Οι Δημοκρατικοί προχωρούν τη διαδικασία παραπομπής του Τραμπ

Μια ιστορική ανακοίνωση έκανε σήμερα η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ λέγοντας ότι προχωρά τη διαδικασία παραπομπής του προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ.

«Η δημοκρατία μας είναι αυτή που βρίσκεται σε κίνδυνο» είπε η Νάνσι Πελόζι και τόνισε: «Ο πρόεδρος δεν μας αφήνει άλλη επιλογή από το να δράσουμε».

Η Πελόζι είπε πως δίνει εξουσιοδότηση στους προέδρους των επιτροπών να συντάξουν τα άρθρα σχετικά με την παραπομπή του προέδρου, καθώς οι Δημοκρατικοί πιέζουν για μια ψηφοφορία πιθανότατα πριν τα Χριστούγεννα.

«Οι πράξεις του προέδρου έχουν παραβιάσει σοβαρά το σύνταγμα», τόνισε η πρόεδρος της Βουλής και πρόσθεσε πως «έχει κάνει κατάχρηση εξουσίας, υποβαθμίζοντας την εθνική ασφάλεια και θέτοντας σε κίνδυνο την ακεραιότητα των εκλογών μας».

Ο πρόεδρος Τραμπ διέπραξε ενέργειες που δικαιολογούν την παραπομπή του με το αίτημα της καθαίρεσης, σύμφωνα με τρεις από τους τέσσερις συνταγματολόγους που κατέθεσαν στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ουκρανικό σκάνδαλο. Ο τέταρτος, που κλήθηκε από τους Ρεπουμπλικάνους, υποστήριξε ότι αν και ο Αμερικανός πρόεδρος «έδρασε λανθασμένα», δεν υπάρχουν επαρκείς «αποδείξεις».

«Δεν κάνουν τίποτα. Οι ριζοσπαστικοί αριστεροί Δημοκρατικοί μόλις ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να αναζητήσουν πώς να με παραπέμψουν για το τίποτα. Ήδη εγκατέλειψαν τις γελοίες κατηγορίες του Μιούλερ, οπότε τώρα ασχολούνται με δύο απολύτως κατάλληλες (τέλειες) τηλεφωνικές κλήσεις με τον Ουκρανό πρόεδρο…» ήταν η πρώτη αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε πως αυτό σημαίνει ότι αυτή η σπάνια πράξη παραπομπής «θα χρησιμοποιείται ως διαδικασία ρουτίνας για επιθέσεις σε μελλοντικούς προέδρους».

«Δεν είναι αυτό που είχαν κατά νου οι ιδρυτές του κράτους. Το καλό είναι ότι οι Ρεπουμπλικανοί δεν υπήρξαν ποτέ πιο ενωμένοι. Θα νικήσουμε», κατάληξε.





Πριν από την ανακοίνωση της Πελόζι τόνιζε πως «αν είναι να με παραπέμψετε κάντε το γρήγορα». Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης, μέσω Twitter, πως θέλει μια «δίκαιη δίκη» στη Γερουσία και ότι οι Δημοκρατικοί «έχουν τρελαθεί».

Η Πελόζι δήλωσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι «δειλός» και «σκληρός», διότι δεν αντιμετωπίζει το θέμα της ένοπλης βίας, δεν προστατεύει τους μετανάστες Dreamers και δεν αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή, όμως αυτά τα θέματα επαφίονται στους ψηφοφόρους για να αποφασίσουν στις εκλογές του επόμενου χρόνου.

Η πρόεδρος της Βουλής απαντώντας σε ερώτημα εάν οι Δημοκρατικοί θέλουν να παραπέμψουν τον Τραμπ, επειδή τον μισούν, αρνήθηκε κατηγορηματικά, σημειώνοντας ότι οι βουλευτές κάνουν το συνταγματικό καθήκον τους για να αποτρέψουν την κατάχρηση των προεδρικών εξουσιών.

Μόλις η επιτροπή Δικαστικών Υποθέσεων της Βουλής συντάξει τα άρθρα για την παραπομπή, αυτά θα υποβληθούν σε ψηφοφορία στην Ολομέλεια και θα εγκριθούν με απλή πλειοψηφία.

Μέχρι τώρα κανένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έχει καθαιρεθεί με αυτή τη διαδικασία.

Ο Ρόμπερτ Νίξον παραιτήθηκε το 1974 αφότου η Βουλή ξεκίνησε τη διαδικασία για το σκάνδαλο Γουότεργκέιτ.

Άλλοι δύο πρόεδροι είχαν παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων αλλά τελικά επέζησαν της αντίστοιχης ψηφοφορίας στη Γερουσία.

Το 1998 η Βουλή υπό τον έλεγχο των Ρεπουμπλικανών πέρασε άρθρα κατά του Δημοκρατικού Μπιλ Κλίντον, κατηγορώντας τον για τη σεξουαλική σχέση που είχε με συνεργάτιδά του στον Λευκό Οίκο. Τελικά, αθωώθηκε από τη Γερουσία τον επόμενο χρόνο.

Ο άλλος πρόεδρος που είχε παραπεμφθεί από τη Βουλή αλλά τελικά παρέμεινε στο αξίωμα λόγω της ψήφου της Γερουσίας ήταν ο Άντριου Τζόνσον το 1868, τρία χρόνια μετά τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο.






Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters




ΠΗΓΗ ΕΦ.ΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54