Μαθητές και φοιτητές εντάχθηκαν στο κίνημα διαδηλώσεων στο Ιράκ

Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη και νέες συγκρούσεις στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις • Τουλάχιστον δύο νεκροί και 105 τραυματίες

Συνεχίζονται για πέμπτη ημέρα οι αιματηρές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιράκ, με τους πολίτες να ζητούν την πτώση της κυβέρνησης και τον στρατό να επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας στην πρωτεύουσα «μέχρι νεωτέρας». Πλέον, στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν οι μαθητές και οι φοιτητές.

Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, ο στρατός επέβαλε στη Βαγδάτη απαγόρευση της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας μέχρι τις 6 το πρωί της Τρίτης και «μέχρι νεωτέρας», ενώ στους δρόμους κατά της κυβέρνησης βγήκαν χιλιάδες φοιτητές, οι οποίοι ήρθαν αντιμέτωποι με δακρυγόνα και μεγάλη αστυνομική βία. Οι αστυνομικές δυνάμεις προσπάθησαν να εμποδίσουν τους διαδηλωτές να περάσουν κεντρική γέφυρα της πόλης που οδηγεί σε κυβερνητικά κτίρια και πρεσβείες στην «Πράσινη Ζώνη» της Βαγδάτης.

AP Photo/Hadi Mizban

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο νεκροί και 105 τραυματίες από τις συγκρούσεις των διαδηλωτών με τις δυνάμεις ασφαλείας. Ακόμη δεν είναι σαφές πόσοι είναι οι φοιτητές μεταξύ των τραυματιών ή των νεκρών.

Οι φοιτητές διαδήλωσαν παρά την απαγόρευση των κινητοποιήσεων και την εντολή του υπουργείου Παιδείας να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία και τα πανεπιστήμια.

AP Photo/Hadi Mizban

Το σύνθημα που επικράτησε στην κινητοποίηση ήταν: «Είναι επανάσταση των φοιτητών, κάτω η κυβέρνηση, κάτω τα κόμματα!» Οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Ταχρίρ και γύρω από αυτήν, με εθελοντές και πολίτες να τους βοηθούν προσφέροντάς τους φαγητό και ό,τι άλλο χρειάζονται.

Από την Παρασκευή που άρχισαν ξανά οι διαδηλώσεις στο Ιράκ, έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 72 πολίτες, ενώ οι νεκροί των κινητοποιήσεων στις αρχές του μήνα ήταν 149.

Πρόωρες εκλογές ζητάει ο Μοκτάντα αλ-Σαντρ

Στο μεταξύ, ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ-Σαντρ κάλεσε τον πρωθυπουργό του Ιράκ Άντελ Άμπντουλ Μάχντι να προκηρύξει έκτακτες εκλογές υπό την εποπτεία του ΟΗΕ και χωρίς την συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων που ήδη δραστηριοποιούνται στο Ιράκ.

Το πολιτικό κόμμα του Σαντρ ήρθε πρώτο στις εκλογές του 2018 και βοήθησε στην συγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού του Άμντουλ Μάχντι, δήλωσε το Σάββατο ότι πηγαίνει στην αντιπολίτευση, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των διαδηλωτών κατά της κυβέρνησης.



πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54