Σαντιάγο Χιλής, φωτογραφία Galería CIMA

Ο λαός της Χιλής στους δρόμους

Προς νέα γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις συνεχίζονται στη Χιλή με διάφορες μορφές, ενώ η “Confederación Nacional de Trabajadores“, CNT Chile, Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών, που συμμετέχει στην “Unidad Social” (US) Κοινωνική Ενότητα, τη συσπείρωση άνω των 115 συνδικαλιστικών και κοινωνικών οργανώσεων, έχει κηρύξει νέα γενική απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Οι εργαζόμενοι και οι νέοι αντιδρούν τόσο στα μέτρα ποινικοποίησης των λαϊκών διαδηλώσεων που εξήγγειλε η αντιδραστική κυβέρνηση του Σεμπάστιαν Πινιέρα (με πρόσχημα την πάταξη κουκουλοφόρων και βάνδαλων), όσο και στα ψίχουλα που προσφέρει με επιδοτήσεις των εργοδοτών ώστε να αυξήσουν λίγο τον ελάχιστο μισθό.

Η Κοινωνική Ενότητα προβάλλει ένα σύνολο αιτημάτων που αφορούν σε αξιοπρεπή μισθό, δημόσιες και ποιοτικές υπηρεσίες στην Ασφάλιση, στην Υγεία, στην Παιδεία, στις δημόσιες μεταφορές και υποδομές και να υπάρξει νέο Σύνταγμα, για να αλλάξουν όσα παραμένουν από την περίοδο της δικτατορίας του Πινοσέτ. Επίσης η Ενωση των Δήμων της Χιλής αποφάσισε στις 7 και 8 Δεκέμβρη να γίνει ένα δημοψήφισμα σε 330 δήμους σε όλη τη χώρα με ερώτημα αν ο κόσμος θέλει να υπάρξει νέο Σύνταγμα.

pressenza

Με τίτλο Otro gol chileno, ¡gol popular! «κι άλλο γκολ η Χιλή – γκολ από το λαό», το ειδησεγραφικό πρακτορείο “Pressenza” αναφέρει τα εξής:

ℹ️  Στην Plaza Italia, στην καρδιά του Σαντιάγκο, δεν πέφτει καρφίτσα. Πρόκειται για μια γιορτή! Οι ποδοσφαιρικές ομάδες, οι χιλιάδες νέων που υψώνουν την ελπίδα τους, οι υπερήφανες γυναίκες, οι εργάτες, εργαζόμενοι που επιστρέφουν από τη δουλειά τους και απλοί αποφασισμένοι άνθρωποι χωρίς να διστάζουν ούτε για μια στιγμή, έδωσαν πνοή σε όλους τους κεντρικούς δρόμους και παράλληλα την αίσθηση της απελευθέρωσης.

ℹ️  Κυματίζοντας τεράστιες σημαίες, ρίχοντας πυροτεχνήματα γιορτής, τραγουδούσαν, χοροπηδούσαν, έλεγαν συνθήματα καθιστώντας με κάθε τρόπο σαφές ότι τα κυβερνητικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν δεν σταματούν στο ελάχιστο το λαϊκό αίτημα για ριζική αλλαγή του νεοφιλελεύθερου συστήματος.

ℹ️  Ένα μεγάλο λαϊκό γκολ, ένας θεαματικός θρίαμβος που επιβεβαιώνει τη συνειδητοποίηση ότι ο κόσμος της Χιλής δεν θα σταματήσει, μέχρι να διαμορφώσει μια διαδικασία συγκροτημένων συνελεύσεων ικανή να θέσει το πλαίσιο για Συνταγματική αναθεώρηση.

ℹ️   «Η Χιλή ξύπνησε, ξύπνησε, ξύπνησε, η Χιλή ξύπνησε» τραγουδούν, χωρίς ούτε μια βίαιη χειρονομία μέχρι τουλάχιστον και τη στιγμή που γράφουμε, ενώ αυτή η απίθανη γιορτή κρατά περισσότερο από μία ώρα και συμβαίνει είκοσι ώρες μετά την ανακοίνωση της νέας «ατζέντας ασφαλείας» από τον Πρόεδρο Piñera.

??

Από το κανάλι «Chile Despertó» που φιλοξενείται από το ειδησεογραφικό “Pressenza”, μπορείτε να δείτε ζωντανά τη δύναμη της διαδήλωσης που προσπαθούμε να περιγράψουμε.


Ακολουθούν βίντεο από την Claudia Aranda:


Sergio Bastías

Φωτογραφίες του Sergio Bastías

Sergio Bastías4

 
Sergio Bastías3
 
Sergio Bastías2
 
Claudia Aranda

Φωτογραφία της Claudia Aranda

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54