Η Αριστερά νικητής των εκλογών στην Θουριγγία, προβληματισμός για την άνοδο του AfD

Για πρώτη φορά, το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) αναδεικνύεται ισχυρότερη πολιτική δύναμη σε μια τοπική εκλογική αναμέτρηση στη Γερμανία, όπως καταγράφουν τα exit polls. 

Ειδικότερα, το Die Linke έλαβε ποσοστό  29,5% (28,2% το 2014) στη Θουριγγία, αφήνοντας στην τρίτη θέση με το ιστορικό χαμηλό ποσοστό του 22,5% (33,5% το 2014), το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU). 

Ωστόσο, προβληματισμό προκαλεί το πολύ υψηλό ποσοστό (24% από 10,6% το 2014) που συγκέντρωσε το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), καθώς ανέβηκε στη δεύτερη θέση, υπερδιπλασιάζοντας τις δυνάμεις του. 

Για ακόμα μια φορά, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) υπέστη σημαντική απώλεια στα ποσοστά του, καθώς από το 12,4% του 2014 περιορίζεται στο 8,5%. Οι Πράσινοι παραμένουν σχεδόν στα προηγούμενα ποσοστά τους, με 5,5% (5,7% το 2014). Οριακά εξασφαλίζουν για την ώρα την είσοδό τους στο τοπικό Κοινοβούλιο οι Φιλελεύθεροι (FDP), με 5%, διπλασιάζοντας ωστόσο τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών.

Σε κάθε περίπτωση, η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης θα είναι μια δύσκολη υπόθεση, καθώς το σχήμα Αριστεράς-SPD-Πρασίνων (που είχε μέχρι σήμερα την εξουσία) δεν συγκεντρώνει πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία, εξαιτίας της πτώσης των Σοσιαλδημοκρατών. Υπογραμμίζεται ότι τα τρία κόμματα έχουν ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προτίθενται -ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος- να συνεργαστούν με το AfD.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54