Έγκριση ψηφίσματος κατά της Προέδρου του Columbia για αναίτια καταστολή φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών/-τριών

Το ψήφισμα δυσπιστίας κατά της Πρόεδρου του Πανεπιστημίου, Μινούς Σαφίκ, κατέκρινε τις αποφάσεις της για εισβολή της αστυνομίας στον χώρο του πανεπιστημίου που πραγματοποιούνταν οι διαμαρτυρίες κατά της γενοκτονίας των παλαιστινίων. Το ψήφισμα υπερψηφίστηκε, με 709 ψήφους υπέρ από τις 900 συνολικά, και εν τέλει εγκρίθηκε από το πανεπιστήμιο την Πέμπτη 16/5.

«Η παραβίαση από την πρόεδρο Σαφίκ των θεμελιωδών απαιτήσεων της ακαδημαϊκής ελευθερίας και η άνευ προηγουμένου επίθεση στα δικαιώματα των φοιτητών, δικαιολογεί την κατηγορηματική καταδίκη», αναφέρεται στο ψήφισμα.

Η κριτική των καθηγητών/-τριών του πανεπιστημίου αφορά τις αποφάσεις της προέδρου να διαλύσει της κινητοποιήσεις των φοιτητών/-τριών υπέρ του αγώνα του παλαιστινιακού λαού κι ενάντια στην συνεργασία του πανεπιστημίου με το Ισραήλ, δίνοντας την άδεια στην αστυνομία να εισβάλει και να κάνει χρήση βίας, ενώ η εκτελεστική επιτροπή της Γερουσίας του Columbia είχε απορρίψει ομόφωνα το αίτημα αυτό της αστυνομίας.

Επισημαίνεται, μάλιστα, στο ψήφισμα ότι η πρόεδρος αγνόησε για δεύτερη φορά να συμβουλευτεί την γερουσία του πανεπιστημίου επιτρέποντας σε αστυνομικούς να κατέβουν στην πανεπιστημιούπολη τον περασμένο μήνα για να απομακρύνουν με βία τους διαδηλωτές που έκαναν κατάληψη σε κτίριο του Columbia. Επίσης, σε αυτή την αστυνομική παρέμβαση, συνελήφθησαν πάνω από 100 φοιτητές.

Τέλος, το καταδικαστικό ψήφισμα τονίζει πως οι φοιτητές ήταν «ειρηνικοί» σε αντίθεση με τα ψεύδη της προέδρου για τους/τις συλληφθέντες/-είσες φοιτητές/-τριες πως αποτελούσαν «σαφή και παρόντα κίνδυνο για την ουσιαστική λειτουργία του Πανεπιστημίου».