Δεν πείθει την Ε.Ε. το σχέδιο του Τζόνσον για το Brexit

Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε στον Ντέιβιντ Φροστ, τον επικεφαλής διαπραγματευτή του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου, προθεσμία μιας εβδομάδας με σκοπό να βρεθούν νέες λύσεις στα «αγκάθια» του Brexit.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε χθες ότι οι Βρυξέλλες δεν έχουν πειστεί από τα σχέδια του Μπόρις Τζόνσον και εξέφρασαν την πλήρη αλληλεγγύη της Ένωσης στην Ιρλανδία εν μέσω ισχυρισμών ότι το Δουβλίνο βρισκόταν υπό πίεση για συμβιβασμό.

«Το να αποδεχθούμε μια τέτοια πρόταση δεν θα ικανοποιούσε όλους τους σκοπούς του backstop: την αποφυγή ενός σκληρού συνόρου, τη διατήρηση της συνεργασίας Βορρά-Νότου και της πανιρλανδικής οικονομίας και την προστασία της ευρωπαϊκής Ενιαίας Αγοράς και τη θέση της Ιρλανδίας σε αυτή» ανακοίνωσε η Επιτροπή.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση να δημοσιεύσει το πλήρες σχέδιο για το ιστορικό διαζύγιο από την Ε.Ε. και παρέθεσε μια σειρά προβληματικών σημείων σχετικά με την τελευταία πρόταση του Λονδίνου, επισημαίνοντας ότι χρειάζονται περισσότερες συζητήσεις.

Οι δηλώσεις των δύο αξιωματούχων έγιναν μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, Λίο Βαράντκαρ, με τον οποίο συμφώνησε ότι χρειάζεται η πλήρης δημοσίευση των σχεδίων του Λονδίνου.

Η Αρλίν Φόστερ, η αρχηγός του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) που υποστήριξε τα σχέδια του Τζόνσον, υποστήριξε ότι ο Βαράντκαρ, θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που εγκατέστησε «σκληρά σύνορα» στο νησί της Ιρλανδίας, αν δεν δεχτεί τις προτάσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός μετά από την προχθεσινή τηλεφωνική του συνομιλία με τον Τζόνσον εκτίμησε επίσης ότι οι προτάσεις του δεν καλύπτουν πλήρως τον στόχο αλλά δήλωσε πρόθυμος να συνεχίσει να εργάζεται για την επίτευξη συμφωνίας. 

Από την πλευρά του ο Βρετανός πρωθυπουργός, που ανέλαβε την πρωθυπουργία στα τέλη Ιουλίου με την δέσμευση ότι θα βγάλει τη χώρα του από την Ε.Ε. με κάθε κόστος, είχε χαρακτηρίσει την πρότασή του «λογικό συμβιβασμό» σε επιστολή του προς τον Γιούνκερ, προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit χωρίς συμφωνία την 31η Οκτωβρίου. 

Αλλά η αντιπολίτευση στο κοινοβούλιο της χώρας του απέρριψε χθες το καθόλου συμβιβαστικό σχέδιό του κατηγορώντας τον ότι γνωρίζει εκ των προτέρων πως η Ένωση θα το απορρίψει επιχειρώντας να επιρρίψει την ευθύνη σε αυτή.





πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54