Ολλανδία: Νόμιμος ο πυροβολισμός λύκων με όπλα paintball

Ολλανδικό δικαστήριο έκρινε ότι οι αρχές θα μπορούν νομίμως να πυροβολούν με όπλα paintball λύκους που θεωρούνται «παρεκκλίνοντες», δηλαδή θα μπορούσαν να αποτελούν κίνδυνο για το κοινό.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει το ΑΠΕ, δικαστήριο στην Ουτρέχτη, στην κεντρική Ολλανδία, αποφάσισε ότι η συμπεριφορά ορισμένων λύκων σε κάποιο εθνικό πάρκο μπορεί να είναι «σοβαρή απειλή για τη δημόσια ασφάλεια».

Στην Ευρώπη εξελίσσεται μεγάλη συζήτηση για την ανάγκη προστασίας των συγκεκριμένων ζώων, αλλά και για τους κινδύνους που αποτελούν καθώς ο πληθυσμός τους αυξάνεται.

Η λύση του paintball φαίνεται λοιπόν να προκρίνεται ως μέσο εκφοβισμού των δυνητικά επικίνδυνων λύκων, αντί της θανάτωσής τους, από τις αρχές.

Αφορμή στάθηκε το περιστατικό μίας λύκαινας που πλησίαζε ποδηλάτες και περιπατητές και δεν έδειχνε ίχνος φόβου όταν οι φωτογράφοι πλησίαζαν κοντά της, ανέφερε το δικαστήριο.

«Το γεγονός ότι ο λύκος φαίνεται να φοβάται όλο και λιγότερο τους ανθρώπους δεν σημαίνει ότι το ζώο δεν μπορεί πλέον να γίνει επιθετικό και να δαγκώσει», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του.

Άλλες μέθοδοι για να τρομάξουν τους λύκους στο εθνικό πάρκο De Hoge Veluwe – όπως οι φωνές – ήταν αναποτελεσματικές, σημείωσε το δικαστήριο, ενώ η χρήση σπρέι πιπεριού κρίθηκε επικίνδυνη για τα ζώα.

«Δεν υπάρχει άλλη ικανοποιητική λύση από το να πυροβολήσεις τον λύκο με ένα πιστόλι paintball και… είναι απαραίτητο για το συμφέρον της δημόσιας ασφάλειας», έκρινε το δικαστήριο.

Η απόφαση ελήφθη καθώς η Ευρώπη παλεύει με τον πληθυσμό των λύκων της, ο οποίος έχει ανακάμψει ενώ μέχρι πρότινος είχε χαρακτηριστεί ως είδος σχεδόν υπό εξαφάνιση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε τον Δεκέμβριο ότι επιθυμεί να αλλάξει το καθεστώς προστασίας των ζώων – επιτρέποντας τη θήρα τους – αφού δεδομένα έδειξαν ότι αποτελούν αυξανόμενη απειλή για τα ζώα.