Live: Στις 26.257 οι νεκροί στη Γάζα – Φόβοι για το μέλλον της UNRWA – Επίκεντρο των μαχών η Χαν Γιουνίς

Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας αναφέρει ότι 174 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 310 τραυματίστηκαν στον θύλακα μέσα σε 24 ώρες.

Το Ισραήλ εντείνει τους βομβαρδισμούς στη Γάζα, ακόμη και όταν το Διεθνές Δικαστήριο το διέταξε να λάβει μέτρα για την αποτροπή πράξεων γενοκτονίας.

Οι επιθέσεις σε εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης συνεχίζονται στη νότια Γάζα, με το νοσοκομείο Nasser στη Χαν Γιουνίς να χάνει εντελώς την ισχύ του. Την ίδια ώρα στη Ράφα, τρία άτομα σκοτώθηκαν σε επίθεση σε κατοικία.

Τουλάχιστον 26.257 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 64.797 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου. Ο αριθμός των νεκρών στο Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ανέρχεται σε 1.139.

Δείτε live

Δείτε live όλες τις εξελίξεις στο in

13:35 Η Ερυθρά Ημισέληνος καταγγέλλει την πολιορκία και τη στοχοποίηση νοσοκομείου στη Χαν Γιουνίς

Η Ερυθρά Ημισελήνος της Παλαιστίνης (PRCS) καταδίκασε τη συνεχιζόμενη ισραηλινή πολιορκία και τη στοχοποίηση της έδρας της στο νοσοκομείο El Amal στη Χαν Γιουνίς.

Επί έξι συνεχόμενες ημέρες, οι ισραηλινές δυνάμεις βομβαρδίζουν την περιοχή του νοσοκομείου.

Αυτό «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του ιατρικού προσωπικού, των τραυματιών, των ασθενών και των περίπου 7.000 εκτοπισμένων ατόμων που αναζήτησαν καταφύγιο εκεί για να γλιτώσουν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς», δήλωσε η PRCS.

«Η απαγόρευση κυκλοφορίας και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός στην περιοχή του νοσοκομείου εμποδίζουν την κίνηση των ασθενοφόρων και των ιατρικών ομάδων έκτακτης ανάγκης τους στην πόλη, εμποδίζοντάς τους να προσεγγίσουν τους τραυματίες, να παράσχουν υπηρεσίες πρώτων βοηθειών και να τους μεταφέρουν στο νοσοκομείο για την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη».

 

13:05 20 Παλαιστίνιοι συνελήφθησαν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν τουλάχιστον 20 Παλαιστίνιους από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη τις τελευταίες 24 ώρες, συμπεριλαμβανομένων πρώην κρατουμένων.

Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 6.305 Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

12:51 Η Αίγυπτος εξετάζει την ανάκληση του πρεσβευτή της στο Ισραήλ

Τα σχόλια της νομικής ομάδας του Ισραήλ κατά την χθεσινή ακρόαση στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τα οποία η Αίγυπτος ευθύνεται για τις αποτυχίες στην παράδοση βοήθειας στη Γάζα μέσω του ελεγχόμενου από την Αίγυπτο περάσματος της Ράφα, εξόργισαν τόσο πολύ τους αξιωματούχους, ώστε το Κάιρο συζήτησε την απόσυρση του πρεσβευτή του από το Ισραήλ, αναφέρει η Wall Street Journal.

«Κορυφαίοι αξιωματούχοι των αιγυπτιακών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας συγκάλεσαν συνάντηση την ίδια ημέρα για να συζητήσουν την απόσυρση του Αιγύπτιου πρέσβη από το Τελ Αβίβ ως απάντηση στα σχόλια», αναφέρει η εφημερίδα.

Ωστόσο, μετά από μια πεντάωρη συζήτηση, αποφασίστηκε να εκδοθεί μόνο μια δήλωση με την οποία θα διαψεύδονταν οι ισχυρισμοί.

Οι σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου, του πρώτου αραβικού έθνους που συμφώνησε με το Ισραήλ, έχουν γίνει τεταμένες λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στη Γάζα, ενώ οι Αιγύπτιοι φοβούνται ότι το Ισραήλ σχεδιάζει να ωθήσει εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους στο Σινά.

12:38  Το Ισραήλ επιθυμεί η UNRWA να μην διαδραματίζει πλέον κανένα ρόλο στη Γάζα

Το Ισραήλ επιθυμεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (Unrwa) να μην διαδραματίζει πλέον κανέναν ρόλο στη Γάζα, ύστερα από τις κατηγορίες ότι εργαζόμενοί της είχαν ανάμιξη στην επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της διπλωματίας του.

Η κυβέρνηση θέλει να «διασφαλίσει ότι η Unrwa δεν θα είναι μέρος» της λύσης στο παλαιστινιακό έδαφος μετά τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, ανέφερε ο Ίσραελ Κατς σε ανακοίνωση, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα «σταματήσουν» όλες οι δραστηριότητες της υπηρεσίας.

12:30 Στις 26.257 ανήλθαν οι νεκροί στη Γάζα

Τουλάχιστον 26.257 Παλαιστίνιοι στη Γάζα έχουν σκοτωθεί και 64.797 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη του πολέμου του Ισραήλ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι 174 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 310 τραυματίστηκαν τις τελευταίες 24 ώρες.

12:17 Η διακοπή χρηματοδότηση της UNRWA ενέχει «μεγάλους κινδύνους»

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (Palestine Liberation Organization) κάλεσε τις χώρες που δήλωσαν ότι αναστέλλουν τη στήριξη της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) να ανακαλέσουν αμέσως την απόφασή τους.

Ο Γενικός Γραμματέας της PLO Χουσεΐν Αλ Σέιχ δήλωσε ότι η απόφαση των χωρών «ενέχει μεγάλους πολιτικούς κινδύνους και κινδύνους ανθρωπιστικής βοήθειας».

«Σε αυτή τη συγκεκριμένη στιγμή και υπό το φως της συνεχιζόμενης επίθεσης εναντίον του παλαιστινιακού λαού, χρειαζόμαστε τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη προς αυτόν τον διεθνή οργανισμό και όχι τη διακοπή της υποστήριξης και της βοήθειας προς αυτόν», έγραψε στο Χ.

12:03 Σειρήνες ηχούν στο Βόρειο Ισραήλ – Πιθανή διείσδυση αεροσκαφών

Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στο Κιμπούτς Μάλκια, στο Κιμπούτς Γιφτάχ, στο Ντισόν και στο Ραμότ Ναφτάλι στο βόρειο Ισραήλ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

11:44 Η Ιταλία προστίθεται στις χώρες που αναστέλλουν τη χρηματοδότηση της UNRWA

Η Ιταλία αποφάσισε να αναστείλει τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA), δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η απόφαση αυτή ακολουθεί τους ισχυρισμούς ότι ορισμένοι εργαζόμενοι της UNRWA εμπλέκονται στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ που πραγματοποίησε η Χαμάς, αν και ο Ταγιάνι δεν έκανε άμεση αναφορά στις υποψίες αυτές.

«Η ιταλική κυβέρνηση ανέστειλε τη χρηματοδότηση της UNRWA μετά την αποτρόπαια επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου», γράφει ο Ταγιάνι στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, προσθέτοντας ότι ορισμένοι από τους συμμάχους της Ιταλίας είχαν ήδη λάβει την ίδια απόφαση.

 

11:28 «Πιστεύαμε ότι το Διεθνές Δικαστήριο θα απαιτούσε τουλάχιστον κατάπαυση πυρός»

«Το Διεθνές Δικαστήριο έπρεπε τουλάχιστον να απαιτήσει άμεση κατάπαυση του πυρός, αλλά δυστυχώς δεν το έκανε», δήλωσε ο Ahmad al-Zinaty στο Al Jazeera. «Είμαστε πραγματικά απογοητευμένοι γιατί είναι σαν να λέμε ότι αυτή η επίθεση μπορεί να συνεχιστεί. Είναι κρίμα».

Ο Seham al-Emawi, εκτοπισμένος από το Beit Hanoun, δήλωσε επίσης ότι η απόφαση του δικαστηρίου δεν ήταν αυτό που περίμεναν οι άνθρωποι.

«Οι περισσότεροι εκτοπισμένοι είναι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών. Ελπίζαμε ότι η απόφαση θα αντανακλούσε ότι είμαστε άνθρωποι. Ανθρώπινα όντα που εκτίθενται σε εθνοκάθαρση – και θα πρέπει να μας αντιμετωπίσουν ως τέτοια» τόνισε.

«Πιστεύαμε ότι το δικαστήριο θα απαιτούσε τουλάχιστον κατάπαυση του πυρός».

11:19 Εξακολουθεί να φλέγεται το βρετανικό πετρελαιοφόρο που χτύπησαν οι Χούθι εχθές Παρασκευή

Το βρετανικό πετρελαιοφόρο που χτυπήθηκε την Παρασκευή στον Κόλπο του Άντεν από πύραυλο που εκτόξευσαν οι Χούθι της Υεμένης εξακολουθεί να καίγεται, σύμφωνα με την εταιρεία στην οποία ανήκει.

«Το πλήρωμα συνεχίζει τις προσπάθειες να ελέγξει τη φωτιά σε μία από τις δεξαμενές φορτίου του πλοίου με την υποστήριξη στρατιωτικών σκαφών. Η ασφάλεια του πληρώματος παραμένει η ύψιστη προτεραιότητά μας», ανέφερε η Trafigura με έδρα τη Σιγκαπούρη σε ενημέρωση το Σάββατο.

«Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή απώλειες σε σχέση με το περιστατικό επί του Marlin Luanda» σημειώνεται.

11:13 Ρουκέτα εκτοξεύτηκε στην ισραηλινή πόλη Σντερότ

Μία ρουκέτα εκτοξεύτηκε από τη Λωρίδα της Γάζας προς τη πόλη Σντερότ, νότια του Ισραήλ. Ο Δήμος ανέφερε ότι το βλήμα προσγειώθηκε σε ανοιχτή περιοχή έξω από την πόλη, ενώ δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες.

11:07 Η Χαμάς καταδικάζει την ισραηλινή «υποκίνηση» κατά των οργανισμών του ΟΗΕ

Η Χαμάς αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι το Ισραήλ διεξάγει «εκστρατεία υποκίνησης» κατά των οργανισμών του ΟΗΕ που παραδίδουν βοήθεια στους πολιορκημένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Επισημαίνει επίσης τους ισχυρισμούς ότι το προσωπικό της UNRWA συμμετείχε στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία να περικόψουν τη χρηματοδότηση της οργάνωσης για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

«Τονίζουμε τη σημασία του ρόλου αυτών των οργανισμών στην παροχή ανακούφισης στο λαό μας και στην τεκμηρίωση των εγκλημάτων της εισβολής» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

11:00 Η άμεση κατάπαυση του πυρός ο «μόνος τρόπος» για την εφαρμογή της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου

Το Παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η άμεση κατάπαυση του πυρός είναι «ο μόνος τρόπος» για την εφαρμογή της προσωρινής απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Παρασκευής.

Σε ανακοίνωσή του καταδίκασε τη «συνέχιση του γενοκτονικού πολέμου εναντίον του λαού μας», η οποία, όπως είπε, δείχνει «την αποφασιστικότητα του Ισραήλ να ολοκληρώσει την καταστροφή της Λωρίδας της Γάζας».

Τόνισε επίσης το γεγονός ότι ούτε ένας υψηλόβαθμος ισραηλινός αξιωματούχος δεν υποσχέθηκε να συμμορφωθεί με την απόφαση, ενώ κορυφαίοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τον πόλεμο, υπονομεύοντας ουσιαστικά την απόφαση.

10:19 Σειρήνες ηχούν στα βόρεια του Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή διείσδυση αεροσκαφών

Σειρήνες ηχούν στα βόρεια του Ισραήλ, προειδοποιώντας για πιθανή διείσδυση αεροσκαφών, μεταδίδει η Haaretz. Οι σειρήνες ενεργοποιήθηκαν στο Kibbutz Malkia, στο Kibbutz Yiftah, στο Dishon και στο Ramot Naftali στο βόρειο Ισραήλ κοντά στα σύνορα με το Λίβανο.

10:09 Και η Αυστραλία αναστέλλει τη χρηματοδότηση της UNRWA

Μετά τις ΗΠΑ και τον Καναδά, και η Αυστραλία αναστέλλει τη χρηματοδότηση προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, εν μέσω ερευνών για ορισμένους υπαλλήλους της, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Penny Wong δήλωσε το Σάββατο ότι η Αυστραλία ανησυχεί βαθύτατα για τους ισχυρισμούς αυτούς.

«Χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση της UNRWA, συμπεριλαμβανομένης της καταγγελίας των συμβάσεων και της έναρξης έρευνας, καθώς και την πρόσφατη ανακοίνωσή της για πλήρη διερεύνηση των ισχυρισμών κατά της οργάνωσης», ανέφερε η Wong.

10:00 Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν στο Χαν Γιουνίς

Ο ισραηλινός στρατός αναφέρει ότι αεροσκάφη, άρματα μάχης και στρατεύματα πεζικού σκότωσαν τουλάχιστον 11 Παλαιστίνιους μαχητές τις τελευταίες 24 ώρες σε μάχες στο Χαν Γιουνίς της Γάζας.

Οι δυνάμεις στόχευσαν μαχητές που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν εκρηκτικά κοντά στα στρατεύματα και άλλους που πυροβολούσαν με τουφέκια και ρουκέτες εναντίον στρατιωτών, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού.

09:52 Συλλαλητήριο αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό στην Αθήνα – Στις 12 το μεσημέρι στο πάρκο Ελευθερίας

Συλλαλητήριο με σύνθημα: «Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Καμία εμπλοκή – καμία συμμετοχή στη σφαγή», διοργανώνει το ΠΑΜΕ σήμερα Σάββατο, στις 12 μ., στο Πάρκο Ελευθερίας, καλώντας εργαζόμενους και νεολαία, σωματεία και φορείς να δώσουν μαζικό «παρών».

Σε μια κρίσιμη περίοδο που η φωτιά του πολέμου απλώνεται όλο και περισσότερο στη Μέση Ανατολή, με τις επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη, το ΠΑΜΕ καλεί τον λαό «να εκφράσει ακόμα πιο αποφασιστικά την καταδίκη του στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο Ισραήλ και τους συμμάχους του».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ αυξάνει την εμπλοκή της Ελλάδας, αφού συνεχίζει να στέλνει πολεμικά πλοία, υλικά και προσωπικό στις ΝΑΤΟικές αποστολές, που καμία σχέση δεν έχουν με την ασφάλεια της χώρας. Συνεχίζει τη μετατροπή της χώρας σε ένα απέραντο αμερικανοΝΑΤΟικό στρατόπεδο. Συνεχίζει να δαπανά υπέρογκα ποσά για εξοπλιστικά προγράμματα, που καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα της χώρας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ και συμπληρώνει:

«Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό, την οποία εκφράσαμε σε δεκάδες αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους τελευταίους τρεις μήνες, απαιτώντας να σταματήσει η σύγχρονη γενοκτονία που συντελείται. Επίσης, στους υπόλοιπους λαούς, και στον ισραηλινό, που η πολιτική του κράτους του τον μετατρέπει σε «κρέας» στα κανόνια του πολέμου. Οι λαοί θέλουμε να ζήσουμε σε έναν κόσμο χωρίς πολέμους, φτώχεια και ανεργία.

Είναι η ώρα της αποφασιστικής αναμέτρησης κόντρα στην πολιτική που μας εμπλέκει στον πόλεμο, που κάνει τη ζωή μας όλο και πιο αβάσταχτη, με νέους φόρους, ακρίβεια, αυταρχισμό. Να ακυρωθεί τώρα η αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα και να γυρίσουν πίσω όλα τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα. Δεν έχουν καμία δουλειά έξω από τα σύνορα της χώρας!».

Στην κινητοποίηση θα παραβρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

09:43 Στο Παρίσι η συνάντηση CIA, Μοσάντ, Κατάρ και Αιγύπτου

Ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών CIA θα συναντηθεί «εντός των επόμενων ημερών στο Παρίσι» με ομολόγους του και υψηλόβαθμους αξιωματούχους από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και το Κατάρ, σε μια προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για το θέμα της Γάζας, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας μίας χώρας από αυτές που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.

Η πηγή επιβεβαίωσε τις πληροφορίες της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σκοπεύει «πολύ σύντομα» να στείλει στην Ευρώπη τον Ουίλιαμ Μπερνς για να διαπραγματευτεί την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας, με αντάλλαγμα την κατάπαυση του πυρός για δύο μήνες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Axios, ο Μπερνς θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της ισραηλινής Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, τον ομόλογό του της υπηρεσίας πληροφοριών της Αιγύπτου Αμπάς Κάμελ και τον πρωθυπουργό του Κατάρ Μοχάμεντ μπιν Αμπντελραχμάν Αλ Θάνι. Δεν είχε ανακοινωθεί ωστόσο επισήμως το πού θα γινόταν αυτή η συνάντηση.

09:30 Οι σειρήνες ηχούν ξανά στη Σλόμι, στο βόρειο Ισραήλ (στα σύνορα με τον Λίβανο), μεταδίδει η Haartez

09:15 IDF: Καταστράφηκαν δεκάδες στόχοι της Χαμάς

Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) δήλωσαν ότι συνεχίζονται οι «εντατικές μάχες» στην καρδιά της πόλης Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, καθώς, όπως είπαν, καταστράφηκαν δεκάδες στόχοι της Χαμάς.

09:05 Ο Καναδάς αναστέλλει τη μεταφορά κονδυλίων στην UNRWA

Ο Καναδάς ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τη μεταφορά κονδυλίων βοήθειας προς την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, UNRWA, εν μέσω ερευνών για ορισμένους υπαλλήλους της, οι οποίοι θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.

Την Παρασκευή, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν επίσης ότι δεσμεύουν προσωρινά κεφάλαια λόγω της συνεχιζόμενης έρευνας.

 

08:55 Μετωπική Ισραήλ – Κατάρ

ραηλινά τανκς έπληξαν χθες περιοχές γύρω από δύο νοσοκομεία στην κύρια νότια πόλη της Γάζας Χαν Γιουνίς, αναγκάζοντας τους εκτοπισμένους αμάχους σε μια νέα απεγνωσμένη προσπάθεια να βρουν ασφαλή μέρη, σε μια κλιμακούμενη επίθεση που το Ισραήλ λέει ότι στοχεύει μαχητές της Χαμάς. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση Νετανιάχου δέχεται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.

Το Κατάρ κατηγόρησε τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ως «ανεύθυνο και καταστροφικό», λέγοντας ότι οι δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού που επέκρινε το κράτος του Κόλπου κινδυνεύουν να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς.

Η Ντόχα, η οποία ηγήθηκε της διπλωματικής προσπάθειας στη διαμεσολάβηση συμφωνίας απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αντέδρασε αφότου δημοσιοποιήθηκε η ηχογράφηση συνάντησης που είχε ο Νετανιάχου και με συγγενείς ισραηλινών ομήρων. Ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ ακούγεται να αποκαλεί το Κατάρ «προβληματικό» ενδιάμεσο και να προτρέπει τις οικογένειες να αυξήσουν τη διεθνή πίεση στην Ντόχα. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

08:45 Η Χεζμπολάχ ισχυρίζεται ότι πραγματοποίησε επιθέσεις στο Ισραήλ – Δηλώνει ότι σκοτώθηκαν 4 μαχητές της

Η Χεζμπολάχ, υποστηρίζει ότι την Παρασκευή εξαπέλυσε επιθέσεις σε διάφορες ισραηλινές τοποθεσίες στα νότια σύνορα του Λιβάνου, πλήττοντας στρατιωτικούς στόχους και στρατιώτες.

Ανέλαβε την ευθύνη για εννέα επιθέσεις, η πρώτη από τις οποίες έγινε χθες το πρωί και είχε στόχο μια θέση ισραηλινών στρατευμάτων κοντά στο Χουνίν. Έξι από τις επιθέσεις έγιναν τη νύχτα, με την τελευταία να περιλαμβάνει μια επίθεση με ρουκέτα εναντίον στρατιωτών στην περιοχή Metulla στο Ισραήλ περίπου τα μεσάνυχτα.

Η ομάδα δήλωσε ότι έχει χάσει 168 μαχητές από την αρχή του πολέμου, εκ των οποίων τέσσερις την Παρασκευή.

08:41 Σειρήνες ηχούν στο βόρειο Ισραήλ προειδοποιώντας για ύποπτη διείσδυση εχθρικού αεροσκάφους

08:36 Άνθρωποι που διατάχθηκαν να εκκενώσουν δέχονται πυρά

Το νοσοκομείο Nasser έχει χάσει εντελώς την ηλεκτροδότηση,μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αλ Τζαζίρα στο Χαν Γιουνίς, αναφέροντας πως λαμβάνουν χώρα σφοδρές συγκρούσεις κοντά σε σημαντική υγειονομική εγκατάσταση.

Οι κάτοικοι της al-Dahra αναγκάστηκαν να εκκενώσουν την περιοχή από τον ισραηλινό στρατό και στη συνέχεια δέχτηκαν πυρά. Ελεύθεροι σκοπευτές πυροβολούν Παλαιστίνιους που φεύγουν από το νοσοκομείο al-Amal, μεταδίδει.

08:30 Έχουν μειωθεί στο ελάχιστο οι δυνατότητες των νοσοκομείων στη Χαν Γιουνίς

Οι εντεινόμενες ισραηλινές επιχειρήσεις στη Χαν Γιουνίς, έχουν μειώσει στο ελάχιστο τις δυνατότητες των δύο βασικών τοπικών νοσοκομείων, του Νάσερ και του αλ-Αμάλ.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με μαρτυρίες σημειώθηκαν βίαια πλήγματα στο σημείο και η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος δήλωσε ότι δέχθηκε νεκρούς και πρόσφερε βοήθεια σε τραυματίες στο νοσοκομείο αλ-Αμάλ.

Αναφορικά με το νοσοκομείο Νάσερ, το βασικότερο στη Χαν Γιούνις, οι «χειρουργικές του δυνατότητες» είναι «σχεδόν ανύπαρκτες» και «τα λίγα μέλη του ιατρικού προσωπικού που έχουν απομείνει έχουν να αντιμετωπίσουν ισχνά αποθέματα ιατρικού υλικού», δήλωσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF).

«Ενώ οι μάχες εντείνονται γύρω από το νοσοκομείο Νάσερ…εκατοντάδες ασθενείς και μέλη του υγειονομικού προσωπικού έχουν φύγει. Αυτή στη στιγμή στο νοσοκομείο παραμένουν 350 ασθενείς και 5.000 εκτοπισμένοι (λόγω των συγκρούσεων)», ανέφερε στην πλατφόρμα Χ ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). «Το νοσοκομείο έχει έλλειψη καυσίμων, τροφίμων και προμηθειών», πρόσθεσε ο ίδιος, ζητώντας παράλληλα «άμεση κατάπαυση πυρός».

 

08:20 Υπαρκτός ο κίνδυνος περιφερειακής ανάφλεξης

Καλημέρα σας, μαζί θα παρακολουθήσουμε και σήμερα 113η ημέρα του πολέμου τις εξελίξεις σε Γάζα, Ισραήλ, Δυτική Όχθη, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή, με τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης να είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Μασίρα των Χούθι μετέδωσε σήμερα Σάββατο ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εξαπέλυσαν δύο αεροπορικές επιθέσεις που είχαν στόχο το λιμάνι Ρας Ισα στην επαρχία Χοντέιντα της Υεμένης. Τα αεροπορικά πλήγματα έγιναν ενώ οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης έχουν κλιμακώσει τις επιθέσεις κατά σκαφών που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα, με τελευταία τη χθεσινή που προκάλεσε πυρκαγιά σε δεξαμενόπλοιο. Ενταση επικρατεί και στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου.

Δείτε όλα όσα προηγήθηκαν εδώ.

Πηγή: in.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 27/01/2024 - 13:45