Φονικός σεισμός 5,7 Ρίχτερ στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν

Οκτώ νεκροί και είκοσι πέντε τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός του σεισμού των 5,7 βαθμών, που έπληξε στις 09:23 (07:53 ώρα Ελλάδας) περιοχή στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράν.

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, δήλωσε πως πέντε από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο και πως υπάρχουν παγιδευμένοι στα συντρίμμια κτιρίων που έχουν καταρρεύσει.

Συνεργεία εστάλησαν στην πόλη Βαν με τον κυβερνήτη της επαρχίας, που συνορεύει με το Ιράν, να κάνει λόγο για «ζημιές σε κατοικημένες ζώνες». «Στείλαμε ομάδες διάσωσης» δήλωσε νωρίτερα ο Ιρανός αξιωματούχος αναφέροντας ότι η περιοχή που επλήγη κοντά στην ιρανική επαρχία του Δυτικού Αζερμπαϊτζάν δεν είναι κατοικημένη.

Η δόνηση είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), ενώ το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TRT World μετέδωσε πως έγινε αισθητός σε 43 χωριά.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Εθνικής Υπηρεσίας Διασώσεων, Μοζταμπά Χαλεντί, προκλήθηκαν ζημιές σε άγνωστο αριθμό κατοικιών σε τέσσερα χωριά κοντά στο επίκεντρο.

Ο σημερινός σεισμός καταγράφεται μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου στη γειτονική χώρα την 27η Ιανουαρίου, όταν 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Δήλωση Λέκκα

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) σχολίασε ότι το ρήγμα του σεισμού του περασμένου μήνα κινήθηκε τελικά ανατολικά και βόρεια και όχι δυτικά όπως φοβόμασταν.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο ο καθηγητής εξήγησε πως η περιοχή της σημερινής δόνησης είναι πολύ υποβαθμισμένη με κακά κτίρια και γι' αυτό υπήρξαν σοβαρές συνέπειες.

Επίσης, ανέφερε ότι η εκτίμηση των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στην Κωνσταντινούπολη παραμένει πάντα σε ισχύ και όσο ο σεισμός αυτός αργεί να εκδηλωθεί τόσο αυξάνονται οι ανησυχίες για το μέγεθος του.

Τέλος, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε τη συμπαράστασή του στην Τουρκία και το Ιράν, που δοκιμάζονται από τον καταστροφικό σεισμό. «Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Οι σκέψεις μας είναι σε όλους τους πληγέντες και στις ομάδες διάσωσης» σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ ΕΦ.ΣΥΝ ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters και Γαλλικό Πρακτορείο

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54