Κυβερνητική κρίση στη Φινλανδία και παραίτηση του πρωθυπουργού Ρίνε

Σε παραίτηση οδηγήθηκε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Άντιι Ρίνε, αφότου ένα από τα πέντε κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού απέσυρε την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του. Το Κόμμα του Κέντρου επέκρινε τον Ρίνε για τον τρόπο που χειρίστηκε την απεργία στα ταχυδρομεία, η οποία επεκτάθηκε στον κρατικό αερομεταφορέα Finnair αλλά και σε άλλους τομείς της οικονομίας προτού τελικά διευθετηθεί.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, έκανε δεκτή σήμερα την παραίτηση του Άντι Ρίνε, ζητώντας του ωστόσο να παραμείνει ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός μέχρι να σχηματιστεί νέα κυβέρνηση.

Η επικεφαλής του Κόμματος του Κέντρου, Κάτρι Κουλμούνι, είχε δηλώσει ότι το κόμμα της επιθυμεί να παραμείνει στον κυβερνητικό συνασπισμό, όμως διερωτήθηκε για τον ρόλο του Φινλανδού πρωθυπουργού στην απεργία. «Ο πρωθυπουργός είναι κάποιος τον οποίο η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος μας και η ηγετική του ομάδα δεν εμπιστεύονται», δήλωσε.

Το Κόμμα του Κέντρου πιθανόν δεν θα ζητήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η δημοτικότητά του μειώνεται και εμφανίζεται πίσω από το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών.

Φαβορί για την πρωθυπουργία θεωρείται η σοσιαλδημοκράτης υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Σάνα Μάριν, 34 ετών. Σε ανάρτησή της σήμερα στο Twitter ανέφερε ότι αναχωρεί από τις Βρυξέλλες για να επιστρέψει στο Ελσίνκι.

«Σε ηλικία 34 ετών θα είναι η πιο νέα πρωθυπουργός», επισήμανε η Τζοχάνα Βουορέλμα, πολιτική επιστήμονας στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι. Όπως εκτίμησε, το Κόμμα του Κέντρου «θα ικανοποιηθεί αν ο πρωθυπουργός παραιτηθεί και μπορέσουμε να συνεχίσουμε με το ίδιο κυβερνητικό πρόγραμμα και συνασπισμό».




Πηγή ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54