ΕΕ: Οι πρόεδροι Κομισιόν και ΕΕ υπέγραψαν τη συμφωνία για το Brexit

Οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν σήμερα τη συμφωνία για το Brexit την οποία έχει εγκρίνει το Λονδίνο και τώρα αναμένεται η επικύρωσή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

"Μαζί με τον Σαρλ Μισέλ υπογράψαμε τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (από την ΕΕ) ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο", επεσήμανε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε μήνυμά της στο Twitter.

Απομένει η επικύρωση του κειμένου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να εισέλθει η Βρετανία στη μεταβατική περίοδο, πριν την οριστική αποχώρηση από την Ε.Ε., καθώς οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν σήμερα Παρασκευή τη συμφωνία για το Brexit, την οποία έχει εγκρίνει το Λονδίνο.

Αφού εγκρίθηκε επισήμως από την φον ντερ Λάιεν και τον Μισέλ, το κείμενο της συμφωνίας θα υποβληθεί τώρα προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου. Στη συνέχεια, την ερχόμενη Πέμπτη, οι διπλωμάτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εγκρίνουν γραπτώς τη συμφωνία, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο τη συντεταγμένη αποχώρηση της Βρετανίας από το μπλοκ, στις 31 Ιανουαρίου.

«Αναπόφευκτα τα πράγματα θα αλλάξουν, όμως η φιλία μας θα παραμείνει. Ξεκινάμε ένα νέο κεφάλαιο ως εταίροι και σύμμαχοι», υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ με tweet στον επίσημο λογαριασμό του. Και πρόσθεσε, στα γαλλικά: «Προσβλέπω να γράψουμε αυτή τη νέα σελίδα μαζί». 

Παρών στις σημερινές υπογραφές ήταν και ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ.

Η συμφωνία αναμένεται να σταλεί στο Λονδίνο προκειμένου να υπογραφεί από τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, με τη βασίλισσα Ελισάβετ να έχει εγκρίνει το κείμενο από την προηγούμενη Πέμπτη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι το τελευταίο που θα την εγκρίνει. Τα μέλη της επιτροπής Συνταγματικών Υποθέσεων πρότειναν το βράδυ της Πέμπτης, την έγκριση του κειμένου με μεγάλη πλειοψηφία 23 ψήφων υπέρ, έναντι 3 κατά.

Ο ευρωβουλευτής των Εργατικών Ρίτσαρντ Κόρμπετ, ένας από τους τρεις που ψήφισαν κατά, κατήγγειλε ένα «Brexit το οποίο δεν αποτελεί πλέον βούληση του βρετανικού λαού» και εξήγησε ότι θα ψηφίσει κατά του κειμένου συμφωνίας, στις 29 Ιανουαρίου.

Η συμφωνία του Brexit καθορίζει τους όρους της διευθέτησης του βρετανικού διαζυγίου με την Ε.Ε., τα δικαιώματα των υπηκόων της Ε.Ε. που διαμένουν στη Βρετανία, αλλά και των Βρετανών που μένουν στην Ευρώπη, καθώς επίσης και τις ρυθμίσεις για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η επικύρωσή της είναι τυπική υπόθεση.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει την πιο κρίσιμη μετάβασή του, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη 1.00 π.μ. (ώρα Ελλάδας), στις 31 Ιανουαρίου, τρία και πλεόν χρόνια μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου του 2016.

Από την 1η Φεβρουαρίου, η Βρετανία θα εισέλθει σε μία μεταβατική περίοδο 11 μηνών, κατά την οποία θα συνεχίσει να τηρεί τους κανόνες της Ε.Ε., αλλά χωρίς εκπροσώπηση στα θεσμικά όργανα του μπλοκ.

Η μεταβατική περίοδος θα τερματιστεί την 1η Ιανουαρίου 2021, οπότε οι δύο πλευρές ελπίζουν ότι θα έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική τους σχέση στον τομέα της οικονομίας και της ασφάλειας, στην καρδιά της οποίας η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον πιστεύει ότι θα έχει επιτευχθεί μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.





ΠΗΓΉ ΑΠΕ, ΕΦΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54