«Μαύρη μέρα» για την ελευθερία του Τύπου στην Πολωνία

Τον μεγάλο όμιλο μέσων ενημέρωσης Polska Press ανακοίνωσε ότι αγοράζει η κρατική εταιρεία πετρελαίου PKN Orlen, που κάνει έτσι το ντεμπούτο της στην αγορά του Τύπου και θέτει υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης δεκάδες εφημερίδες και ιστοσελίδες με αναγνώστες και χρήστες που φτάνουν τα 17,4 εκατομμύρια σε μια χώρα 38 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι επικριτές της κυβέρνησης έκαναν λόγο για «μαύρη ημέρα» για την ελευθερία του Τύπου από μια κυβέρνηση την οποία κατηγορούν ότι υπονομεύει εδώ και μια πενταετία λίγο-λίγο την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Οκτώβριο, περιορίζει κι άλλο το δικαίωμα στις αμβλώσεις.

Δεν υπήρξε κάποιο σχόλιο από την κυβέρνηση, αλλά η κίνηση συνάδει με τις προσπάθειες του ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη, Γιαροσλάβ Καζίνσκι, να μειώσει την ξένη ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης στη χώρα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Orlen στην οποία ανήκουν τα κρατικά διυλιστήρια και αλυσίδα πρατηρίων βενζίνης, Ντάνιελ Ομπατζτεκ ανακοίνωσε την αγορά του ομίλου Polska Press από τους Γερμανούς ιδιοκτήτες του, τον όμιλο Verlagsgruppe Passau. Ο Ομπατζτεκ, που έχει διοριστεί επικεφαλής της Orlen από την κυβέρνηση, δήλωσε ότι η εταιρεία έχει αρχίσει να επεκτείνει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες.  

Οσο για το κυβερνών κόμμα, χειροκροτεί και επιδοκιμάζει. Είναι πολύ θετική εξέλιξη που ο όμιλος των media βρίσκεται σε πολωνέζικα χέρια, είπε ο βουλευτής Γιαν Μοσίνσκι, υποστηρίζοντας ότι οι ειδήσεις που δημοσίευαν οι Γερμανοί ιδιοκτήτες υπέβαλαν τους αναγνώστες, στις μικρές πόλεις της χώρας, «σε μια αφήγηση που πολλές φορές ήταν ακατάλληλη. Είναι καλό που τώρα θα μπορούμε να παρέχουμε πληροφόρηση για την Πολωνία και να εξηγούμε την κατεύθυνση των δραστηριοτήτων της κυβέρνησης και αυτής και όποιας άλλης ακολουθήσει».

Κι αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται οι επικριτές αυτής της κυβέρνησης και του κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη: ότι ελέγχοντας και τα media και την δικαιοσύνη, δεν πρόκειται... να ακολουθήσει άλλη κυβέρνηση. Θεωρούν ότι πρόκειται για μεγάλο πλήγμα στην ελευθερία του Τύπου από ένα κόμμα που ήδη έχει «μεταμορφώσει» την κρατική τηλεόραση, το ραδιόφωνο και όλα τα λοιπά κρατικά μέσα ενημέρωσης σε φερέφωνα που επαινούν την κυβέρνηση και δυσφημούν τους αντιπάλους της.

Μέχρι τώρα τα ιδιωτικά ΜΜΕ στην Πολωνία είχαν μια δυναμική παρουσία και ο φόβος είναι ότι η εξαγορά του ομίλου Polska Press θα οδηγήσει το τοπίο της ενημέρωσης πιο κοντά σε ένα τύπου-Ουγγαρίας, όπου ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν έχει σχεδόν απόλυτο έλεγχο στα μέσα ενημέρωσης, αφού τα ιδιωτικά ΜΜΕ είτε έχουν κλείσει είτε βρίσκονται πλέον υπό τον έλεγχο «φίλων» του Ούγγρου πρωθυπουργού. 

Ο όμιλος Polska Press, ως επί το πλείστον αντλεί αναγνωστικό κοινό από τις επαρχίες της χώρας, κυρίως συντηρητικούς πολίτες, που παραδοσιακά στηρίζουν πολιτικές σαν κι αυτές που ακολουθεί το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη και που θα είναι πιθανότατα αυτοί οι ψηφοφόροι που θα γείρουν την πλάστιγγα στις επόμενες εκλογές. Η εξαγορά αφορά σχεδόν 20 καθημερινές επαρχιακές εφημερίδες και 120 εβδομαδιαία περιοδικά, καθώς και πολλές ιστοσελίδες. 

efsyn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14/06/2013 - 23:54