Nέα ισραηλινά πλήγματα στον Λίβανο μετά την επίθεση της Χεζμπολά, που απαντά «ήταν η πρώτη φάση»

Το Ισραήλ εξαπολύει πλήγματα σε ολόκληρο τον Λίβανο «για να απομακρύνει τις απειλές» μετά την ευρεία επίθεση της Χεζμπολά στο έδαφός του. Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν

Ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χεζμπολά με την ανησυχία για περιφερειακή ανάφλεξη της σύγκρουσης να αυξάνονται, την ώρα που ο στρατός του Νετανιάχου συνεχίζει να σκοτώνει άμαχους Παλαιστίνιους στην Λωρίδα της Γάζας εν μέσω συνομιλιών για κατάπαυση του πυρός.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι «ολοκληρώθηκε» για... σήμερα και «επιτεύχθηκε» η επίθεση ευρείας κλίμακας κατά ισραηλινών στρατιωτικών στόχων, με τη χρήση μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων και εκατοντάδων ρουκετών, σε αντίποινα για τον θάνατο του ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού της βραχίονα, Φουάντ Σουκρ, σε ισραηλινό πλήγμα σε προάστιο της Βηρυτού, στις 30 Ιουλίου. Οι ισχυρισμοί του Ισραήλ «όσον αφορά την αποτρεπτική δράση που διεξήγαγε (...) και την αποτυχία της επίθεσης της αντίστασης είναι κενοί ισχυρισμοί».

Τα πυρά του λιβανικού σιιτικού κινήματος ήταν μέρος μιας «μεγαλύτερης επίθεσης που είχε σχεδιαστεί και μπορέσαμε να αποτρέψουμε ένα μεγάλο μέρος αυτής σήμερα το πρωί», υποστήριξε από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός, που στη συνέχεια ανέφερε πως διεξήγαγε περαιτέρω επιθέσεις κατά εκτοξευτήρων ρουκετών της Χεζμπολά. «Την τελευταία ώρα, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις έπληξαν εκτοξευτήρες σε διάφορες περιοχές στον νότιο Λίβανο για να απομακρύνουν τις απειλές», ανέφερε το επιτελείο. Νωρίτερα, πραγματοποίησε προληπτικά αεροπορικά πλήγματα κατά του υποστηριζόμενου από το Ιράν σιιτικού κινήματος, διότι φέρεται να εντόπισε τις προετοιμασίες της για όσα ακολούθησαν.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πλήγματα· δύο άνθρωποι σε επιδρομή στο χωριό Ατ-Τίρι και ο τρίτος σε επίθεση drone σε αυτοκίνητο στην κοινότητα Χιάμ. Το κίνημα Αμάλ, σύμμαχος της Χεζμπολά, ανακοίνωσε παράλληλα τον θάνατο ενός μέλους του στα ισραηλινά πλήγματα, διευκρινίζοντας ότι αυτός προέρχεται από την Χιάμ. Το υπουργείο γνωστοποίησε πως τραυματίστηκαν ακόμα δύο άτομα, ο ένας εκ των οποίων είναι Σύρος, σε σειρά ισραηλινών επιδρομών στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο ηγέτης της Χεζμπολά αναμένεται να απευθύνει ομιλία σήμερα το απόγευμα στις 6 μ.μ. για τις τελευταίες εξελίξεις Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων του Λιβάνου ANI ανέφερε ισραηλινές επιδρομές σε μεγάλο αριθμό τοποθεσιών στον νότιο Λίβανο, ορισμένες σχετικά μακριά από τα σύνορα των δύο χωρών.

Ήδη ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διαμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα μέτρα, που θεωρεί απαραίτητα για την άμυνά του. «Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το παν για να υπερασπιστούμε τη χώρα μας, για να επιστρέψουν οι κάτοικοι του βορρά στα σπίτια τους με ασφάλεια» και «να συνεχίσουμε να τηρούμε μια απλή αρχή: όποιος μας κάνει κακό - του κάνουμε κακό», ανέφερε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατά την έναρξη έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου, το οποίο συγκάλεσε νωρίς το πρωί.

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ διακόπηκαν για περίπου 90 λεπτά. Στην Ιορδανία ο αερομεταφορέας της χώρας ανέστειλε τις πτήσεις του στη Βηρυτό. Αξιωματούχοι δήλωσαν στο Reuters ότι δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα στον ιορδανικό εναέριο χώρο.