Washington Post: Το Ισραήλ χρησιμοποίησε αμερικανικής προέλευσης πυρομαχικά με λευκό φώσφορο στα σύνορα με τον Λίβανο

Μια σοβαρή αποκάλυψη κάνει η Washington Post για χρήση λευκού φωσφόρουαμερικανικής κατασκευής σε κατοικημένη περιοχή στον Λίβανο, από ισραηλινές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ φαίνεται πως χρησιμοποίησε τα απαγορευμένα πυρομαχικά σε μια επίθεση τον Οκτώβριο στο νότιο Λίβανο, η οποία τραυμάτισε τουλάχιστον εννέα αμάχους.

Ένας δημοσιογράφος που εργάζεται για την WP βρήκε υπολείμματα τριών βλημάτων πυροβολικού 155 χιλιοστών που εκτοξεύτηκαν στην Ντέιρα, κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ, τα οποία διέλυσαν τουλάχιστον τέσσερα σπίτια, όπως δήλωσαν οι κάτοικοι. Τα βλήματα, τα οποία εκτοξεύουν σφήνες με λευκό φώσφορο που καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες, παράγουν έντονο καπνό που καλύπτει τις κινήσεις των στρατιωτών.

Ο λευκός φώσφορος μπορεί να κολλήσει στο δέρμα, προκαλώντας θανατηφόρα εγκαύματα και αναπνευστικές βλάβες, και η χρήση τους κοντά σε μη στρατιωτικές περιοχές απαγορεύεται βάσει του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Από τους εννέα τραυματίες της επίθεσης του Ισραήλ στη Ντέιρα, τουλάχιστον τρεις νοσηλεύτηκαν σε νοσοκομείο, ο ένας για αρκετές μέρες.

Οι κωδικοί παραγωγής παρτίδων που βρέθηκαν στα βλήματα ταιριάζουν με την ονοματολογία που χρησιμοποιεί ο αμερικανικός στρατός για την κατηγοριοποίηση των πυρομαχικών εγχώριας παραγωγής, οι οποίοι δείχνουν ότι κατασκευάστηκαν από αποθήκες πυρομαχικών στη Λουιζιάνα και το Αρκάνσας το 1989 και το 1992.

Το ανοιχτό πράσινο χρώμα και άλλες σημάνσεις -όπως η ένδειξη "WP" τυπωμένη σε ένα από τα υπολείμματα- συνάδουν με σφαίρες λευκού φωσφόρου, σύμφωνα με εμπειρογνώμονες όπλων.

Τα βλήματα καπνού M825, που εκτοξεύονται από οβιδοβόλα των 155 χιλιοστών, έχουν νόμιμη χρήση στο πεδίο της μάχης, ωστόσο, δεν προορίζονται για επίθεση.

Τα όπλα αυτά αποτελούν μέρος των στρατιωτικών όπλων των ΗΠΑ που εισρέουν στο Ισραήλ κάθε χρόνο, αξίας δισεκατομμυρίων, τα οποία έχουν τροφοδοτήσει τον πόλεμο του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 17.700 άνθρωποι, πολλοί από αυτούς άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση «ανησυχεί» για τη χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου και ότι θα «κάνει ερωτήσεις για να προσπαθήσει να μάθει περισσότερα».

«Μαύρη νύχτα» για τους πολίτες της Ντέιρα 

Οι εντάσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και της Χεζμπολάχ, της πολιτοφυλακής που υποστηρίζεται από το Ιράν, έχουν μετατραπεί σε σχεδόν καθημερινές ανταλλαγές πυρών από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς εξαπέλυσε πολύνεκρη επίθεση στο ισραηλινό έδαφος.

Η Ντέιρα, μια πόλη 2.000 κατοίκων, έχει γίνει επίκεντρο των μαχών. Βρίσκεται ακριβώς απέναντι από έναν ισραηλινό πύργο ραντάρ, έχει χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ.

Τουλάχιστον 94 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων από τότε που κλιμακώθηκε η ένταση, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα στις 5 Δεκεμβρίου το υπουργείο Υγείας - 82 ήταν μαχητές, σύμφωνα με τη Χεζμπολάχ. Επιπλέον, τουλάχιστον 11 Ισραηλινοί έχουν σκοτωθεί, οι περισσότεροι από αυτούς στρατιώτες.

Οι φωτογραφίες και τα βίντεο που έχουν επαληθευτεί από τη Διεθνή Αμνηστία και εξετάστηκαν από την The Post δείχνουν τις χαρακτηριστικές κορδέλες καπνού λευκού φωσφόρου να πέφτουν πάνω από την Ντέιρα στις 16 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν να βομβαρδίζουν την πόλη με πυρομαχικά λευκού φωσφόρου για ώρες, δήλωσαν οι κάτοικοι, σημειώνοντας πως ήταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους μέχρι το επόμενο πρωί. Οι ντόπιοι αναφέρονται πλέον στην επίθεση ως «μαύρη νύχτα».

Οι περισσότεροι εγκατέλειψαν την πόλη όταν σταμάτησαν οι βομβαρδισμοί, επέστρεψαν κατά τη διάρκεια μιας εβδομαδιαίας παύσης των μαχών και έφυγαν ξανά όταν αυτές συνεχίστηκαν.

Ο Uday Abu Sari, ένας 29χρονος αγρότης, δήλωσε πως παγιδεύτηκε στο σπίτι του για πέντε ώρες κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών και δεν μπορούσε να αναπνεύσει λόγω του καπνού. Υπέφερε από αναπνευστικά προβλήματα για μέρες μετά την επίθεση.

«Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μας είπαν να βάλουμε κάτι που ήταν εμποτισμένο με νερό στα πρόσωπά μας. Αυτό βοήθησε λίγο. Αλλά δεν μπορούσα να δω τίποτα», είπε.

«Όλο το χωριό έγινε λευκό», τόνισε.

Ερωτήματα γιατί ο ισραηλινός στρατός έριξε τον φώσφορο τη νύχτα 

Ο λευκός φώσφορος αναφλέγεται όταν έρχεται σε επαφή με οξυγόνο και καίει σε θερμοκρασίες έως και 1.500 βαθμούς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Οι χημικές ουσίες που παραμένουν στο σώμα μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στα εσωτερικά όργανα, ορισμένες φορές και θανατηφόρες, σύμφωνα με έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν είναι σαφές γιατί ο ισραηλινός στρατός έριξε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου κατά τη διάρκεια της νύχτας, καθώς ο καπνός θα είχε μικρή χρησιμότητα και δεν υπήρχαν ισραηλινά στρατεύματα στη λιβανέζικη πλευρά των συνόρων για να καλυφτούν με καπνό.

Οι κάτοικοι εικάζουν ότι ο φώσφορος είχε σκοπό να τους εκτοπίσει από το χωριό και να ανοίξει το δρόμο για μελλοντική ισραηλινή στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.

Σε ανακοίνωσή τους, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έγραψαν ότι τα βλήματα λευκού φωσφόρου που εκτοξεύει το Ισραήλ χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία προπετασμάτων καπνού και όχι για τη στοχοποίηση ή την πρόκληση πυρκαγιών. Είπε ότι η χρήση του όπλου «συμμορφώνεται και υπερβαίνει τις απαιτήσεις του διεθνούς δικαίου».

Οι ισραηλινές δυνάμεις διαθέτουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις, όπως τα βλήματα πυροβολικού M150, τα οποία παράγουν καπνό ελέγχου χωρίς τη χρήση λευκού φωσφόρου, επισήμαναν.

Επαληθεύτηκε πως ήταν αμερικανικά τα βλήματα

Σημειώνεται πως η αμερικανική προέλευση των βλημάτων επαληθεύτηκε από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Διεθνή Αμνηστία. Οι ίδιοι κωδικοί κατασκευής εμφανίζονται επίσης στα βλήματα λευκού φωσφόρου που είναι παρατεταγμένα δίπλα σε ισραηλινό πυροβολικό κοντά στην πόλη Σντερότ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, σε μια φωτογραφία της 9ης Οκτωβρίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν την υποχρέωση να παρακολουθούν τη συμπεριφορά των εταίρων και των συμμάχων τους που λαμβάνουν τη βοήθειά τους, προκειμένου να συμμορφώνονται με το αμερικανικό δίκαιο, δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες του ανθρωπιστικού δικαίου.

Η χρήση καπνού λευκού φωσφόρου επιτρέπεται εάν χρησιμοποιείται για νόμιμες στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά όπως και άλλα όπλα, η κατάχρησή του μπορεί να παραβιάσει τους νόμους περί ένοπλων συγκρούσεων. Ομάδες δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι η χρήση του θα πρέπει να περιορίζεται γύρω από αμάχους, επειδή η φωτιά και ο καπνός μπορεί να εξαπλωθεί σε κατοικημένες περιοχές.

«Το γεγονός ότι ο λευκός φώσφορος που παράγεται στις ΗΠΑ χρησιμοποιείται από το Ισραήλ στο νότιο Λίβανο θα πρέπει να ανησυχεί ιδιαίτερα τους Αμερικανούς αξιωματούχους», ανέφερε σε ηλεκτρονικό μήνυμα η Τιράνα Χασάν, εκτελεστική διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. «Το Κογκρέσο θα πρέπει να λάβει αρκετά σοβαρά υπόψη του τις αναφορές για τη χρήση λευκού φωσφόρου από το Ισραήλ, ώστε να επανεξετάσει τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς το Ισραήλ».

«Κάθε φορά που παρέχουμε είδη όπως ο λευκός φώσφορος σε έναν άλλο στρατό, είναι με την πλήρη προσδοκία ότι θα χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με... νόμιμους σκοπούς και σύμφωνα με το δίκαιο των ένοπλων συγκρούσεων», σημείωσε ο Τζον Κόρμπι.

ΗΠΑ: Δεν στείλαμε λευκό φώσφορο στο Ισραήλ μετά τις 7 Οκτωβρίου

Δεν είναι σαφές πότε οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τα πυρομαχικά αυτά στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται πως δεν έχουν δώσει πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στο Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, υποστράτηγος Πατ Ράιντερ, σε δημοσιογράφους

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το υπουργείο δεν μπορεί ακόμη να επαληθεύσει ότι τα όπλα προέρχονται από αμερικανικά αποθέματα.

Ο λευκός φώσφορος έπεσε πάντως σε πολλά σπίτια και προκάλεσε φωτιές, αποτεφρώνοντας έπιπλα και καίγοντας μέταλλα.

Υπολείμματα της κολλώδους, μαύρης χημικής ουσίας γέμισαν το έδαφος 40 ημέρες μετά την επίθεση και αναφλέγονταν όταν οι κάτοικοι τα πατούσαν.