Ένα βήμα πριν τη συμφωνία για το Brexit

Οι τελικές λεπτομέρειες φαίνεται πως έχουν απομείνει για να «δώσουν τα χέρια» Λονδίνο και Βρυξέλλες οριστικοποιώντας τη συμφωνία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα διεθνή μέσα, ο Μπόρις Τζόνσον φέρεται να έχει κάνει σημαντικές υποχωρήσεις στα αιτήματα των Ευρωπαίων για τα ιρλανδικά σύνορα.

Ευρωπαϊκές και βρετανικές διπλωματικές πηγές επισημαίνουν ότι, εφόσον η Ντάουνινγκ Στριτ δώσει το «πράσινο φως», θα δοθεί την Τετάρτη στη δημοσιότητα το προσχέδιο της συμφωνίας.

Ο Guardian μεταδίδει ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να υπάρχουν τελεωνειακοί έλεγχοι στην ιρλανδική θάλασσα, ένα σημείο που είχε απορρίψει η Τερέζα Μέι χαρακτηρίζοντάς το ως «συμφωνία που κανένας Βρετανός πρωθυπουργός δεν μπορεί να αποδεχθεί».

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν συμβιβασμό – τέχνασμα που θα δίνει τη δυνατότητα στον Μπόρις Τζόνσον να ανακοινώσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο αποχώρησε εξ ολοκλήρου από την ΕυρωπαΪκή Ένωση. «Η Βόρεια Ιρλανδία θα είναι de jure μέλος της τελωνειακής επικράτειας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά de facto στην αντίστοιχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σχολίασε χαρακτηριστικά διπλωματική πηγή.

Το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού είναι να περάσει τη συμφωνία με βήμα ταχύ στην ιστορική συνεδρίαση του Σαββάτου. 

Πάντως, ο Τζέικομπ Ρις Μουγκ, επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων και στενός σύμμαχος του Τζόνσον, δήλωσε σήμερα σε βρετανικό μέσο ότι θεωρεί πως οι αριθμοί (των ψήφων) για τη συμφωνία έχουν βρεθεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, όμως, θα χρειαστεί σχεδόν όλες τις ψήφους των Τόρις και είτε τους βουλευτές του DUP ή περίπου δώδεκα βουλευτές των Εργατικών για να περάσει τη συμφωνία από το Κοινοβούλιο.

Κείμενο προθέσεων και όχι νομικά δεσμευτικό

Νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στο Associated Press ότι το πρόβλημα των ιρλανδικών συνόρων είναι σχεδόν ένα βήμα πριν από την επίλυση.

Ο ίδιος εξήγησε ότι ο Μισέλ Μπαρνιέ ενημέρωσε τους ευρωβουλευτές ότι η ιρλανδική θάλασσα θα γίνει, ουσιαστικά, το τελωνειακό σύνορο μεταξύ της Ε.Ε. και της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό θα σημαίνει ότι θα αποφευχθεί η πιθανότητα να υπάρχει ένα ορατό σύνορο στην ξηρά μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βορείου Ιρλανδίας. 

«Οι συζητήσεις συνεχίζονται και ένα θετικό αποτέλεσμα είναι πιθανό. Οι διαπραγματευτές εργάζονται για ένα πολιτικό ανακοινωθέν προθέσεων, αλλά όχι ακόμη νομικά δεσμευτικό έγγραφο» είπε χαρακτηριστικά.

Το τελεσίγραφο έφερε... γκάζια;

Το μεσημέρι έγινε γνωστό πως ο Μισέλ Μπαρνιέ έδωσε διορία μέχρι τα μεσάνυχτα στον Μπόρις Τζόνσον για να αποδεχθεί τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων ώστε να οριστικοποιηθεί η συμφωνία.

Το Λονδίνο, πάντως, διέψευσε τις πληροφορίες αυτές, όμως παραδέχθηκε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός γνωρίζει ότι υπάρχουν χρονικά όρια.



πηγή ΕΦ.ΣΥΝ.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54