Η βρετανική Βουλή στέλνει το Brexit στις καθυστερήσεις

Το βρετανικό Κοινοβούλιο, με ψήφους 322 υπέρ και 306 κατά, ενέκρινε την Τροπολογία Λέτουιν, η οποία στην ουσία είναι μια δικλίδα ασφαλείας για να αποφευχθεί το άτακτο Brexit, έως ότου εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία εξόδου μεταξύ του Μπόρις Τζόνσον και των 27 Ευρωπαίων ηγετών.

Το βρετανικό Κοινοβούλιο έβαλε —προσωρινά τουλάχιστον— πάγο στη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον για έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε., καθώς το απόγευμα του Σαββάτου ενέκρινε την τροπολογία του βουλευτή των Συντηρητικών, Όλιβερ Λέτουιν, η οποία τον υποχρεώνει να ζητήσει παράταση από την Ε.Ε.

Ο Τουσκ παρέλαβε το γράμμα

Παρά τους λεονταρισμούς και τις δηλώσεις ότι δεν θα διαπραγματευτεί νέα παράταση με τις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον απέστειλε επιστολή με την οποία ζητάει τρίμηνη παράταση του Brexit, όπως προέβλεπε άλλωστε ο σχετικός νόμος που ψήφισε τον Σεπτέμβριο το βρετανικό Κοινοβούλιο. 

«Το αίτημα παράτασης μόλις έφθασε» έγραψε το  Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. «Και τώρα θα αρχίσω τις διαβουλεύσεις με τους ηγέτες της Ε.Ε. για το ποιά θα είναι η αντίδραση μας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τζόνσον, δεν έστειλε μόνο μια επιστολή, αλλά τρεις: μια ανυπόγραφη φωτοτυπία του αιτήματος που ήταν υποχρεωμένος από το νόμο να στείλει, μια επεξηγηματική επιστολή από τον Βρετανό πρεσβευτή στην Ε.Ε. και άλλη μια που εξηγούσε γιατί η Ντάουνινγκ Στριτ εξακολουθεί να μην επιθυμεί την παράταση. 

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών θα διαρκέσουν μερικές ημέρες, είπε πηγή από τις Βρυξέλλες, αν και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι η παράταση θα εγκριθεί, παρά τις προσπάθειες του Τζόνσον νωρίτερα στη Βουλή, να σπείρει αμφιβολίες. Η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί πριν τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να δορμολογηθούν οι αντίστοιχες εξελίξεις γρήγορα και στο Λονδίνο.

Τι έγινε στη Βουλή των Κοινοτήτων

Το βρετανικό Κοινοβούλιο, με ψήφους 322 υπέρ και 306 κατά (πλειοψηφία 16 βουλευτών), ενέκρινε την τροπολογία Λέτουιν, η οποία στην ουσία είναι μια δικλίδα ασφαλείας για να αποφευχθεί το άτακτο Brexit έως ότου εγκριθεί από το Κοινοβούλιο η συμφωνία εξόδου που συμφώνησε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.

Είχε προηγηθεί πολύωρη συζήτηση στη Βουλή, με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το συνεργαζόμενο με τους Συντηρητικούς στην κυβέρνηση ιρλανδικό DUP, να την απορρίπτουν με όλους τους όρους.

► Όλες οι εξελίξεις του Σαββάτου στο βρετανικό Κοινοβούλιο, από το LIVE της efsyn.gr, εδώ.

Η Τροπολογία Λέτουιν, του βουλευτή που πάντως δηλώνει ότι θα στηρίξει τη συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, προβλέπει συγκεκριμένα ότι πριν από την έγκριση της συμφωνίας πρέπει να έχει εγκριθεί όλη η εφαρμοστική νομοθεσία που τη συνοδεύει. Αν οι εφαρμοστικοί νόμοι και τελικά η συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον εγκριθούν έως τις 31 Οκτωβρίου, τότε η Βρετανία από την 1η Νοεμβρίου θα πάψει να είναι μέλος της Ε.Ε.

Στην αντίθετη περίπτωση -δεν εγκριθούν οι εφαρμοστικοί νόμοι, άρα ούτε και η συμφωνία- έως το τέλος Οκτωβρίου, τότε η Βουλή ζητά από τον Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει τρίμηνη παράταση από την Ε.Ε. μέχρι τον Γενάρη του 2020.

Μπόρις Τζόνσον. Εχει το Ηνωμένο Βασίλειο τον πρωθυπουργό που του αξίζει;

House of Commons via AP

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αμέσως χαρακτηρίστηκε από τους αναλυτές «ηχηρό χαστούκι» για τον Βρετανό πρωθυπουργό, ο οποίος πάντως αμέσως μετά την ανακοίνωσή του δήλωσε ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί παράταση με την Ε.Ε., ούτε άλλη συμφωνία» περιπλέκοντας ακόμη μία φορά την κατάσταση.

«Δεν θα διαπραγματευθώ καθυστέρηση με την Ε.Ε. και ούτε ο νόμος με υποχρεώνει να το κάνω», δήλωσε αμέσως ο πρωθυπουργός Τζόνσον. «Θα πω στους Ευρωπαίους φίλους και συνεργάτες μας στην Ε.Ε. ακριβώς ό,τι έχω πει και σε όλους τις τελευταίες 88 ημέρες που είμαι πρωθυπουργός: περαιτέρω καθυστέρηση θα είναι κακή γι' αυτή τη χώρα, κακή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και κακή για τη δημοκρατία».


Αμέσως, τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με προεξάρχοντα τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, που τον κατηγόρησε ότι εκβιάζει τη Βουλή και τους Βρετανούς, τον κάλεσαν να συμμορφωθεί με τον Νόμο Μπεν, που έχει ψηφιστεί από το Κοινοβούλιο και τον υποχρεώνει μέχρι τις 11 το βράδυ της 19ης Οκτωβρίου να ζητήσει παράταση από τις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πει στις Βρυξέλλες ότι ο ίδιος δεν θέλει παράταση και ότι στόχος του είναι η Βρετανία να φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου. Την ίδια θέση εξέφρασε και το Συντηρητικό Κόμμα.

Ο Μπόρις Τζόνσον επίσης απέστειλε μια επιστολή προς όλους τους βουλευτές στους οποίους δήλωσε ότι «θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί για να επιτευχθεί το Brexit στις 31 Οκτωβρίου και η χώρα να προχωρήσει μπροστά και ελπίζω ότι μπορώ να βασιστώ πάνω σας».

Πάντως οι πιέσεις ήταν από την αρχή ισχυρές.

Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, έχει δηλώσει ότι αν του το ζητήσουν τα δικαστήρια ή το Κοινοβούλιο, αν ο Τζόνσον δεν συμμορφωθεί με τον νόμο, είναι έτοιμος να υπογράψει μια επιστολή, με την οποία θα ζητά από την Ε.Ε. παράταση.

Τζέρεμι Κόρμπιν

Jessica Taylor/House of Commons via AP

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν προειδοποιήσει τον Μπόρις Τζόνσον ότι αν δεν στείλει την επιστολή στις Βρυξέλλες, θα έχει νομικές συνέπειες.

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας, Ίαν Μπλάκφορντ, ζήτησε από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Τζον Μπέρκοου, να μάθει τι μπορεί να γίνει ώστε ο Μπόρις Τζόνσον να συμμορφωθεί με τις προσταγές του νόμου Μπεν, και να στείλει την επιστολή στις Βρυξέλλες, ζητώντας νέα παράταση για το Brexit.

Όπως τόνισε, ο Βρετανός πρωθυπουργός «θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω του νόμου», αλλά θα βρεθεί ενώπιον τη δικαιοσύνης αν δεν συμμορφωθεί.

Η Τζο Σουίνσον, των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, σημείωσε ότι ο λαός πρέπει να εκφράσει τη γνώμη του για τη συμφωνία και ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να συμμορφωθεί με τον νόμο.

Τι περιμένουμε τώρα

Προς το παρόν, μετά τη σημερινή ψηφοφορία, παραμένει άγνωστο πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση σε σχέση με τη συμφωνία. Οι πληροφορίες που έρχονται από το Λονδίνο λένε ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα καταθέσει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τη συμφωνία ξανά στη Βουλή, ώστε να συζητηθεί και τεθεί σε ψηφοφορία.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει δώσει την έγκρισή του γι' αυτό ο πρόεδρος της Βουλής.

Από τις Βρυξέλλες η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από την εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, η οποία δήλωσε ότι η Κομισιόν ενημερώθηκε για την ψηφοφορία της επί της τροπολογίας Λέτουιν στο βρετανικό Κοινοβούλιο «πράγμα που σημαίνει ότι δεν ψηφίστηκε η συμφωνία» και ότι τώρα «περιμένει το ταχύτερο από το Λονδίνο να ενημερωθεί για τα επόμενα βήματα».

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Λίο Βαράντκαρ, δήλωσε ότι η συμφωνία «διασφαλίζει τα συμφέροντα Ε.Ε. και Βόρειας Ιρλανδίας», αλλά το Κοινοβούλιο αποφάσισε με την ψήφο του «να διαφοροποιηθεί», ενώ ακόμη δεν έχει φτάσει στις Βρυξέλλες επιστολή Τζόνσον.

Από την πλευρά του, και σε συνέντευξη που έδωσε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag ο επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ, είπε ότι αν δεν εγκριθεί η νέα συμφωνία, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο «πιθανώς θα φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε τον Βρετανό πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει τη στάση του μετά την ήττα του στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Σύμφωνα με πηγή της γαλλικής προεδρίας, ο Εμανουέλ Μακρόν «είχε συνομιλία με τον Βρετανό πρωθυπουργό και εξέφρασε την άποψή του όσον αφορά την αναγκαιότητα μιας γρήγορης αποσαφήνισης» και ότι «μια καθυστέρηση δεν θα ήταν προς το συμφέρον κανενός».

Μεγαλειώδης πορεία στο Λονδίνο

Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης συγκρούονταν στο Κοινοβούλιο, δεκάδες χιλιάδες Βρετανοί που είναι αντίθετοι με το Brexit έκαναν μεγάλη πορεία προς το Ουεστμίνστερ, ζητώντας της διεξαγωγή δημοψηφίσματος. 

«Όχι άλλα ψέματα για το Βrexit» λέει το πλακάτ των διαδηλωτών

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Στην πορεία μετείχαν μετά το τέλος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και πολλοί βουλευτές, κυρίως των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, που ζητούν δημοψήφισμα.

Παράλληλα, πορεία έκαναν και οι υποστηρικτές του Brexit.

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες πολίτες ζήτησαν δημοψήφισμα στο Λονδίνο

AP Photo/Matt Dunham







Πηγή / ΕΦ.ΣΥΝ. / Αρχοντία Κάτσουρα /
Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54