Νότια Αφρική: Δεν σταματούν να βρίσκουν απανθρακωμένους στο κτήριο που πήρε φωτιά στο Γιοχάνεσμπουργκ

Δεν σταματά να ανεβαίνει ο αριθμός των νεκρών από τη φωτιά σε πολυκατοικία στο Γιοχάνεσμπουργκ, την πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής.

Σύμφωνα με την υπηρεσία διάσωσης του Γιοχάνεσμπουργκ οι νεκροί έχουν φτάσει τους 73, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 7 παιδιά, με τις υπηρεσίες της πρωτεύουσας της Νότιας Αφρικής να συνεχίζουν τις έρευνες. 

«Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχουν 73 νεκροί και 52 τραυματίες οι οποίοι έχουν διακομιστεί σε διάφορα νοσοκομεία», δήλωσε ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας διάσωσης του Γιοχάνεσμπουργκ Ρόμπερτ Μουλάουτζι, λέγοντας ότι ένα από τα παιδιά που έχασε τη ζωή του ήταν κάτω των 2 ετών.

Η φωτιά ξέσπασε στη διάρκεια της νύκτας της Τετάρτης προς Πέμπτη και έχει ήδη κατασβεστεί από την πυροσβεστική. Οι έρευνες για τον εντοπισμό και άλλων θυμάτων συνεχίζονται στο κτίριο.

«Προχωράμε όροφο όροφο», εξήγησε ο Μουλάουτζι, ο οποίος εκτίμησε ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να αυξηθεί.

Γέμισε πτώματα ο δρόμος

Οι διασώστες βγάζουν από το καμένο κτήριο απανθρακωμένα πτώματα και τα τοποθετούν στον δρόμο καλυμμένα με σεντόνια ή κουβέρτες.

Προς το παρόν δεν είναι γνωστά τα αίτια της πυρκαγιάς, όμως ο Εμγκσίνι Τσουάκου, μέλος των δημοτικών αρχών αρμόδιος για τη δημόσια ασφάλεια, εκτίμησε ότι ενδέχεται να ξεκίνησε από ένα αναμμένο κερί.

«Είναι μια θλιβερή ημέρα για την πόλη του Γιοχάνεσμπουργκ. Στη διάρκεια περισσότερων από 20 ετών υπηρεσίας δεν έχω ξαναδεί κάτι παρόμοιο», τόνισε ο Μουλάουτζι.

«Πολλοί άνθρωποι» ενδέχεται να παγιδεύτηκαν στο εσωτερικό του κτιρίου όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, εκτίμησε ο ίδιος.

«Στο εσωτερικό του κτιρίου υπήρχε μία πόρτα ασφαλείας που ήταν κλειστή», σχολίασε ο Τσουάκου. «Πολλά από τα απανθρακωμένα πτώματα βρέθηκαν πίσω από αυτή την πόρτα».

Το κτίριο βρίσκεται σε υποβαθμισμένη περιοχή στην πρώην επιχειρηματική συνοικία του Γιοχάνεσμπουργκ, με κάποιους από τους ενοίκους να διαμένουν σε αυτό παράτυπα, σύμφωνα με τον Μουλάουτζι.

Η κατάληψη εγκαταλελειμμένων κτιρίων στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ είναι συχνό φαινόμενο, με πολλά από αυτά να ελέγχονται από εγκληματικές οργανώσεις οι οποίες παίρνουν ενοίκιο από όσους διαμένουν σε αυτά.

Τον Ιούνιο δύο παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών που βρίσκονταν κλεισμένα σε ένα διαμέρισμα πέθαναν όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην ίδια πόλη.