Μόντι

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, εθνικιστής Ναρέντρα Μόντι, στη δική του ομιλία απέφυγε να μιλήσει για το Κασμίρ και την κρίση που έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησή του να αφαιρέσει το καθεστώς αυτονομίας από τις περιοχές που ελέγχει το Νέο Δελχί. Από τις 5 Αυγούστου, που τέθηκε σε εφαρμογή η απόφαση, με παράλληλη απαγόρευση κυκλοφορίας και πλήρη αποκλεισμό των τηλεπικοινωνιών στο Κασμίρ, η περιοχή βρίσκεται σε αναβρασμό. 

Ο Μόντι μίλησε γενικά για τους κινδύνους της τρομοκρατίας, καλώντας τον κόσμο «να υψώσει τη φωνή του εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων με σοβαρότητα και οργή».

Ωστόσο η ένταση στα σύνορα Ινδίας-Πακιστάν είναι διαρκής, με μικρές αψιμαχίες, δολοφονίες στρατιωτών και ανταλλαγή διπλωματικών εγγράφων, στα οποία οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για κλιμάκωση και επικίνδυνες για την ειρήνη ενέργειες.




Πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54