Ισραήλ – Χαμάς: Δεκάδες νέοι νεκροί στη Γάζα μετά από ισραηλινές επιθέσεις σε «ασφαλείς» τοποθεσίες

Η Λωρίδα της Γάζας «απλούστατα έχει γίνει ακατάλληλη για να κατοικεί κανείς», όπως τόνισε ο Μάρτιν Γκρίφιθς του ΟΗΕ, ενώ το Ισραήλ συνεχίζει να βομβαρδίζει τις περιοχές που έχει χαρακτηρίσει «ασφαλείς».

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν τις επιδρομές στη Δυτική Όχθη, με καταστροφές υποδομών και συλλήψεις Παλαιστινίων.

Οι φόβοι για επέκταση του πολέμου στον Λίβανο έχουν μεγαλώσει μετά και τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι, με τη Βηρυτό να κάνει επίσημη καταγγελία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατηγορώντας το Ισραήλ.

Η Χεζμπολάχ πραγματοποίησε σήμερα μπαράζ ρίψεων ρουκετών ως μια πρώτη αντίδραση μετά τη δολοφονία.

Ο Άντονι Μπλίνκεν βρίσκεται στην Τουρκία, ενώ το απόγευμα θα επισκεφθεί τα Χανιά για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Δείτε live

Όλες οι εξελίξεις στο in

11:13 Νέο «περιστατικό ασφάλειας» στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ

Η υπηρεσία Ambrey που ασχολείται με τη διαχείριση θαλάσσιων κινδύνων ανακοίνωσε ότι έχει λάβει νέες αναφορές για «περιστατικό που σχετίζεται με την ασφάλεια» στο στενό Μπαμπ αλ-Μαντέμπ.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

 

11:07 Κλιμακώνουν τις επιχειρήσεις τους στην αζ-Ζαουάιντα οι IDF

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera στη Ράφα, Χάνι Μαχμούντ, οι ισραηλινές δυνάμεις κλιμακώνουν τη στρατιωτική δράση τους και τα αεροπορικά χτυπήματα στην αζ-Ζαουάιντα έτσι ώστε να «καθαρίσουν» τον δρόμο για τις IDF για να εισβάλουν στην καρδιά της κεντρικής Γάζας.

Η αζ-Ζαουάιντα είναι μια στρατηγική τοποθεσία διότι από εκεί είναι εύκολο να φτάσει κανείς σε όλες τις εισόδους των προσφυγικών καταυλισμών της κεντρικής Γάζας, εξηγεί ο Μαχμούντ.

Υπάρχουν αναφορές για επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πετούν χαμηλά και στοχεύουν ανθρώπους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη φρίκη των βομβαρδισμών.

Τραυματισμοί και θάνατοι από αυτές τις επιθέσεις έχουν δηλωθεί στο νοσοκομείο αλ-Άκσα.

10:58 Ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν και τραυμάτισαν δύο Παλαιστίνιους στην Κατάνα

Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν στο πόδι κατά τη διάρκεια στρατιωτικής επιδρομής στην πόλη Κατάνα, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σύμφωνα με δημοσίευμα του παλαιστινιακού πρακτορείου ειδήσεων WAFA.

Πολλοί Παλαιστίνιοι άνδρες συνελήφθησαν επίσης.

Τουλάχιστον 325 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 3.800 έχουν τραυματιστεί σε σχεδόν καθημερινές επιδρομές των ισραηλινών δυνάμεων σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

10:48 Μία ημέρα μετά τις δηλώσεις Νασράλα, η «αρχική απάντηση» της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του Σάλεχ αλ Αρούρι

Το λιβανέζικο σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ ανακοίνωσε ότι εκτόξευσε σήμερα δεκάδες ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής «βάσης» στο βόρειο Ισραήλ, παρουσιάζοντας την επιχείρηση αυτή ως πρώτη απάντησή του στον φόνο του δεύτερου στην ιεραρχία της Χαμάς κοντά στη Βηρυτό.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Ο Σάλεχ αλ Αρούρι σκοτώθηκε κοντά στη Βηρυτό.

10:39 Τα ταραγμένα νερά της παγκόσμιας ναυτιλίας – Οι προκλήσεις από το Σουέζ στον Παναμά

Η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι, προκαλούν έντονη ανησυχία στους παγκόσμιους μεταφορείς ζωτικών αγαθών, ωστόσο δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μεγάλοι carriers καθώς ξεκινά το 2024.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

10:30 Το ισραηλινό πυροβολικό βομβαρδίζει τον προσφυγικό καταυλισμό Μαγκάζι

Ο προσφυγικός καταυλισμός Μαγκάζι στην κεντρική Γάζα δέχθηκε σφοδρά πυρά πυροβολικού, καθώς συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και Παλαιστίνιων μαχητών στην περιοχή.

Ο καταυλισμός Μαγκάζι έχει επανειλημμένα γίνει στόχος κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Στις 24 Δεκεμβρίου, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές εκεί, σε μια από τις φονικότερες επιθέσεις του πολέμου.

10:20 Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς: Σφοδρές μάχες ανατολικά της Χαν Γιουνίς

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς, το στρατιωτικό τμήμα της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ, ανακοίνωσε στο Telegram ότι οι μαχητές τους δίνουν σκληρές μάχες με τον ισραηλινό στρατό στην περιοχή Μα’άν στα ανατολικά της Χαν Γιουνίς.

10:12 Ισραηλινή αξιωματούχος ζητά την καταστροφή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Η Νόρα Αρμπέλ, πρώην αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ζήτησε την καταστροφή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA).

«Δεν θα είναι δυνατόν να κερδίσουμε τον πόλεμο αν δεν καταστρέψουμε την UNRWA. Και αυτή η καταστροφή πρέπει να αρχίσει αμέσως», φαίνεται να λέει σε πλάνα που μεταδόθηκαν σε ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Σε ανάρτησή της στο X, η Αρμπέλ ισχυρίζεται ότι το κλείσιμο της οργάνωσης βοήθειας είναι δικαιολογημένο επειδή υποστηρίζει την «τρομοκρατία».

Δείτε τη σχετική ανάρτηση:

 

10:02 Έκθεση του ΟΗΕ αναφέρει ότι το 85% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί στο εσωτερικό της Γάζας

Η συντριπτική πλειονότητα των Παλαιστινίων στη Γάζα έχει εκτοπιστεί εσωτερικά, με την τελευταία έκθεση του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) να ανεβάζει τον αριθμό τους στο τρομακτικό 85% στο τέλος του 2023.

  • Μεταξύ των 1,9 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων Παλαιστινίων περιλαμβάνονται πολλοί που έχουν εκτοπιστεί πολλές φορές, καθώς οι οικογένειες αναγκάζονται να μετακινούνται επανειλημμένα σε αναζήτηση ασφάλειας, η οποία δεν είναι εγγυημένη πουθενά στη Λωρίδα
  • Σχεδόν 1,4 εκατομμύριο από αυτούς τους εσωτερικά εκτοπισμένους φιλοξενούνται σε 155 εγκαταστάσεις της UNRWA και στις πέντε επαρχίες της Λωρίδας. Όλες οι εγκαταστάσεις «υπερβαίνουν κατά πολύ την προβλεπόμενη χωρητικότητά τους»
  • Το κυβερνείο της Ράφα είναι ο κύριος τόπος καταφυγής των εκτοπισμένων, με πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν στριμωχτεί σε έναν εξαιρετικά υπερπλήρη χώρο μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Χαν Γιουνίς και την Ντέιρ αλ Μπαλάχ

09:53 Ομάδα της Ερυθράς Ημισελήνου μεταφέρει τραυματία Παλαιστίνιο στην Τουλκαρέμ

Υγειονομικοί της Παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου μεταφέρουν τραυματισμένο Παλαιστίνιο στην Τουλκαρέμ για να του παρασχεθεί ιατρική περίθαλψη μετά τις ολονύχτιες επιδρομές του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη.

Δείτε βίντεο:

 

09:44 «Απόλυτη αναρχία» στη συνεδρίαση κυβέρνησης και ισραηλινού στρατού – Φωνές, διαφωνίες και «καρφιά»

Σχεδόν τρεις μήνες έπειτα από το ξέσπασμα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς, επικράτησε κλίμα μεγάλης έντασης ανάμεσα στον αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου στρατηγό Χέρζι Χαλέβι και ακροδεξιούς υπουργούς κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης της κυβέρνησης του Ισραήλ προχθές Πέμπτη, κατά δημοσιεύματα στον ισραηλινό Τύπο.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:34 Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για το μπαράζ ρίψεων ρουκετών στο βόρειο Ισραήλ

Η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για τις ρουκέτες που έπεσαν το πρωί στο βόρειο Ισραήλ ως «αρχική απάντηση» της οργάνωσης για τη δολοφονία του ηγετικού μέλους της Χαμάς, Σάλεχ αλ-Αρούρι στη Βηρυτό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Χεζμπολάχ εκτόξευσε 62 ρουκέτες.

 

09:24 Τουλάχιστον 35 οι νεκροί από τις νυχτερινές επιθέσεις του Ισραήλ στην κεντρική Γάζα

Σύμφωνα με τον Χάνι Μαχμούντ του Al Jazeera, ο οποίος μεταδίδει από τη Ράφα, η χειρότερη νυχτερινή επίθεση έγινε στη Χαν Γιουνίς, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ισοπέδωσαν σπίτια που ανήκουν σε μια οικογένεια, σκοτώνοντας 18 ανθρώπους.

Επίσης, αεροπορικά χτυπήματα και βομβαρδισμοί με πυροβολικό σημειώθηκαν στο ανατολικό τμήμα της Ντέιρ ελ-Μπαλάχ και στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.

Συνολικά 35 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ολονύκτια χτυπήματα σε αυτές τις κεντρικές περιοχές, ο μεγαλύτερος απολογισμός των τελευταίων ημερών. Περισσότεροι από 60 σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν επίσης στο νοσοκομείο Αλ-Άκσα, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στις υγειονομικές εγκαταστάσεις όπου υπάρχει συνωστισμός ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια.

Υπάρχουν άνθρωποι ξαπλωμένοι στο πάτωμα του νοσοκομείου που περιμένουν να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες, σημειώνει ο Μαχμούντ, ενώ το ιατρικό προσωπικό είναι εξαντλημένο.

09:15 Τρία αφρικανικά κράτη αρνούνται να συζητήσουν με το Ισραήλ για τον εκτοπισμό των Παλαιστινίων

Τρεις αφρικανικές χώρες, η Ρουάντα, το Τσαντ και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό αρνούνται να συζητήσουν με το Ισραήλ και να δεχτούν εκτοπισμένους Παλαιστίνιους.

Δείτε σχετική ανάρτηση της Ρουάντα:

 

09:05 Το «μενού» Μητσοτάκη – Μπλίνκεν στα Χανιά: Ανατολική Μεσόγειος, Γάζα, αμυντική συνεργασία

Σε τέσσερις άξονες αναμένεται να κινηθούν οι συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Άντονι Μπλίνκεν σήμερα στα Χανιά, όπου ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα βρεθεί για λίγες ώρες, ερχόμενος από την Άγκυρα.

Πρώτος σταθμός για τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα είναι η Σούδα και έπειτα το σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι, ενώ στην Κρήτη μεταβαίνουν επίσης ο Γιώργος Γεραπετρίτης και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

09:00 Οι IDF βομβάρδισαν ξανά στον νότιο Λίβανο

Με νέο βομβαρδισμό στον νότιο Λίβανο απάντησαν οι IDF μετά τις 40 περίπου εκτοξεύσεις βλημάτων που εντοπίστηκαν νωρίτερα.

Δείτε βίντεο:

 

Σύμφωνα με τη Haaretz, επιβλήθηκαν περιορισμοί στη μετακίνηση στις κοινότητες που βρίσκονται στο ένα μίλι από τα σύνορα Ισραήλ και Λιβάνου, μετά από εντολή του ισραηλινού στρατού.

08:53 Με απόλυση από τα Ηνωμένα Έθνη κινδυνεύει η Σάρα Ντάγκλας μετά από φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις

Η Σάρα Ντάγκλας, αναπληρώτρια επικεφαλής του γραφείου ειρήνης και ασφάλειας των Γυναικών του ΟΗΕ, κινδυνεύει να απολυθεί, καθώς είχε κάνει φιλοπαλαιστινιακές αναρτήσεις στα social media, με την έρευνα να συνεχίζεται.

Όπως αναφέρει το Al Jazeera, υπάρχει διαδικτυακό αίτημα για την απόλυσή της, με τουλάχιστον δύο γερουσιαστές των ΗΠΑ να το υποστηρίζουν.

Η έρευνα για τις αναρτήσεις της Ντάγκλας έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του 2023.

Δείτε σχετική ανάρτηση:

 

08:43 Πλημμυρισμένος ο προσφυγικός καταυλισμός της Τζαμπάλια

Ο προσφυγικός καταυλισμός Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα πλημμύρισε καθώς έπεσαν καταρρακτώδεις βροχές και οι υπηρεσίες του δήμου παραμένουν κλειστές.

Τα λύματα εισχωρούν στον καταυλισμό, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες άνθρωποι, προκαλώντας φόβους για εξάπλωση ασθενειών.

«Κοιτάξτε τα παιδιά μας, παίζουν μέσα σε λύματα», δήλωσε ένας κάτοικος του καταυλισμού στο Al Jazeera. «Τα λύματα έχουν εισχωρήσει στις αίθουσες διδασκαλίας… Η κατάσταση είναι τραγική. Θέλουμε απλώς να ζήσουμε ειρηνικά όπως όλοι οι άλλοι», πρόσθεσε.

Πηγή φωτογραφίας: Al Jazeera

08:37 Τουλάχιστον 30 εκτοξεύσεις βλημάτων προς το Ισραήλ, δεν υπάρχει εισβολή αεροσκάφους

Σύμφωνα με τη Haaretz, τουλάχιστον 30 εκτοξεύσεις βλημάτων έγιναν νωρίτερα προς το Ισραήλ με αποτέλεσμα να ηχήσουν οι προειδοποιητικές σειρήνες, ωστόσο δεν φαίνεται να υπάρχει εισβολή εχθρικού αεροσκάφους.

08:35 Άντονι Μπλίνκεν: «Επικίνδυνη αποστολή» στη Μέση Ανατολή

Μια πυριτιδαποθήκη έτοιμη να εκραγεί είναι η Μέση Ανατολή, καθώς τα σενάρια επέκτασης του πολέμου δείχνουν να είναι πιο ορατά και ρεαλιστικά από οποιαδήποτε άλλη στιγμή μετά την 7η Οκτωβρίου.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

 

08:30 Σειρήνες ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ

Σύμφωνα με τις IDF, σειρήνες αεράμυνας ακούγονται στο βόρειο Ισραήλ αφού υπάρχει πιθανότητα για εισβολή drone.

08:28 Μια σύντομη σύνοψη των τελευταίων εξελίξεων

  • Τουλάχιστον 18 είναι οι νεκροί στη Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας μετά από ισραηλινή επίθεση σε σπίτι στη συνοικία αλ-Μανάρα
  • Σφοδρές συγκρούσεις έγιναν στην κατεχόμενη πόλη Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης και στον προσφυγικό καταυλισμό Σουάτ στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, με τις ισραηλινές επιδρομές να συνεχίζονται
  • Σοβαρές πλημμύρες από νερά και λύματα στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλια στη βόρεια Γάζα «εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή», προειδοποιεί ο ΟΗΕ
  • Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς λέει ότι στη Γάζα «οι άνθρωποι γίνονται μάρτυρες καθημερινών απειλών για την ίδια τους την ύπαρξη – ενώ ο κόσμος παρακολουθεί»
  • Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο την Παρασκευή με αεροπορικές επιδρομές, πυρά αρμάτων μάχης και βομβαρδισμούς πυροβολικού

08:20 Στους 18 οι νεκροί από τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς

Τουλάχιστον 18 είναι οι νεκροί από  τη νέα ισραηλινή επίθεση στη Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποίησαν αεροπορικό χτύπημα σε σπίτι στην περιοχή αλ-Μανάρα.

08:15 Συνεχίζεται το αιματοκύλισμα στη Γάζα

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ και Δυτική Όχθη.

Διαβάστε για ό,τι προηγήθηκε εδώ