Ξεπέρασαν τους 1.500 οι νεκροί του κορονοϊού

Ακόμα 143 άνθρωποι κατέληξαν χθες λόγω της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας την οποία έχει προκαλέσει ο COVID-19 αυξάνοντας το σύνολο των νεκρών στην ηπειρωτική Κίνα σε 1.523, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των νέων θανάτων καταγράφηκε στην επαρχία Χουμπέι, εστία της επιδημίας στο κεντρικό τμήμα της χώρας. Σε όλη την επικράτεια της χώρας, εντοπίστηκαν 2.641 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του με αποτέλεσμα το σύνολο των ανθρώπων που μολύνθηκαν να έχει φτάσει τους 66.492.

Νωρίτερα οι αρχές του Πεκίνο ανακοίνωσαν ότι οι πολίτες που επιστρέφουν σε αυτό πρέπει να τεθούν από μόνοι τους σε καραντίνα για 14 ημέρες προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού και ότι μάλιστα όσοι αρνηθούν να απομονωθούν ή να εφαρμόσουν τους επίσημους κανονισμούς για τον περιορισμό του ιού θα τιμωρούνται. 

Εκτός της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 600 κρούσματα μόλυνσης σε τριάντα χώρες και περιοχές, συμπεριλαμβανομένης, για πρώτη φορά, της αφρικανικής ηπείρου, καθώς το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε χθες ότι κατέγραψε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα.

Επαναπατρισμοί στις ΗΠΑ από το Diamond Princess 

Στο μεταξύ στις ΗΠΑ το υπουργείο Εξωτερικών σχεδιάζει την κατεπείγουσα απομάκρυνση και τον επαναπατρισμό Αμερικανών πολιτών και μελών των οικογενειών τους που επιβαίνουν στο Diamond Princess, το κρουαζιερόπλοιο που βρίσκεται σε καραντίνα στα νερά της Ιαπωνίας και έχει συγκεντρωμένα τα περισσότερα κρούσματα εκτός ηπειρωτικής Κίνας, λίγο έξω από το λιμάνι στη Γιοκοχάμα.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, θα προσφερθούν σε περίπου 380 ανθρώπους θέσεις στις πτήσεις για τον επαναπατρισμό Αμερικανών από την Ιαπωνία. Οι άνθρωποι που εξακριβώνεται με εργαστηριακές εξετάσεις πως μολύνθηκαν αποβιβάζονται από το κρουαζιερόπλοιο και διακομίζονται σε νοσοκομεία.

Το Diamond Princess, που ανήκει στην αμερικανική εταιρεία Carnival Corp, βρίσκεται σε καραντίνα από την 3η Φεβρουαρίου, όταν έφτασε στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με 3.700 επιβαίνοντες, επιβάτες και πλήρωμα. Οι 218 εξ αυτών έχει εξακριβωθεί πως μολύνθηκαν από τον COVID-19.

Το πλοίο αποφασίστηκε να τεθεί σε καραντίνα διότι επιβάτης που κατέβηκε στο Χονγκ Κονγκ πριν το σκάφος χαράξει πορεία για την Ιαπωνία διαγνώστηκε ότι είχε προσβληθεί από τον  κορονοϊό.

Στο μεταξύ οι αρχές του Βιετνάμ απαγόρευσαν σε δύο κρουαζιερόπλοια να ελλιμενιστούν, καθώς εξέφρασαν φόβους ότι μεταξύ των επιβατών τους μπορεί να υπήρχαν και άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.

Ιάπωνας προσβλήθηκε αφού επισκέφθηκε τη Χαβάη

Παράλληλα, οι υγειονομικές αρχές της Χαβάης ξεκίνησαν έρευνα αναζητώντας οποιοδήποτε πιθανόν είχε στενή επαφή με τον Ιάπωνα τουρίστα που ασθένησε στο νησί Ουάχου και βρέθηκε θετικός στον ιό λίγο καιρό αφού επέστρεψε στην πατρίδα του.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Χονολουλού υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των κρατικών υπηρεσιών υγείας δήλωσαν πως ο άνδρας εκτιμάται ότι είχε μολυνθεί στην Ιαπωνία πριν ξεκινήσει το ταξίδι του, ή ενώ μετέβαινε στη Χαβάη.

Ο ασθενής και η σύζυγός του επισκέφθηκαν το νησί του Μάουι από την 28η Ιανουαρίου έως την 3η Φεβρουαρίου και στη συνέχεια ταξίδεψαν στο Ουάχου, όπου έμειναν έως την 7η Φεβρουαρίου οπότε και πέταξαν για την πατρίδα τους, στην επαρχία Αϊτσί στην κεντρική Ιαπωνία, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Συνεχίζει να υπάρχει, πάντως, ασάφεια για το ακριβές δρομολόγιο του ταξιδιού του Ιάπωνα, δήλωσε ο Δρ. Άντερσον, προσθέτοντας ότι ο άνδρας ζήτησε ιατρική βοήθεια μόνο αφού επέστρεψε στην Ιαπωνία.

«Πράγματι πιστεύουμε ότι αυτό είναι μια σοβαρή ανησυχία και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το σενάριο αυτό είναι ακριβώς για το οποίο προετοιμαζόμαστε και είμαστε έτοιμοι για αυτό», δήλωσε ο κυβερνήτης.

Νέο κρούσμα και στην Ταϊλάνδη

Την ίδια ώρα, η Ταϊλάνδη κατέγραψε ένα νέο κρούσμα του κορονοϊού αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό στη χώρα σε 34 από τον Ιανουάριο, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για μια 35χρονη, μέλος του υγειονομικού προσωπικού, που μολύνθηκε αφού ήρθε σε επαφή σε ασθενή, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Ελέγχου Λοιμώξεων σε συνέντευξη Τύπου. Δεκατέσσερις άνθρωποι έχουν αναρρώσει και έχουν επιστρέψει στο σπίτι τους.



πηγή ΕΦΣΥΝ

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54